Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Predsjednik
Sandra Babnik Lončar

Potpredsjednik
Tina Marušić

Tajnik
Darko Fiket

Kumrovečka 2
49210 ZABOK
Hrvatska

E-mail: zabok@matica.hr

Mrežne stranice: https://omh-zabok.com/

Izvješća

slika

24.10.2018.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Predstavljanje knjige SENJE O GJALSKOM Nevenke Miškulin

Knjiga-prvijenac Senje o Gjalskom umirovljene nastavnice-savjetnice Hrvatskoga jezika Nevenke Miškulin, u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Zaboku, promovirana je 24. listopada 2018. u Velikoj galeriji grada Zaboka u sklopu Manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog

slika

20.12.2017.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Predstavljanje GODIŠNJAKA grada Zaboka za 2017.

U Velikoj galeriji grada Zaboka 20. prosinca održala se promocija četvrtoga broja Godišnjaka grada Zaboka 2016. u izdanju OMH iz Zaboka. Godišnjak grada Zaboka  nastoji nadomjestiti dugogodišnju prazninu, manjak tekstova i dokumentarističkih zapisa o Zaboku i okolici. Iz toga razloga časopis sadrži rubrike vezane za daleku i nedavnu prošlost Zaboka, kao i sadašnjost. 

slika

11.03.2017.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Izložba JEZIK GOVORIMO - PISMO PIŠEMO

Izložene su zbirke publikacija, pretisaka i izvornika iz privatne knjižnice kolekcionara i bibliofila Stjepana Rendulića, promicatelja kulturnoga stvaralaštva i predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici, i radovi iz umjetničke radionice slikarice i keramičarke Verice Kovač, glagoljašice koja mladim generacijama na kreativan način prenosi znanja o jednom od najstarijih hrvatskih pisama.

slika

19.10.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici , Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

6. Matičin susret: predstavljanje Ogranka Matice hrvatske u Zaboku

U Muzeju Turopolja u organizaciji velikogoričkog ogranka Matice hrvatske održan je 19. listopada 6. Matičin susret u sklopu kojega se predstavio Ogranak Matice hrvatske u Zaboku.

slika

13.05.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Umjetnička večer ZAGRLJAJ SLIKE I RIJEČI

U sklopu Dana grada Zaboka, OMH iz Zaboka i Gradska knjižnica K. Š. Gjalski 13. svibnja upriličili su iznimnu umjetničku večer.  Pod nazivom Zagrljaj slike i riječi predstavljen je dio opusa slikarice i pjesnikinje, dr. med. spec. iz Sv. Križa Začretja, Nade Jačmenica, članice OMH.  N. Jačmenica ostvarila je do sada 15 samostalnih i 16 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a kao pjesnikinja sudjelovala je na različitim književnim natječajima u čijim Zbornicima su joj radovi objavljeni te je dobitnica i mnogih nagrada za pjesništvo.

slika

11.04.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Pjesničko-klavirski recital U STIHOVE POTRČIM

U Velikoj galeriji grada Zaboka 11. travnja spojila se umjetnost riječi pjesnikinje i profesorice Marije Bačaj–Babnik, u sugestivnoj interpretaciji njezine kćeri Sandre Babnik Lončar, dugogodišnje gimnazijske profesorice hrvatskoga jezika te aktivne članice Ogranka MH u Zaboku, i umjetnost zvuka, klavirske pratnje u sjajnoj suradnji glazbenice i profesorice Slavice Viličić i Sandre Babnik Lončar.

slika

10.03.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Predstavljanje knjige KONJICA VILENJAKA i slikovnica MIŠKO ŠKRAPIĆ - DOLINOM BEDNJE i DOLINOM KRAPINE Jasne Balaško

Predsjednik Ogranka Ivica Balagović kazao je da Jasna Balaško brigom za narodne izraze podiže vrijednost kajkavskoga diskursa te sa strašću prosvjetitelja poučava. 

slika

29.01.2016.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Noć muzeja: predavanje JOSIP JURAJ STROSSMAYER IZMEĐU HRVATSTVA I JUŽNOSLAVENSTVA

U sklopu Noći muzeja Marito Mihovil Letica održao je predavanje o Josipu Jurju Strossmayeru za učenike zabočkih srednjih škola.

slika

24.10.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Dubravku Jelačiću Bužimskom dodijeljena nagrada KSAVER ŠANDOR GJALSKI

Zbirka Dubravka Jelačića Bužimskog Nezaboravne priče iz kavane Corso u izdanju Matice hrvatske proglašena je najboljim proznim djelom 2015. u Republici Hrvatskoj.

slika

21.10.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Književna tribina posvećena Ksaveru Šandoru Gjalskome

2015. godina višestruko je posvećena liku i djelu Ksavera Šandora Gjalskog. Godina je to u kojoj se obilježava 80. godišnjica smrti velikog književnika (veljača, 1935), ali je to i godina u kojoj su se mnoge udruge grada Zaboka spojile u idejnom projektu Muzej Gjalski za koji je inicijativu dao Ogranak. 

slika

06.05.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Gostovanje akademika Ante Stamaća

Akademik Stamać predstavio je biblioteku Stoljeća hrvatske književnosti  i stvaralaštvo Antuna Gustava Matoša.

21.03.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Večer poezije POLJE JAGLACA

Večer poezije održana je u povodu Svjetskog dana poezije, a na taj je dan rođen i hrvatski pjesnik Ivan Goran Kovačić. 

slika

01.01.2015.

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku

Objavljen prvi ZABOČKI GODIŠNJAK za 2013. godinu

Bogato opremljen Godišnjak grada Zaboka želi, kako to ističe njegova urednica, postati svojevrsna mala enciklopedija toga grada, a svojim je iscrpnim i detaljnim temama posvećenim očuvanju kulture i tradicije zavičaja i krenuo prema tomu cilju.

Uredništvo

Ida Hitrec

Tajnica za ogranke Matice hrvatske

Katarina Cukovečki

 

Ogranci

Arhiva