Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima - knjige

Tena Lončarević

Nijemi monolozi

Priče su pisane u obliku monologa, a druga riječ iz naslova, nijemi, upućuje na to da likovi imaju svoj glas, međutim taj glas uglavnom nitko ne čuje. To je razgovor njih sa samima sobom ili s okolinom koja baš nema sluha za ono što oni imaju reći.

Problematika koju tematizira i koja muči njezine likove, različita je, a riječ je, kaže, o nekim teškim životnim situacijama, o sukobu pojedinca sa stvarnošću, o teškim socijalnim situacijama, osobnim borbama kao što su gubitak djeteta, borba s bolešću, sa starošću, brakom koji je možda ušao u razdoblje krize te, pitanje pamćenja, pitanje sjećanja…

"Nijemi monolozi Tene Lončarević odlična je, izvanserijska zbirka. Odlikuje je stilska rafiniranost, osjećaj za detalj, elegantan i pročišćen jezik, suptilnost u prikazu najfinijih nijansi ljudske psihe, osobito onih pojedinaca koji uslijed teških situacija raznovrsne nemoći zaslužuju povećanu ljudsku i čitateljsku pažnju. Tematski i idejno, riječ je o pričama koje prije svega ukazuju na složenost ljudske osobnosti, na odsustvo razumijevanja kao životnu konstantu, osobito u kontekstu suvremenog, socijalno neosjetljivog i otuđenju sklonoga doba. Priče autorice Lončarević priče su koje poručuju da su i čovjek i svijet složeni fenomeni, da se najveća usamljenost najčešće živi u blizini drugih, da su propadanje, starenje, bolest situacije od kojih je nemoguće pobjeći. Isto tako, međutim, to su priče koje ukazuju na to kolika je uloga malih stvari, sitnih gesti pažnje, svakodnevnih sitnica, tople i sućutne rečenice, lijepoga sjećanja. Pokazuju kolika je uloga djetinjstva, kao i to koliko je životni tok nepredvidljiv, ispresijecan rukavcima koje nismo očekivali ili planirali. Riječ je o autorici čija se poetička moć zrcali u izvrsnom baratanju objema ključnim komponentama svake dobre i osviještene kratke priče: preciznim, biranim jezikom (ovdje uglavnom fine, lirske patine) i snažnim, uvjerljivim prikazom zbilje koje smo dio i koja nas nužno mijenja i oblikuje. Zbog svega navedenoga zbirka će nesumnjivo biti zanimljiva širokom krugu čitatelja različitih dobnih i iskustvenih profila".          

Iz recenzije izv. prof. dr. sc. Andrijane Kos-Lajtman

Urednica Višnja Sorčik; fotografija na naslovnici Zrinka Džoić; dizajn naslovnice Ivan Lončarević.

Nijemi monolozi

Arhiva

Klikni za povratak