Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu - knjige

Ernest Fišer

Preludij za anginu pectoris

Pjesme, 2015-2017.

"U ovoj svojoj najnovijoj zbirci pjesama Ernest Fišer, poznati kulturni djelatnik, tematski se i pjesnički nastavlja na prethodnu zbirku Doba nevremena 2016) koju je hrvatska književna kritika pohvalila, ali uvodi i nova tri semantička polja: sloj osobnog, društvenog i političkog.
Lirski je subjekt pri tomu jasno pozicioniran na strani etičkih vrijednosti, koje su tvorene dihotomijom otuđene kaste (tajkuna) s jedne strane, i svijeta osiromašenoga, "malog" čovjeka s druge. Riječ je tako o odnosu osobna etosa nasuprot većinom ne-etičke javne scene. Na tome tragu sve opisane radnje i stanja nisu samo sentimentalna već i malo više, gorko ironična.
Poveći dio pjesama ove zbirke se usredotočuje na intimna sjećanja, ona koja biću daju smisao. Stoga je pjesnik posebno osjetljiv kada se u intimno uvlači političko, čime se zagađuje taj prostor,čist, lijep, poželjan. Tako se u nazivniku otkriva dominantna tema - ugroza bića i njegova ljudskoga značenjskog opsega, elemenata koji ga čine i osmišljavaju mu postojanje.
Djelo Ernesta Fišera time obogaćuje suvremeno hrvatsko pjesništvo, ali i na isti, pjesnički način pridružuje društvenim analizama, studijama i prozaičnim, čak i stručnim sociološkim kritikama."

Autori

Preludij za anginu pectoris

Arhiva

Klikni za povratak