Ogranak Matice hrvatske u Stolcu - knjige

STOLAČKO KULTURNO PROLJEĆE

Godišnjak za povijest i kulturu

Glavni i odgovorni urednik: Željko Raguž

Godišnjak Stolačko kulturno proljeće u izdanju za 2018. godinu u 11 rubrika donosi brojne priloge s posebnim naglaskom na tematsku cjelinu o pjesniku Maku Mehmedaliji Dizdaru (1917.-1971.). Njemu je posvećeno čak deset priloga koji se bave raznim aspektima njegova života, pjesništva i kulturnog značaja. DIzdar je poznat po tome što je spajao arhaični izraz bosansko-hercegovačkih stećaka sa suvremenim pjesništvom, te je tako stećcima udahnuo novi život i približio ih je današnjim generacijama.

Rubrika "Povijest" bavi se pitanjima većinom ratne tematike; od Prvog svjetskog rata čija se obljetnica završetka slavila ove godine, do zadnjeg rata na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

"Arheologija" proučava zanimljive teme opticaja novca na području Stolca i misteriju nekropole Boljuni. U "Raspravama i studijama" pojavljuje se pitanja krematonimije (disciplina koja proučava imena stvari i predmeta) stolačkog kraja i onomastike 18. stoljeća na prostoru koji je bio pod mletačkom upravom. 

Pod rubrikom "Kultura" nalazimo zahvalni govor Luke Paljetka povodom primitka nagradnog stećka, i Mile Pešorde o proslavi prvog Blagdana slobode u čast oslobođenja područja Gruda od Turaka prije 300 godina. "Polemike" donose tekst Mirka Boškovića na temu "Manipuliranje hrvatskom desnicom". 

Kraj godišnjaka rezerviran je za radove učenika, izvještaje s hodočašća te nove osvrte i prikaze knjiga.

Sadržaj godišnjaka možete u potpunosti pogledati na sljedećem linku.

STOLAČKO KULTURNO PROLJEĆE

Arhiva

Klikni za povratak