Ogranak Matice hrvatske u Sisku - časopisi

Riječi 3-4/2019.

Časopis za književnost, kulturu i znanost

Glavna i odgovorna urednica: Đurđica Vuković

Časopis Riječi bavi se tematikama iz područja književnosti, kulture i znanosti dok je poseban naglasak na objavi originalne i nove poezije i proze autora uže i šire okolice Siska. Časopis svoju tradiciju prati od 1969. kada izlazilo kao glasilo pododbora Matice hrvatske u Sisku, da bi se nedugo nakon toga 1971. godine ugasio zajedno s većinom drugih matičinih izdanja.Njegova je djelatnost obnovljena 1990 i časopis je trajao sve do 1993 godine, kada se opet gasi. 

U trenutnom izdanju, s zanimljivim i nadasve inspirativnim grafičkim uređenjem časopis se pojavio 1999. godine i od tada je primjetan njegov napredak i razvoj zbog kojeg je 2019. godine nagrađen Srebrnom poveljom Matice hrvatske.

Drugi dvobroj časopisa Riječi OMH u Sisku započinje prilogom Damira Barbarića koji se pita Što je kultura?. Kao drugi prilog Ivana Zorko i Đurđa Zorko donose nastavak truda da se bibliografski obradi izdavačka tradicija časopisa Riječi. Tako dobivamo prikaz svega što su Riječi objavile od 2010. do danas. 23. Kvirinovi poetski susreti tema su posebne rubrike s prilozima Đurđice Vuković, Krešimira Bagića, Tina Lemca i Darije Žilić. U rubrici "Poezija" objavljeni su novi radovi Adrijane Kos Lajtman, Ane Marije Borić, Marijana Grakalića, Matija Perković i Damira Stanića. Leyla Karaça i Petra Sigur predstavljeni su u rubrici "Proza", dok se ejesom javlja Predrag Finci raspravljajući o budućnosti književnosti.  

Sve to i još puno više, možete pogledati na sljedećem LINKU u digitalnom obliku.

Uredništvo: Tomislav Škrbić, Darija Žilić, Petra Sigur, Đurđica Vuković, Ivan Novak, Tomislav Dovranić, Jelena Folnović, Iva Rakarić Pavušek

Riječi 3-4/2019.

Arhiva

Klikni za povratak