Ogranak Matice hrvatske u Sisku - časopisi

Riječi 1-2/2019.

časopis za književnost, kulturu i znanost

Glavna i odgovorna urednica: Đurđica Vuković

Časopis Riječi bavi se tematikama iz područja književnosti, kulture i znanosti dok je poseban naglasak na objavi originalne i nove poezije i proze autora uže i šire okolice Siska. Časopis svoju tradiciju prati od 1969. kada izlazilo kao glasilo pododbora Matice hrvatske u Sisku, da bi se nedugo nakon toga 1971. godine ugasio zajedno s većinom drugih matičinih izdanja. 

Njegova je djelatnost obnovljena 1990 i časopis je trajao sve do 1993 godine, kada se opet gasi. 
U trenutnom izdanju, s zanimljivim i nadasve inspirativnim grafičkim uređenjem časopis se pojavio 1999. godine i od tada je primjetan njegov napredak i razvoj zbog kojeg je 2019. godine nagrađen Srebrnom poveljom Matice hrvatske.

Prvi dvobroj za godinu 2019. čitateljima donosi Poetsku sliku Josipa Severa (1938-1989) povodom tridesetogodišnjice smrti iz pera Branka Maleša, kao i izbor poezije Milka Valenta, kao proslavu njegova 50-godišnjeg pisanja i objavljivanja poezije. Osim spomenutih priloga, časopis donosi nova poetska ostvarenja Monike Herceg, Slavka Jendrička, Borisa Vrge, Ante Žužula i Višnje Lovrić Mencej. U proznoj rubrici prikazana su nam djela Tatjane Gormače, Radenka Vadanjela, Mime Juračak, Adama Rajzla, Tina Lemca, Vesne Munđe Kobasić i Jelene Lešaje. U Esejima Krešimir Brlobuš piše o Bachovoj misi u h-molu, Tomislav Škrbić raspravlja o odnosu estetike i filozofije u hrvatskoj filozofijskoj baštini, a Davor Šalat donosi biografski prikaz života i rada Ernesta Fišera.

Sve to i još puno više, možete pogledati na sljedećem LINKU u digitalnom obliku.

Uredništvo: Tomislav Škrbić, Jelena Folnović, Tomislav Dovranić, Andrija Tunjić

Riječi 1-2/2019.

Arhiva

Klikni za povratak