Ogranak Matice hrvatske u Grudama - izvješća

ŠIMIĆEVI SUSRETI 2018.

Svečanost otvaranja ovogodišnjih Šimićevih susreta privukla je veliki broj zainteresiranih, koji su popunili sportsku dvoranu Srednje škole Antuna Branka Šimića u Grudama. Voditeljica programa Ivana Bošnjak je predstavljala program. Sudjelovali su učenici Osnovne glazbene škole Grude: Marija Leko i Sanja Vukoja (4. razred), izvele su Anitras dance E. Griega na glasoviru četveroručno, a Marko Knezović i Ante Grizelj (3. razred) Polku P. Friesa na harmonikama. Učenici grudskih škola govorili su stihove Antuna Branka Šimića. Bili su to Mate Boban iz Osnovne škole Sovići koji je recitirao pjesmu Ah evo opet,Petra Tomas iz Osnovne škole Drinovci s Mi mučimo se, Luca Mikulić, učenica Osnovne škole Grude, predstavila se pjesmom Molitva na putu, a učenica Srednje škole Grude, Antonia Kvesić, odrecitirala je Šimićevu pjesmu Radosna noć u gradu.

Kao predsjednik Organizacijskog odbora Šimićevih susreta te kao načelnik i domaćin u Grudama nekoliko riječi dobrodošlice i zahvale uputio je Ljubo Grizelj.

Privilegija Otvaranja ovogodišnjih Susreta pripala je Zori Dujmović, federalnoj ministrici kulture i športa, koja je istaknula potrebu održavanja ovakvih priredbi koje evo ove godine bilježe svoje 55. izdanje.

Izborom tekstova iz hrvatske književne baštine, ali i suvremene hrvatske književnosti koje je nazvao Govorite li hrvatski glumac Joško Ševo iz Zagreba priredio je publici u dvorani izvanredan kulturni događaj.

Drugog dana svečanosti, 3. svibnja, u Mostaru je upriličen poetski kolaž tijekom kojeg su studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru čitali Šimićeve stihove. Predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne Ivan Sivrić kazao je u izjavi za medije kako se ovogodišnji Šimićevi susreti organiziraju u povodu 120. obljetnice od rođenja A.B.Šimića i 93. obljetnice od njegove smrti. U sklopu održavanja spomenute manifestacije Društvo dvadeseti put dodjeljuje Šimićevu nagradu. Govoreći o mladim pjesnicima koji su sudjelovali na manifestaciji, Sivrić je kazao kako je riječ o izuzetno kvalitetnim pjesnicima koji imaju što ponuditi publici. “A.B.Šimić postao je poznat u posljednjih 50 godina s početkom manifestacije Šimićevi susreti, a do tada je bio gotovo zaboravljen jer je umro vrlo mlad.”, kazao je Sivrić. Predsjednik Organizacijskog odbora Šimićevih susreta i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj ustvrdio je kako se Šimićevi susreti u kontinuitetu održavaju već 55 godina, bez obzira što se događalo i da nikakve nepogode nisu mogle omesti njihovo održavanje. “Vrijedno je kazati kako se ove godine obilježava 120 godina od rođenja velikog pjesnika. Mi smo ponosni na to  što je u našoj općini rođen Antun Branko Šimić i što je on iz Drinovaca krenuo na svoj put te se opet vratio u njih”, kazao je Grizelj. Autor kolaža student Ivan Violić istaknuo je kako je sa svojim kolegama predstavio književni recital koji je prvi put izveden na utemeljenju Kluba studenata hrvatskog jezika i književnosti 2015. godine. Dodao je kako su predstavljeni neki od najvećih stihova pjesnika, poput pjesme Opomena. Sudionici kolaža zapalili su svijeću i položili cvijeće na spomenik Antuna Branka Šimića u Mostaru.

tvaranja ovogodišnjih Susreta pripala je Zori Dujmović, federalnoj ministrici kulture i športa, koja je istaknula potrebu održavanja ovakvih priredbi koje evo ove godine bilježe svoje 55. izdanje.

Izborom tekstova iz hrvatske književne baštine, ali i suvremene hrvatske književnosti koje je nazvao Govorite li hrvatski glumac Joško Ševo iz Zagreba priredio je publici u dvorani izvanredan kulturni događaj.

U večernjim satima u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu održan je bogat kulturni program u sklopu 55. Šimićevih susreta. U ispunjenoj galeriji predstavljene su knjige Panj Ive Nuić i Djevojka plavih očiju Anamarie Alpeza te je otvorena retrospektivna izložba Osvrti vinkovačkoga autora Dejana Durakovića. Program predstavljanja umjetničkih djela vodila je Kristina Ćavar, a započet je prigodnom glazbenom skladbom pjesme Opomena Antuna Branka Šimića u izvedbi djevojačkoga zbora Glazbene škole Široki Brijeg, pod ravnanjem prof. Marije Čolak i uz glasovirsku pratnju prof. Ivone Ćeškić. Lucija Čolak recitirala je pjesmu Nađeni Bog A. B. Šimića.

Knjigu Panj predstavio je predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne Ivan Sivrić, istaknuvši vrijednost ovoga djela Ive Nuić, koja se u obraćanju zahvalila svima zaslužnima za objavu njezina djela. Pjesmu jednom brijegu pročitala je mlada Širokobriježanka Ana Mikulić, a roman međugorske autorice Anamarije Alpeza predstavio je Mate Grbavac. Grbavac je istaknuo da je Djevojka plavih očiju drugi roman 23-godišnje Međugorke Anamarie Alpeza te da sama ta činjenica pokazuje da se radi o velikom talentu i unutarnjem nadahnuću, kao i da se od autorice može očekivati još književnih uradaka. „Roman je čitljiv i svi oni koji su ga već imali priliku pročitati rekli su da ga nisu ispuštali iz ruku“, rekao je Mate Grbavac.

Nazočne je pozdravio i domaćin fra Vendelin Karačić, voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije, a potom su u sklopu bogate kulturne večeri u Franjevačkoj galeriji predstavljeni radovi Vinkovčana Dejana Durakovića. Nazočnima se prvo obratio Danijel Petković, ravnatelj Gradskoga muzeja Vinkovci, a o Durakovićevim djelima govorio je Ivica Belamarić, kustos Galerije likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” u Vinkovcima. Belamarić je istaknuo da je Duraković jedan od četiriju vrijednih vinkovačkih kipara, koji je specifičan zbog prikaza teme krajolika u kiparskom mediju te stilizacije i simboličnosti samih prikaza. Sam autor Dejan Duraković kratko se osvrnuo na svoje stvaralaštvo i zahvalio svima koji su došli, a izložbu je otvorenom proglasio širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević.

U petak, 4. svibnja 2018. prije podne pjesnici su obišli grudske škole, susreli se s učenicima te im kazivali svoju poeziju i prozu. Isto tako potaknuli su u razgovoru učenike na samostalno pisanje i čitanje književnih djela. U Srednjoj školi Antuna Branka Šimića s učenicima je bio dr. sc. Davor Nikolić. U Osnovnoj školi Ruđera Boškovića pjesnik Zdravko Nikić je podijelio s učenicima i nastavnicima ugodne trenutke. Pjesnikinja iz Središnje Bosne Finka Filipović posjetila je Osnovnu školu fra Stipana Vrljića u Sovićima, a školu u Tihaljini i Drinovcima počastili su svojim dolaskom među učenike Stanislav Bašić i Fabijan Lovrić.

Sveta misa i svečana Akademija održani su u Drinovcima, rodnom mjestu književnika Antuna Branka i Stanislava Šimića. Sveta misa je slavljena za braću Šimić u 19 sati u župnoj crkvi. Poslije Sv. mise je položeno cvijeće i zapaljene su svijeće na spomeniku pjesnicima ispred škole u Drinovcima.

Svečana Akademija održana je u večernjim satima u lijepo uređenoj školskoj dvorani. Akademiju je vodila Ivana Bošnjak. Prva točka programa bila je hrvatska himna Lijepa naša, koju je otpjevao zbor Osnovne škole Drinovci. U ime pokrovitelja ovogodišnjih Šimićevih susreta govorio je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, a uz njega je pokrovitelj bio i predsjednik Sabora Republike Hrvatske.

Glazbena gošća ovogodišnjih Šimićevih susreta bila je Drinovčanka sa splitskom adresom ,kantautorica Ana Opačak, koja je izvela pjesme Kuća pored mora Arsena Dedića, zatim Nocturno Jakše Fiamenga i svoju pjesmu Ljubav. Nazočni nisu krili zadovoljstvo njenim krasnim izvedbama. Prigodno slovo o Antunu Branku Šimiću govorio je mladi znanstvenik iz Zagreba, docent na Katedri za hrvatsku usmenu književnost Davor Nikolić.

Nagrade mladim pjesnicima uručila je ravnateljica škole u Drinovcima Anita Kolak, nakon čitanja nagrađenih pjesama. Nagrađeni mladi pjesnici su sljedeći:

Osnovne škole:

1. mjesto Lucija Bošnjak, OŠ Petra Bakule Mostar

2. mjesto Antonela Sablje, OŠ fra Stipana Vrljića Sovići

3. mjesto Sara Jukić, OŠ fra Marijan Šunjić Stojkovići

Srednje škole:

1. mjesto Ana Zadro, Srednja škola Antuna Branka Šimića Grude

2. mjesto Mihaela Katava, Srednja škola Ivan Goran Kovačić Kiseljak

3. mjesto Ivan Tikvić, Elektrotehnička škola Ruđera Boškovića Mostar

Sveučilište/fakulteti:

1. mjesto Ivana Čović, Fakultet zdravstvenih studija Mostar

2. mjesto Anamarija Čolak, Sveučilište u Mostaru

Svakako jedna od najsvečanijih točaka Akademije kao i samih Šimićevih susreta zbila se onda kada je predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Ivan Sivrić uručio godišnju nagradu koje ovo Društvo dodjeljuje za najbolju knjigu. Ovogodišnja dobitnica je Marina Kljajo Radić, koja je iskreno i srdačno zahvalila na nagradi.

Slijedio je nastup pjesnika a ove godine svoje stihove kazivali su Fabijan Lovrić, Zdravko Nikić, Jagoda Iličić, Stanislav Bašić i Finka Filipović.

Najbolji nagrađeni mladi likovni umjetnici na ovogodišnjim 55. Šimićevim susretima bili su:

1. mjesto Ivan Šimić, Gimnazija Antuna Branka Šimića Grude i Anica Perić, OŠ Antuna Branka Šimića Drinovci-Tihaljina

2. mjesto Matej Tomas, OŠ Ruđera Boškovića Grude

3. mjesto Petra Vlašić, OŠ fra Stipana Vrljića Sovići.

Nagrade mladim likovnim umjetnicima predao je Draženko Vranješ, predsjednik Općinskog vijeća Grude

Na kraju Svečane Akademije sve nazočne pozdravio je predsjednik Organizacijskog odbora 55. Šimićevih susreta 2018. i Načelnik općine Grude Ljubo Grizelj. Svima koji su pomogli u pripremi i izvedbi programa ovogodišnjih Susreta uputio je najsrdačnije riječi zahvale i pozvao sve na sljedeće Susrete iduće godine.

(Srećko Mikulić)Uredništvo

Ida Hitrec
Danijel Hrgić

Ogranci

Arhiva