Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku - časopisi

DUBROVNIK 1-2/2021.

Časopis za književnost i znanost

Novi dvobroj časopisa "Dubrovnik" svojim  prepoznatljivim konceptom nudi štivo s prinosima tridesetak suradnika u redovitim rubrikama te na prigodnim tematskim stranicama.

Ovim dvobrojem obilježava se 400. obljetnica objavljivanja Gundulićevih "Pjesni pokornih kralja Davida" (Rim, 1621) o čemu nam na uvodnim stranicama piše Slavica Stojan. Na predstavljanju novoga dvobroja Stojan je istaknula kako "Pjesni" nisu najbolje Gundulićevo djelo, već je to parafraza psalama Davidovih, ali oni su veliki zbog toga jer mi i tako malo znamo o velikanima hrvatske pisane riječi. Ne znamo mnogo ni o Gundulićevim prethodnicima kao ni o Gunduliću, a još bi manje znali da on nije objavio ovu knjigu. Predgovor je napisao godinu ranije i tu je naveo sve ono što o Gunduliću nikad ne bismo saznali, dakle što je radio prije, odluku da počne raditi kasnije, svoj prijezir prema ranim radovima i čvrstu odluku da se počne baviti domovinskim i sakralnim, filozofskim problemima. 

Nadalje, ovim se dvobrojem obilježava i 700. obljetnica smrti Dantea Alghieria (1265-1321) te nam tematski blok uz ovu obljetnicu donosi četiri rada, i to Morane Čale, Maria Kopića, Juraja Gracina te Milka Valenta. Treća je pak obljetnica vezana uz 250 godina od smrti Benedikte Gradi (1688-1771), a o tome piše Slavica Stojan te je objavljen Benediktin "Zbor pastijerski sakupljen na Betlemskom polju više poroda Jezusova".

U rubrici "Baština" Stanko Josip Škunca piše o "Neobičnoj povijesti poznatog dubrovačkog humaniste Ilije Crijevića (1463 - 1520), a Mirjana Malovan pak piše o "Uvodu u život i djelo prvoga kardinala s područja Dubrovačke Republike" Nicola Radulovića. 

U rubrici "Ogledi" Jelena Lužina piše o romanu "Obala Syrtesa" Juliena Gracqua koje, u istoj rubrici,  nadopunjuje esej "Julien Gracq i njegov čudesni roman Obala Syrtesa" Vlade Uroševića. Potom Simona Delić piše o "Morskim sefardskim romancama na ladinu", a Antun Nodilo o  "Imenu Dubrovnika". U prijevodu Voja Šindolića podastrt je prijevod pjesama Leonarda Cohena, a njegove "Jednostavne pjesme" dopunjuje Šindolićeva posveta („Sjećajući se Leonarda Cohena“). U ovoj je rubrici objavljen i ciklus pjesama "Vidio sam Borgesove oči" Tomislava Marijana Bilosnića.

U rubrici "Proza" objavljene su kratke priče Antuna Maračića, Vinka Maria Prizmića, Iva Mija Andrića, Nikole Šimića Tonina i Berte Miloš.

U rubrici "Drama" objavljen je dramski tekst "Što da radim sa životom (monodrama ili storytelling promašenog čovjeka)" Mire Gavrana, dok je u rubrici "Spomenar" objavljeno "Pismo iz lopudskoga gubilišta u okupirani Gruž" Marka Sjekavice. 

U rubrici "Osvrti" objavljeni su prikazi i osvrti Mate Nedića, Đine Đivanovića, Pavla Bonče, Josipa Lisca, Josipa Klaića, Katje Bakije, Petre Golušić, Borisa Njavra, Franja Nagulova, Davora Mojaša i Milane Romić.

U rubrici "In memoriam" prisjećamo se Joška Juvančića (1936 - 2021), Stijepe Obada (1930 - 2021) i Nenada Pata (1930 - 2021.).

Dvobroj časopisa zaokružen je kronikom rada Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku tijekom 2020. godine.

Izvori: https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/vijesti/kultura/od-gundulicevih-pjesni-pokornih-kralja-davida-do-dante-alighierija-predstavljen-novi-broj-casopisa-dubrovnik-1109788?fbclid=IwAR1ivj-5hhWOlEf6Z2XoKdRcOT_ldLXTu8qSeRTPXW_U8k1UHZz5yTncQj4  i https://dulist.hr/casopis-dubrovnik-ne-znam-kako-se-oduziti-sto-imamo-gundulica-u-svojim-redovima/717617/ fbclid=IwAR3i5Z1aM8Keza5KsSgfc3YUtacrLAGUfRmXzjMJpitSaxUNsDelUMgnKHs

DUBROVNIK 1-2/2021.

Arhiva

Klikni za povratak