Odjeci

06.06.2004.

Vjesnik

Zidić: Nećemo se pretvoriti u kolica koja netko drugi gura

SPLIT, 5. lipnja – Glavna skupština Matice hrvatske, koja se saziva svake dvije godine, održana je u subotu u Splitu, što je prvi put u 162-godišnjoj povijesti te nacionalne kulturne institucije da sjednicu održava izvan Zagreba.

»Povijesne uvjetovanosti hrvatskih regija vrlo su specifične i treba imati sluha za sve prostore i ambijente u kojima su razvijeni sveučilišni centri izvrsnih mogućnosti. Ne trebamo se praviti da se sve događa u Zagrebu kad to nije istina«, istaknuo je predsjednik MH Igor Zidić. Pritom je najavio da će se sljedeća Skupština održati u kontinentalnom dijelu Hrvatske, vjerojatno u Osijeku ili u Varaždinu.

Na splitskoj Skupštini okupili su se predstavnici najviših upravnih tijela MH, članovi Nadzornog odbora i Časnog suda, predstavnici osamdesetak ogranaka Matice iz Hrvatske i BiH, potpredsjednici Stjepan Sučić, Tonko Maroević i Vlaho Bogišić te tajnik Zorislav Lukić.

Zidić je istaknuo da su najjače snage naroda lokalne snage i stoga MH neće nasjesti na priče o tome da moraju biti elitističko društvo. Dodao je da se u društvu događaju velike promjene koje MH mora shvatiti i prihvatiti kako se ne bi pretvorili u »kolica koja netko drugi gura«. Zidić je napomenuo da zamisao o pokretanju Matičinih dnevnih novina traži puno energije i novaca, no ona još nije odbačena.

Ipak, taj bi se plan s mrtve točke mogao pokrenuti upravo u lipnju i vjeruje da bi novina u kratkom roku stekla određeni broj čitalačke publike, što bi bilo više nego dostatno za njezino preživljavanje. Potrebna su i poboljšanja suradnje središnjice i ogranaka, a istaknuto je da je Matici potreban veći angažman mladih ljudi kojima bi se mogli prepustiti dijelovi programa.

Mira Jurković


Klikni za povratak

Pregled