Inkluzija 19

Inkluzija

VIJESTI I NAJAVE

Priredila Tamara Kvas

Projekt E-Art 

Projekt E-Art lokalne akcijske grupe LAG Karašica i partnera LAG Cetinska krajina prezentirat će se putem online radionica i predavanja, s naglaskom na zaštićenu kulturnu baštinu, muzeje, dvorce i običaje. Projekt E-Art omogućit će svim zainteresiranim pojedincima da računalom ili pametnim telefonom otputuju na dosad rjeđe posjećene destinacije u Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.Tako će se moći upoznati dvorce i muzeje u Valpovu, Našicama, Belišću, Donjem Miholjcu i Sinju, etno-kuće na seoskim domaćinstvima, ali i doznati više o hrvatskoj nematerijalnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a, viteškoj igri Sinjska alka i kraljicama Ljeljama iz Gorjana kod Đakova. Svi zainteresirani moći će sudjelovati i u online radionicama organiziranima u cilju očuvanja tradicije. Polaznici programa mogu biti iz dobnih skupina do navršenih 25 godina i od navršene 54 godine. Raspored s detaljnim opisom objavit će se uoči svake virtualne ture i radionice. Trenutačni raspored aktivnosti za razdoblje od kolovoza 2021. do svibnja 2022. može se pogledati na mrežnoj stranici culturnet.hr.

Novi projekt HDLU-a

Nakon projekta Uzorna Kaznionica u Kaznionici u Požegi, projekta Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću u Zatvoru u Zagrebu te projekta Horizont slobode u Kaznionici u Glini i Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika počelo je provoditi projekt Sloboda stvaranja. U svrhu estetizacije i revitalizacije zatvorskog prostora umjetnošću, do sada su realizirane likovne intervencije u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju. Projekt će uključiti i oslikavanje Zatvora u Rijeci, Probacijskog ureda u Zagrebu, Zatvora u Bjelovaru te Zatvora u Zagrebu uz participaciju 12 umjetnika i troje studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Projekt Sloboda stvaranja autorice dr. art. Melinde Šefčić jedan je od odabranih projekata putem javnog natječaja Ministarstva pravosuđa i uprave, za financiranje projekata udruga usmjerenih pružanju potpore provođenju pojedinačnog programa postupanja/izvršavanja kazne zatvora. U okviru projekta izvest će se umjetničke intervencije u 25 prostora u šest kaznenih tijela. Izvedba umjetničkih intervencija bit će popraćena i istraživačkim radom. Rezultati projekta predstavit će se na javnom izlagačkom skupu te popratnim katalogom.

100 godina Saveza gluhih i nagluhih

Hrvatska pošta pustila je u optjecaj novu prigodnu poštansku marku u povodu 100. obljetnice Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih. Autorica marke je Alenka Lalić. Hrvatski savez gluhih i nagluhih (HSGN) slavi 100 godina organiziranog postojanja. Povijesni temelj organiziranom udruživanju dali su početkom 20. stoljeća prvi učenici koji su završili zagrebačku školu za gluhe koju je 1885. otvorio gluhi učitelj Adalbert Lampe. Prije 100 godina, 1921, registrirano je prvo društvo gluhih, nazvano Dobrotvor, a njegov prvi predsjednik bio je gluhi slikar Ivan Smole. Godine 1948, nakon što je udruga ponovno formirana nakon rata, osnovali su i privredno poduzeće DES (Defektni sluhom) te pokrenuli profesionalnu rehabilitaciju, obrazovanje i osposobljavanje gluhe djece i omladine, a 1949. osnovana je i Škola za gluhe Slava Raškaj. Danas je HSGN nacionalna organizacija koja okuplja 23 udruge članice s više od 13.000 osoba s oštećenjem sluha. U Galeriji specijalne policije tijekom ljeta održana je i izložba pod nazivom 100 – Izložba povodom sto godina organiziranog postojanja HSGN-a. Izložbu je organizirala Udruga za kulturu, umjetnost i turizam gluhih i nagluhih u Hrvatskoj Svijet tišine.

Radionica glazbene produkcije 

Radionice glazbene produkcije organiziraju se u sklopu europskog projekta Art(ve)šeraj te su namijenjene osobama od 15 do 25 godina koje produciraju glazbu. Odvijat će se online od 13. rujna ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom do kraja listopada, a svaka će radionica trajati dva sata. Radit će se na svim formama i oblicima, a radionice će pokriti veći broj tema, od toga što je to DAW i kako ga koristiti, do razgovora o efektima i pluginsima, samplingu, autorskim pravima i o još mnogo toga. Sudionici će upoznati sve faze glazbene produkcije. Steći će teorijska i praktična znanja te razvijati vlastito djelo. Nakon usavršavanja na individualnim konzultacijama s mentorom, rad će predstaviti na digitalnoj platformi gdje će posjetitelji lajkati radove koji im se najviše sviđaju. Polaznici s najviše lajkova upoznat će hrvatske glazbene producente. Radionica je besplatna jer su sva financijska sredstva osigurana iz europskih fondova. 

Natječaj za dodjelu stipendija

Zaklada Hrvatska za djecu 25. kolovoza na svojim je službenim mrežnim stranicama objavila Javni natječaj za dodjelu stipendija učenicima na redovitom srednjoškolskom obrazovanju za školsku godinu 2021/2022. Prijave na Javni natječaj otvorene su do 25. rujna elektroničkim putem. Temeljem natječaja Zaklada planira dodijeliti ukupno 100 stipendija, pri čemu godišnja stipendija po svakom učeniku iznosi 5.000,00 kn. Postoji nekoliko uvjeta za prijavu na natječaj. Prosječni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva, svih članova obitelji i djeteta iz te obitelji u kojem živi učenik, ostvaren u razdoblju od početno 1. siječnja 2021. godine do zaključno 30. lipnja 2021. godine ne smije prelaziti iznos od 2.660,80 kn. Učenici koji se prijavljuju moraju imati prosjek ocjena 3,00 u prethodnim godinama obrazovanja te biti dio redovnog srednjoškolskog obrazovanja.

Fotografske radionice u Vukovaru

U sklopu provedbe europskog projekta FoTo Muzej, Gradski muzej Vukovar poziva sve zainteresirane mlade s područja grada Vukovara da se prijave za pohađanje besplatne radionice Fotografija kao suvremeni medij. Prijave treba uputiti na e-adresu: simunovic.zoran@gmail.com. Potrebno je priložiti životopis i vlastite radove, a prijaviti se mogu osobe od 15 do 25 godina sa završenom osnovnom školom i s osnovnom tehničkom osposobljenošću za uporabu fotoaparata. Rok za prijavu je 15. rujna. Nakon završetka radionice, polaznicima će biti dodijeljene diplome. Projektom FoTo Muzej unaprijedit će se kvaliteta života i socijalna integracija mladih na području grada Vukovara koji će dobiti priliku za razvijanje svojih umjetničkih vještina, kao i za predstavljanje rezultata vlastitoga stvaralaštva na završnoj izložbi. Cilj projekta jest razvoj novog kulturno-umjetničkog programa te uključivanje mladih u svrhu promicanja važnosti umjetnosti i kulture na području grada Vukovara.

Slikanje i pisanje 55 plus

U sklopu europskog projekta Kulturna re-generacija krenule su online radionice likovnog izražavanjai kreativnog pisanja namijenjene osobama s navršenih 55 godina. Radionica likovnog izražavanja održavat će se srijedom. Osim teorijskog dijela, teme koje će se obrađivati na radionici uključit će crtanje ugljenom, postavljanje kompozicije, slikanje akrilnim bojama te tehnike slikanja na papiru i platnu. Voditelj radionice je suvremeni hrvatski likovni umjetnik Vladimir Vrljić Ankin. Radionice kreativnog pisanja održavat će se četvrtkom. Voditeljica radionica je Aida Bagić koja je diplomirala opću lingvistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te magistrirala političke znanosti na Sveučilištu Massachusetts u SAD-u. Sudjelovanje je besplatno, ali nije moguće da ista osoba sudjeluje u obje radionice.

Čitanjem do uključivog društva

Ministarstvo kulture i medija donijelo je odluku o financiranju 12 projektnih prijedloga u okviru poziva Čitanjem do uključivog društva. Dodijeljenim bespovratnim sredstvima financirat će se nabava i opremanje bibliobusa, priprema i provedba aktivnosti poticanja čitanja za pripadnike ranjivih skupina te aktivnosti podizanja javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju. Poziv Čitanjem do uključivog društva usmjeren je na povećanje socijalne uključenosti pripadnika ciljnih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti. Ovim se pozivom ujedno dodatno pridonosi promociji i afirmaciji čitanja te razvoju čitalačke kulture u godini koju je Vlada Republike Hrvatske proglasila Godinom čitanja u Hrvatskoj. Poziv se provodi u okviru prioritetne osi Socijalno uključivanje, specifičnog cilja Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina i borba protiv svih oblika diskriminacije

Komunikološka škola

Odjel za medije Matice hrvatske raspisao je Natječaj za izbor studenata Komunikološke škole MH 2021, koja će se održati u Gradu Korčuli od 21. do 24. listopada 2021. na temu Važnost dijaloga u političkoj komunikaciji. Predavači Komunikološke škole propitkivat će teme poput medijatizacije politike i odgovornosti za javnu riječ, zatim ulogu politike i političkog govora u javnosti, te će polaznike pripremiti i osposobiti za kvalitetne i odgovorne javne nastupe, osposobiti ih za procjenu onoga što je nužno i što služi općemu dobru u demokratskim procesima društva koje za istinski razvoj treba primjerenu, na dijalogu utemeljenu političku komunikaciju. Pisanu prijavu na natječaj, uz biografiju i motivacijsko pismo, potrebno je poslati e-poštom na adresu komunikoloska@matica.hr do 10. rujna 2021. u 12 sati. Natječaj je objavljen na mrežnim stranicama Matice hrvatske, Fakulteta hrvatskih studija, Fakulteta političkih znanosti i Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Inkluzija 19

19 - 9. rujna 2021. | Arhiva

Impressum

Inkluzija

Prilog Vijenca za promicanje socijalne uključenosti

Nakladnik

Matica hrvatska
Ulica Matice hrvatske 2
10000 Zagreb

Za nakladnika

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Voditelj projekta

Goran Galić, glavni urednik Vijenca

Koordinatorica projekta

Jelena Gazivoda, izvršna urednica Vijenca

Urednik Inkluzije

Boris Beck

Projektna administratorica

Tamara Kvas

Prijelom i dizajn tiskanog izdanja

Borovac i Bence d.o.o.

Lektura

Elizabeta Pernar

Adresa uredništva

Redakcija Vijenca - Matica hrvatska

Ulica Matice hrvatske 2, 10 000 Zagreb

Tisak

Tiskara Zagreb d.o.o.
Radnička cesta 210, 10000 Zagreb

Za više informacija o EU fondovima
strukturnifondovi.hr

Prilog Inkluzija izdan je u okviru projekta Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji provodi Matica hrvatska s partnerima Udrugom Pragma i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.
Sadržaj priloga Inkluzija isključiva je odgovornost Matice hrvatske.

Klikni za povratak