Hrvatska revija 1, 2019.

Naslovnica , Uvodna riječ

Uvodna riječ

Mirjana Polić Bobić

Uvodna riječ

Poštovani čitatelji,

pred vama je prvi broj Hrvatske revije u tekućoj godini. Odmah ćete primijetiti da je u njemu, za razliku od većine brojeva Hrvatske revije, najzastupljenija likovna umjetnost. Budući da je i samu temu broja, hrvatsku heraldičku baštinu, moguće kvalitetno predstaviti jedino uz odgovarajuće ilustracije, ovaj broj je doista likovno bogat i zanimljiv. Svjesni smo da naslov teme broja automatski navodi na pomisao da je posrijedi predstavljanje samoga hrvatskoga grba i eventualno povijesti rasprava o njemu. Međutim, riječ je o »prošlosti, sadašnjosti i budućnosti« heraldičke baštine općenito kao o dijelu nacionalnog identiteta koja je predstavljena u nizu od čak 8 kraćih studija i uvodniku.

Ovo uredništvo drži da je heraldička baština u našoj široj javnosti nedovoljno prisutna kao tema te da je svako vrijeme dobro da se potakne njezino poznavanje. Prvi prilog iz likovnih umjetnosti je o ilustracijama Joze Kljakovića za Izabrane pjesme Silvija Strahimira Kranjčevića objavljene u Ženevi 1918. godine. I tim smo prilogom htjeli pridonijeti većoj, a više nego zasluženoj prisutnosti Kljakovićeva djela u hrvatskoj javnosti. Drugi je prilog prikaz slikarskog opusa Mladena Galića, autora koji je također ostao podalje od reflektora javnih događaja.

U stalnoj rubrici Neobjavljena hrvatska književnost predstavljamo slavonskog pisca Adama Rajzla, nešto poznatijeg po svojem stvaralaštvu za djecu nego po književnosti za odrasle, ali također stvaratelja koji se drži podalje od naših velikih središta pa time i od prisutnosti u javnosti. Riječju, donosimo teme koje nisu često prisutne u kulturnoj, a još manje široj javnosti.

Recenzije i prikazi u ovom broju počinju prikazom spomenice dr. Lava Žnidarčića o stotoj obljetnici rođenja, osobnosti koja je u svom bogatom, a patničkom životu obavljala i visoke dužnosti u Matici hrvatskoj. Slijede prilozi o suvremenoj hrvatskoj književnosti te o jednom znanstvenom skupu.

Nadamo se da dijelite našu prosudbu o zanimljivosti tema u ovom broju te da ćete Reviju čitati s užitkom.

Uz čestitku za Uskrs i izraze poštovanja,

Mirjana Polić Bobić

Glavna urednica

Hrvatska revija 1, 2019.

1, 2019.

Klikni za povratak