Zbivanja - izložba , otvorenje izložbe

Matica hrvatska

Svečano otvaranje izložbe u povodu 150 godina Vijenca

u 18:00 sati, Knjižnica HAZU, Strossmayerov trg 14

Književni list za umjetnost, kulturu i znanosti Vijenac i Matica hrvatska pozivaju vas na svečano otvaranje izložbe u povodu 150 godina Vijenca koje će danas biti održano u Knjižnici HAZU (Trg J. J. Strossmayera 14) s početkom u 18.00 sati. Izložbu će otvoriti ministrica kulture gospođa Nina Obuljen Koržinek.

Na otvaranju sudjeluju predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt, potpredsjednica Matice hrvatske akademkinja Dubravka Oraić Tolić i glavni urednik Vijenca Goran Galić.

Na izložbi će široj javnosti biti predstavljeni najvažniji trenuci iz bogate povijesti Vienca, kao podsjetnik na bisere hrvatske i svjetske književnosti objavljene u stožernom listu hrvatske književnosti 19. stoljeća. U suradnji s Kućom Šenoa, moći će se pogledati predmeti koji su pripadali jednom od najvećih hrvatskih književnika i slavnog urednika Vienca Augusta Šenoe.

Izložba Vienca sljedeće je u nizu događanja kojima će se obilježiti 150 godina Vienca te 25 godina obnovljenog Vijenca, a bit će otvorena do 17. srpnja. Izložbu sufinancira Grad Zagreb.

U okviru obilježavanja, prethodno je 16. svibnja u Matici hrvatskoj uspješno održan okrugli stol Kultura u medijima. Osim toga, u listopadu će biti znanstveni skup o Viencu, a proslava će kulminirati svečanom akademijom u drugom dijelu godine uoči rođendana Augusta Šenoe. U povodu velikog jubileja već su objavljena dva tematska broja Vijenca (poveznice: br. 650, br. 647–648).

Ljubazno Vas molimo da dolazak potvrdite na: jelena.gazivoda@matica.hr ili telefonski: 01 4819 312.

Radujemo se Vašem dolasku!

slika
Pregled