Zbivanja - predavanje

Hrvatsko-ukrajinsko društvo, Odjel za arheologiju i etnologiju Matice hrvatske

Predavanje Oresta Korčynskog STILJSKO GRADIŠTE OD 8. DO 10. ST. U KONTEKSTU POVIJESTI I KULTURE VELIKE (BIJELE) HRVATSKE

Srijeda, 23. listopada 2019. u 18:00 sati, Dvorana Jure Petričevića, Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb

Sudionici: prof. Đuro Vidmarović (predsjednik Hrvatsko-ukrajinskog društva), dr. sc. Lidija Bajuk (pročelnica Odjela za arheologiju i etnologiju MH), prof. Biserka Goleš Glasnović (književnica), Viktoriia Viktorivna Kulykovska (glazbenica)

Zahvaljujući rezultatima dugogodišnjih arheoloških istraživanja utvrđenog naselja iz razdoblja od 8. do 10. stoljeća, na današnjem području Stiljskog u Mykolajtvskom rejonu L'vivske oblasti, potvrđen mu je smještaj u središnjem dijelu slavenskog svijeta, na raskrižju važnih transkontinentalnih ruta. Tomu naselju, koje se ubraja u najveća europska ranosrednjovjekovna naselja, utvrđene su topografske, fortifikacijske, urbane, gospodarske i vjerske značajke. Rezultati arheoloških i etnografskih studija usporedivi su s arapsko-perzijskim i bizantskim izvorima iz razdoblja od 8. do 10. stoljeća. Pretpostavlja se da je stiljsko gradište ruina glavnog grada povijesne Velike (Bijele) Hrvatske, čiji su stanovnici bili tzv. Bijeli Hrvati iz karpatskog područja.


Fotopanoramski pogled na zapadni dio ostataka povijesnoga hrvatskog naselja u Stiljskom

Prof. dr. sc. Orest Korčyns’kyj (ukr. Орест Корчинський) ukrajinski   je  povjesničar  i  arheolog, rođen 1952. u L’vivu. Na povijesnom fakultetu Sveučilišta Ivan Franko u rodnom gradu diplomirao je 1977, s temom Gradina Gornjeg Podnistrovlja od 9. do početka 14. stoljeća doktorirao je 1996. Od 1977. do 1980. radio je kao znanstvenik na Odjelu arheologije u l’vivskome  Povijesnom muzeju, a od 1980. do 1986. na Odjelu arheologije Prikarpatja i Volinske Instituta za društvene znanosti Ukrajinske akademije znanosti. Ravnatelj je gornjodnistrjanske arheološke ekspedicije Ukrajinske nacionalne akademije znanosti od 1987. Tridesetak godina istražuje arheološku i  etnološku  materijalnu i duhovnu kulturu karpatskih Hrvata. Autor je više od stotinu znanstvenih radova i sudionik dvadesetak znanstvenih konferencija u Ukrajini i u inozemstvu. Predavao je arheologiju srednjeg vijeka na sveučilištima u Poljskoj. Od 2001. predsjednik je Organizacije čuvanja i racionalnog iskorištavanja nacionalnog spomenika Stiljski grad,  8. – 10. stoljeće. Od 2015. radi kao administrativni direktor povijesno-kulturnog rezervata Stiljsko gradište. Glavni je urednik časopisa Stiljs’kyj grad od 2017.

Pregled