Zbivanja - predavanje

Odjel za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske

Predavanje Mare Doljak OD REKREACIJE DO HODOČAŠĆA

Srijeda, 7. lipnja 2017. u 18:00 sati, Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb

Uz predavanje biti će predstavljena knjiga Mare Doljak
MOJ CAMINO - ŠETNJA U DUBINE SEBE

Uvodnu riječ održat će prof. Marijan Šunjić, poznavalac Španjolske, i to upravo nekih regija vezanih uz Camino.

Opis putovanja 2015. od 780 km po Camino Frances od mjesta St. Jean Pied du Port u Francuskoj do grada Santiago de Compostela, gdje se prema legendi nalazi grob svetoga Jakova. Put je trajao 31 dan, kreće se u smjeru istok-zapad, prolazeći kroz nekoliko pokrajina, čudesne krajolike, vinograde, žitna polja, šume, pusta prostranstva; prelaze se tri planinska lanca, osvaja se visoravan Meseta, kisne se kroz Galiciju…. Putem nailazimo na mjesta nastala zahvaljujući hodočasnicima, gradovi su rasli tijekom srednjega vijeka uz rijeke hodočasnika koji su se u traženju oprosta ili zdravlja ili uopće životnog sadržaja kretali uz životnu opasnost po istim stazama kojima se i danas hoda. Neki su gradovi opstali ili našli nove sadržaje, no mnogi su znatno smanjeni i bore se za opstanak u nedostupnim i neatraktivnim područjima Španjolske. Godišnje po tom trećem najvažnijem kršćanskom hodočasničkom putu na svijetu hodočasti 250 tisuća do pola milijuna osoba.
Predavanje će biti obogaćeno projekcijom originalnih fotografija s puta, koje ilustriraju jesenju prirodu, promjenu klimatskih uvjeta ovisno o dijelu puta i nadmorskoj visini, romaničku i povremeno gotičku arhitekturu mostova i crkava. Dotaknut ćemo gospodarstvene grane tog područja nekad i danas, kao i mentalitet stanovništva, određen upravo višestoljetnom orijentacijom na hodočasnike.

Mara Doljak rođena je u Zagrebu 1956, završila Petu gimnaziju Bogdan Ogrizović i Farmaceutsko-biokemijski fakultet. Radno iskustvo stječe u Saponiji, Belupu, a od 1991. je samostalna poduzetnica. Posljednjih 25 godina bavi se aromaterapijom te njezinom primjenom u svrhu očuvanja i unapređenja zdravlja. Predstavljala je svoj rad na međunarodnim kongresima i konferencijama u nekoliko prilika. Deset godina vodila je Aroma Akademiju, školu za obrazovanje u wellness zanimanja verificirana od nadležnog ministarstva, koju je pohađalo 3500 polaznika. Uz kreaciju "inteligentnih" receptura i vođenje firme bavi se vođenjem autorskih radionica usmjerenih na razvoj osobnih potencijala.
Camino Frances prošla je dva puta, 2015. i 2016. O prvom iskustvu napisala je knjigu Moj Camino - Šetnja u dubine sebe. Na predavanju će biti moguće nabaviti knjigu po promotivnoj cijeni i dobiti potpis autorice.Pregled