Zbivanja - predavanje

Odjel za tehničku kulturu Matice hrvatske

Predavanje Ante Radonića ČOVJEK I SVEMIRSKA TEHNOLOGIJA

Ponedjeljak, 9. listopada 2017. u 19:00 sati, Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb

Prije šezdeset godina, 4. listopada 1957, lansiran je prvi umjetni satelit Sputnik – 1. Time je praktično počela svemirska era. Ovom prigodom bit će riječi o nekim povijesnim dostignućima svemirske tehnologije. Govorit ćemo o raznim svemirskim brodovima i raketama nosačima. Osvrnut ćemo se i na sadašnje aktualne misije. Koliko je naša civilizacija ovisna o svemirskoj tehnologiji? Što možemo očekivati u budućnosti?

Ante Radonić rođen je u Korčuli. Više od četrdeset godina radio je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu na radnom mjestu voditelja planetarija s odjelom astronautike. Bavi se popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike. Održava aktualna javna predavanja i tribine za građanstvo. Dosad je održao više od osamsto javnih predavanja u više od trideset gradova širom Hrvatske. Objavio je tristotinjak popularnoznanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Najviše je pisao za časopis zagrebačke zvjezdarnice Čovjek i svemir (od 1970). Često na raznim radijskim i televizijskim postajama komentira događaje na polju istraživanja svemira i svemirskih letova. Od 1997. stalni je stručni suradnik tjedne emisije Andromeda, posvećene istraživanju svemira, na Drugome programu Hrvatskog radija utorkom od 20 do 22 sata. Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture (2014).

slika


Pregled