Zbivanja

Galerija Matice hrvatske

Pax et bonum

Otvorenje izložbe u petak, 14. siječnja 2008. u Galeriji Matice hrvatske u 18 sati, Zagreb, Ulica Matice hrvatske 2
Pax et bonum

slika slika slika slika slika

S. Rozarija Matija Radić, redovnica Šk. Sestara franjevki, rođena je u Bijelom Polju kod Mostara. Pohađala je gimnaziju u Zagrebu. Diplomirala je na ALU i FF u Zagrebu. Bila je suradnica slikarske majstorske radionice Ivančić-Reiser. Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika, Saveza zajednice umjetnika hrvatske i Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske. Izlagala je u domovini i u inozemstvu; za njom je oko 70 samostalnih i skupnih izložaba. Završila je katehetski tečaj i pohađala Institut za teološku kulturu laika, te postigla visoku stručnu spremu (VII/1) iz religiozne pedagogije i katehetike.
Živi i radi u Zagrebu, Luje Maruna 28.

S. Ana Jukić rođena je u Imotskom 1967. gdje završava osnovno i srednje obrazovanje. Stupa u zajednicu školskih sestara franjevki u Splitu 1988. Nakon redovničke formacije pohađa Biskupijsku stručnu školu za crkvenu glazbu u Altöttingu, Njemačka te Akademiju za crkvenu glazbu u Regensburgu, Njemačka. Slikarstvu je uvijek pridavala pažnju te je češće za potrebe svoje redovničke zajednice pripremala likovne uratke. Također je izrađivala ilustracije za vjerske i studentske tiskovine.

S. Lucijana-Anka Kraljević rođena je 14. 02. 1949. u Mokrom, župa Široki Brijeg. Nakon osmogodišnje škole 1964. stupa u samostan školskih sestara franjevki hercegovačke provincije sa sjedištem u Bijelom Polju — Mostar. U vremenu redovničke formacije radila je u radionici crkvenog ruha. U Sarajevu 1978. diplomirala je na katehetskom institutu. Nakon studija narednih osam godina obavljala je dužnost odgojiteljice redovničkog podmlatka. Godine 1990. Odlazi u Augsburg gdje djeluje kao pastoralna suradnica u Hrvatskoj katehetskoj misiji. Godine 1991. diplomirala je na Institutu za kršćansku duhovnost pri KBF-u u Zagrebu. Još od ranije, zainteresirana za slikanje, u Augsburgu upisuje »Malen kurs — aquarell«. U razdoblju od 2001. do 2004. radi u školi kao vjeroučiteljica u Dubrovniku i Cavtatu. U jesen, radi pastoralnih potreba vraća se u Njemačku, u Düsseldorf, gdje do danas radi u H.K.M. Sve vrijeme pohađa tečajeve za slikanje. U sklopu programa hrvatske kulturne zajednice u Düsseldorfu održava tečaj za najmlađe »Mala škola slikanja«. Voditeljica je te škole i radi s djecom već treći semestar.
Živi i radi u Düsseldorfu, Kroatische katholische Mission, Van-Douuven Str. 8.

S. Jozefina Serafina Božena Gagulić rođena je 1947. u Donjoj Tramošnici, BiH, kao peto dijete obitelji Marjana i Ruže r. Zovkić. U 16. godini života odlazi u samostan školskih sestara franjevki Krista Kralja bosansko-hrvatske provincije, u želji da ljubi i služi Gospodinu u ime onih koji to ne mogu, ne znaju ili neće. Živeći sretno svoj život želeći da svi žive u radosti života željela je pisati o neizmjernoj ljubavi Božjoj. Što je više razmišljala, činilo joj se da njezine riječi nisu snažne da opišu osjećaje, pa nagovorom svoga šogora Pere Barišića — slikara amatera, počinje slikati. Nastavlja pod vodstvom slikara i kipara Horacia Diez Jakova u Münchenu gdje u to vrijeme živi. Pod nastavnim vodstvom izlaže prvu skupnu izložbu 2002. U želji da čuje mišljenje stručnih kritičara odlazi na akademiju slikarstva u Münchenu. Čuvši njihovo mišljenje počinje samostalno izlagati 2003. u H.K.M. München, iste godine u Freisingu, 2004. u Alten und Service Zentrum Westand, Schloss Fürstenried i St. Maria Thalkirchen München, a 2005. u Kloštar Ivaniću gdje sada živi. U radosti gledanja želi da svi uživate u daru Božje ljepote u Lijepoj našoj koja nam je darovana.

S. Kata Maria Pia Padjen časna je sestra franjevka i akademska slikarica. Rođena je u Kninu 1931. Osnovnu školu završila je u domovini, a srednju školu i pedagošku akademiju u Rimu. Godine 1950. postaje članicom redovničke zajednice Školskih sestara franjevki Krista Kralja. Za službovanja u Argentini završava Likovnu akademiju u Buenos Airesu. Po povratku u Rim primljena je u likovna udruženja UCAI (Unija katoličkih umjetnika Italije) i FIDA, u čijim organizacijama ima skupne i samostalne izložbe Uz sve obaveze redovničkog zvanja aktivna je kao likovni pedagoški radnik. Tijekom života radi u vrtićima i osnovnim školama te predaje likovni odgoj u srednjim školama.


Pregled