Vijenac 659

Druga stranica

Objavljeni dobitnici nagrada Vladimir Nazor za 2018.

Velikani hrvatske umjetnosti

Mira Muhoberac

  Dunja Vejzović,

Marija Sekelez,  

 Nevenka Arbanas,

Rade Šerbedžija,

Branko Silađin

i Danijel Dragojević

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske objavilo je 28. svibnja imena dobitnika Nagrade Vladimir Nazor, najviše državne nagrade na području kulture i umjetnosti, koja se za najbolja umjetnička ostvarenja dodjeljuje u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo. Nagradu dodjeljuje odbor nagrade na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove odbora, na prijedlog ministrice kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika. 

Odluku o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2018. u šest umjetničkih područja donio je odbor pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 6. svi­bnja.  Dobitnici su nagrada Vladimir Nazor za životno djelo Dunja Vejzović za područje glazbe, Marija Sekelez za područje kazališne umjetnosti, Nevenka Arbanas za likovne i primijenjene umjetnosti, Rade Šerbedži­ja za područje filmske umjetnosti i Branko Silađin za arhitekturu i urbanizam. Nagrada za životno djelo u području književnosti dodijeljena je Danijelu Dragojeviću; no dobitnik je nije prihvatio pa mu ona neće biti uručena, priopćilo je Ministarstvo.

 Dalibor Bukvić

 Krešimir Dolenčić

 Ludwig Bauer

 Matko Mijić

 Nebojša Slijepčević

  Z. Zidarić i T. Ćurković

Godišnja nagrada za područje glazbe dodijeljena je Daliboru Bukviću za koncert održan u Muzeju Mimara u Zagrebu u okviru kojega je praizveden triptih ...aeterna... za vokalni ansambl. Dobitnik je godišnje nagrade u području kazališne umjetnosti redatelj Krešimir Dolenčić za režiju opere Čarobna frula Wolfganga Amadeusa Mozarta u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Ludwigu Baueru bit će uručena godišnja nagrada za književnost za roman Muškarac u žutom kaputu. Dobitnik je godišnje nagrade za likovne i primijenjene umjetnosti Matko Mijić za samostalnu izložbu skulptura, objekata, instalacija, sliko-reljefa, asamblaža i crteža – Retrospektiva u Modernoj galeriji. Nebojši Slijepčeviću bit će dodijeljena godišnja nagrada za filmsku umjetnost za dokumentarni film Srbenka. Dobitnici su godišnje nagrade za arhitekturu i urbanizam Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić (Dva arhitekta – arhitektonski studio) za zgradu Vinarije u Kutjevu. Svečana dodjela nagrada Vladimir Nazor održat će se 18. lipnja u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

Vijenac 659

659 - 6. lipnja 2019. | Arhiva

Klikni za povratak