Vijenac 608

Glazba, Matica hrvatska

Mladi glazbenici u MH

Talentirana Marija Bašić

Zlatko Stahuljak

U velikoj dvorani Matice hrvatske nastupila je 12. lipnja violinistica Marija Bašić (Osijek, 1996). U Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku završila je osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu u razredu prof. Eve Huhn, a sada je studentica četvrte godine violine na Muzičkoj akademiji u razredu prof. Gorana Končara. Od dosadašnjih postignuća najveća su svakako niz prvih nagrada na regionalnim i državnim natjecanjima počevši od 2006, zatim prvo mjesto na 12. međunarodnom natjecanju za gudače Bohdan Warchal – Talents for Europe (Slovačka, 2008), potom prvu nagradu 17. međunarodnog natjecanja Mladi virtuozi – etide i skale (Zagreb, 2011), kao i prve nagrade državnih natjecanja u kategoriji komornih sastava 2011. i 2013. Bila je i polufinalistica natjecanja Papandopulo 2016. u Zagrebu, a zadnje postignuće je i prva nagrada 23. međunarodnog natjecanja Mladi virtuozi – etide i skale (Zagreb, 2017). Zbog postignutih rezultata primila je u dva navrata priznanja Županijskoga povjerenstva Osječko-baranjske županije, a dobitnica je i nagrade za najbolju izvedbu zadane skladbe hrvatskog skladatelja Tomislava Uhlika na natjecanju Mladi virtuozi – etide i skale 2011, kao i nagrade za najbolju izvedbu etide ili capriccia na istom natjecanju ove godine. Nastupala je u više hrvatskih gradova te izvan Hrvatske u Sigetu (Mađarska) i Subotici (Vojvodina).Sudjelovala je na više majstorskih tečajeva kod uglednih pedagoga: Eva Huhn (Hrvatska), Marija Vermes (Mađarska), Armin Sešek (Slovenija), Davor Philips (Hrvatska), Asja Kušner (Rusija), Marina Sorokova (Austrija), Leonid Sorokov (Austrija) i Goran Končar (Hrvatska).

Na programu jednodijelnoga recitala Marije Bašić bila su djela francuskih skladatelja i to znamenita i često izvođena Sonata za violinu i glasovir u A-duru Cesara Francka, kao duo disciplina, i poznati Tzigane Mauricea Ravela, virtuozno djelo uz pratnju glasovira.

Dionicu glasovira preuzela je Petra Gilming, magistrantica Muzičke akademije u Zagrebu u razredu prof. Vladimira Krpana i zatim laureat velikog broja nacionalnih i međunarodnih natjecanja. Petra Gilming bila je pijanistica niza recitala u Hrvatskoj i inozemstvu ostvarivši brojne umjetničke suradnje s domaćim i inozemnim glazbenicima. Sada je umjetnička suradnica na Gudačkom odjelu Muzičke akademije u Zagrebu.

Krasna Franckova sonata zasjala je odmah na početku, pri prvoj temi, donesenoj s velikom toplinom nadahnuta tona svirke buduće mlade guslačice, sjajno vođene tradicijom izvedbe sljedbenika Zagrebačke violinističke škole, violinista solista, komornoga glazbenika i pedagoga prof. Gorana Končara. Na taj način mlada violinistica Marija Bašić već sada djeluje kao gotova umjetnica. Ona se zajedno s glasoviračicom Petrom Gilming, kod Franckove sonate, pokazala vladaricom izvedbe discipline dua, važne komponente unutar solističkog odgoja osobnosti svakog izvodioca kojem je suradnja s glasovirom neizbježni dio predstojeće karijere.

Snagu izraza i veliku blizinu pune osposobljenosti prikazala je zatim violinistica Bašić pri izvedbi Ravelova Tzigane, gdje početak skladbe od violine solo traži visoku osposobljenost u vladanju najdubljom žicom, pri izvedbi najviših tonova potrebno je posebno majstorstvo izvedbe, a u srednjem dijelu i donos tzv. Fingersatz-oktava i nizova flažoleta, oboje visoko tehničko izvedbenih zahtjeva u domeni virtuoznog vladanja violinom. Buran pljesak, nažalost malobrojne, publike ispratio je uspješan nastup Marije Bašić.

Vijenac 608

608 - 22. lipnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak