Vijenac 603

Matica hrvatska

Podrška matičarima u Orahovici i Slavoniji

Mehmed Hatipović

Predstavljanje rada Ogranka Matice hrvatske u Orahovici održano je 6. travnja u Matici hrvatskoj u Zagrebu. Matičari iz Orahovice, koji kao svoju zadaću ističu brigu za očuvanje kulturnog identiteta slavonske i općenito hrvatske kulturne baštine, na dojmljiv su način programom pokazali kako se njeguje povijest slavonskih krajeva.

Program su otvorile izvedbe Lijepe naše i Pjesme Orahovici KUD-a Orahovice, nakon čega je bio pozdravni govor predsjednika Ogranka Zorislava Milkovića. On se osvrnuo na djelovanje Ogranka početkom 1970-ih do zabrane djelovanja, a govorio je i o aktivnosti nakon obnove udruge 1990. do danas, izražavajući zahvalnost bivšim predsjednicima i članovima.

Tajnik Ogranka Damir Najmenik upoznao je okupljene s dugogodišnjim radom raznih odjela Ogranka i znanstvenim skupovima, ističući kao primjer simpozij o velikanu hrvatskog jezikoslovlja Stjepanu Ivšiću, rođenu Orahovčaninu, u čiju je čast Ogranak postavio i bistu. Na dan pada Vukovara 18. studenoga svake godine organizira se predavanje o Domovinskom ratu na kojem gostuju kao pripovjedači hrvatski branitelji.

Ogranak priređuje likovne izložbe, koncerte i književne večeri, nagrađuje najkreativnija literarna djela te izdaje knjige o Slavoniji. Najmenik je posebno istaknuo najvažniju knjigu Ogranka ­– monografiju Orahovica 1928–2008. Ive Mažurana, objavljenu u povodu 780. obljetnice spomena grada Orahovice. Brinulo se i o zaštiti kulturne baštine pa je Ogranak pomogao obnovi crkve svetog Lovre u Crkvarima.

O svome gradu govorio je kao o „staroj dami“ i „gradu blizanaca“ potom gradonačelnik Josip Nemec, koji se ponosi članovima Ogranka koji rade na promicanju slavonskog kraja. Na kraju je okupljene u ime Predsjedništva Matice hrvatske pozdravio potpredsjednik Stjepan Sučić, koji je između ostaloga rekao kako su „u ovim trenucima malodušja u društvu matičari svijetli primjer u njegovanju hrvatske kulture“. Apostrofirao je i važnost ogranaka za širenje i promicanje kulture diljem Hrvatske izrazivši molbu za pomoć Ogranku Matice hrvatske u Orahovici u organiziranju i osnivanju drugih ogranka po Slavoniji.

U glazbeno-literarnom dijelu Antun Ivić na glasoviru je izveo skladbu Dore Pejačević Cvjetni vrtlog, dok su učenice iz Srednje škole Stjepana Ivšića interpretirale književne tekstove. Program je zatvorio KUD Orahovica izvedbom skladbe Pjesmo moja, nakon čega je otvorena izložba akademskog slikara i grafičara Franje Molnara.

Vijenac 603

603 - 13. travnja 2017. | Arhiva

Klikni za povratak