Vijenac 584 - 586

Književnost

Novi broj Republike

Velikan čileanske književnosti

Jelena Gazivoda

Novi broj Republike sa središnjom temom Poezija je sve što se miče čitatelja vodi na južnoamerički kontinent na kojem djeluje Nicanor Parra, „najdugovječniji od velikana čileanske književnosti“, kako ga naziva profesorica španjolske i hispanoameričke kulture sa zagrebačkoga Filozofskog fakulteta i glavna urednica Matičine Hrvatske revije Mirjana Polić Bobić, u povodu najave izlaska novoga prijevoda izbora iz njegovih djela u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade iz Zagreba.

Nicanor Parra, jedan od najpoznatijih čileanskih pjesnika, našoj široj javnosti prvi je put predstavljen u rujanskom broju Republike 1977, kad je Mirjana Polić Bobić objavila prijevod devetnaest pjesama toga pjesnika, tada već uvelike poznata na zapadnoj hemisferi, uključujući i Sjedinjene Države. Glavne odrednice njegova pjesničkoga bavljenja iskazane su u zbirci Pjesme i antipjesme (Poemas y antipoemas, 1954) iz koje je izabrano i nekoliko antipjesama u najnovijem, svibanjskom broju Republike. Osim toga, Mirjana Polić Bobić predstavila je i Manifest iz 1963, Bocun i demižonku (zbirka Dugačka kueka iz 1958) te tzv. govore, odnosno pjesme koje je Parra čitao prilikom primanja mnogobrojnih nagrada za svoj rad posljednjih desetljeća (nagrada Juan Rulfo za iberskoameričku književnost 1991, Cervantes 2012), kao i u drugim prigodama.

Osim čileanskog pjesništva, svibanjska Republika donosi i poeziju akademika Ante Stamaća s naslovom Romon jesenskih kiša, akademik Ivan Aralica pripovijeda kako su građani Aremberga u Westfaliji birali gradonačelnika na temelju podataka iz knjige o povijesti pojedinih životinja Saint Gervaisa Historie des animaux, dok se jezikoslovljem i riječju „mjera“ bavi germanist i prevoditelj Ivo Runtić.

Predsjednik splitskog ogranka Društva hrvatskih književnika Siniša Vuković u svom se dnevničkom, putopisnom te glazbenokritičkom tekstu Vagnerijanski vikend u Njemačkoj ili trolist ranih djela u trokutu Berlin – Frankfurt – Köln prisjeća jednog putovanja u Njemačku kad je tijekom svoga dvodnevnog posjeta odgledao čak tri od prve četiri Wagnerove opere per turnum.

U rubrici Kritika književnica Lada Žigo osvrće se na antologiju hrvatske ljubavne lirike Ane Horvat Oblizujući suze (hrvatski pjesnici o ljubavi), književnik Stijepo Mijović Kočan piše kritiku novoga romana Ludwiga Bauera Seoroquel ili čudnovati gospodin Kubitschek, a književna povjesničarka Dunja Detoni Dujmić osvrće se na prvi kriminalistički roman Milane Vuković Runjić Faraon iz Ilice je mrtav.

Vijenac 584 - 586

584 - 586 - 21. srpnja 2016. | Arhiva

Klikni za povratak