Vijenac 583

Glazba, Matica hrvatska

Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj

Izražajno muziciranje

Zlatko Stahuljak

U Matici hrvatskoj 23. svibnja nastupila je violončelistica Lucija Pejković (Zagreb, 1997). Ona danas polazi 4. razred srednje škole na GU Elly Bašić u razredu Bernarde Debuš Redžić. Godine 2015. primila je prve nagrade na međunarodnim natjecanjima Daleki akordi u Splitu/Kaštelima i Petar Konjović u Beogradu. Redovito polazi seminare kod uglednih profesora. Nagrađivana je i kao članica komornih sastava na državnim natjecanjima.Nastupila je i na Muzičkom bienallu Zagreb 2013. i međunarodnom festivalu komorne glazbe Audeamus 2015, a u kolovozu i kao članica simfonijskog orkestra mladih Sistema Europa u dvorani Teatra alla Scala. Maturantica je Pete gimnazije, a ove je zime uspješno položila audiciju za studentsko mjesto na Musik und Kunst privatnog univerziteta grada Beča u razredu prof. Christopha Stradnera.

Lucija Pejković izvela je Preludij, Sarabande i Gigue iz Suite za violončelo br. 3 u C-duru Johanna Sebastiana Bacha, BWV 1009 i Koncert za violončelo i orkestar br. 2 u D-duru Josepha Haydna, Hob.VIIb:2 (kadence Maurice Gendron), a nakon stanke Meditaciju iz opere Thais Julesa Masseneta i poznato djelo hrvatskoga skladatelja Borisa Papandopula, Rapsodia concertante.

Svirajući vrlo poznatu Bachovu suitu Lucija Pejković pokazala je veliko iskustvo u nastupu i sigurnost u sebe, s izvrsnom intonacijom i manje sigurnim ritmičkim izgovorom desne ruke. Izvedba Haydnova koncerta za violončelo ostavila je vrlo pozitivan dojam vođenja razvoja prema in spe izvedbenom vrhu naše mlade vrlo darovite violončelistice Lucije Pejković. Ona je svoju želju za slobodom korisno, a tradicionalno dopustivo, pokazala na primjeren način u kadencama.

Thais, meditacija J. Masseneta u drugom dijelu donesena je prvorazrednom punom izražajnošću tona i uz lijepu i poznatu melodiju. Sklonost virtuozitetu i ritmičkoj slobodi mlada je umjetnica ostvarila u sjajnoj Rapsodiji concertante našega Borisa Papandopula i završnim virtuoznim solo dodatkom na oduševljeno odobravanje brojne publike.

Izuzevši dakako Bachovu suitu, glasovirsku pratnju cijelog recitala vrlo je uspješno umjetnički preuzeo Domagoj Guščić (Zagreb,1982), diplomant glasovira MA u Zagrebu u razredu Đure Tikvice. Guščić je dobitnik vrijednih nagrada na međunarodnim natjecanjima u Rimu, Skopju i Moskvi te solist i komorni glazbenik u nizu nastupa i recitala diljem Hrvatske, Europe, Rusije i SAD-a. Umjetnički je suradnik Muzičke akademije u Zagrebu.

Vijenac 583

583 - 7. srpnja 2016. | Arhiva

Klikni za povratak