Vijenac 583

Glazba

Koncertom na Dan državnosti otvoren novi festival Zagreb Classic

Glazbeno slavlje na Tomislavcu

Miljenko Jelača

Veličanstveno glazbeno slavlje na Dan državnosti priredili su 25. lipnja Grad Zagreb i Hrvatska radiotelevizija. Pod naslovom Domovini u čast i pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, u čarobnom ambijentu kod zagrebačkoga Umjetničkog paviljona, na Trgu kralja Tomislava, koncert su održali Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem ruskoga dirigenta Stanislava Kočanovskog.

Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a kao solisti su se pridružili vrsni mladi glazbenici koji su ime svoje domovine proslavili nedavnim sjajnim uspjesima na uglednim međunarodnim natjecanjima: pijanist Aljoša Jurinić, finalist Chopinova natjecanja u Varšavi i dobitnik pete nagrade na Natjecanju kraljice Elizabete u Bruxellesu te bariton Leon Košavić, dobitnik treće nagrade na 9. međunarodnom natjecanju Stanisław Moniuszko u Varšavi.

Nastupom su koncert uveličali i mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić te virtuoz na tamburi bisernici, četrnaestogodišnji Marko Martinović, koji u kolovozu predstavlja Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika u Kölnu. Skladbe koje veličaju prirodne ljepote država i običaje naroda iz kojih potječu autori i djela, a u koje je utkan nacionalni ponos, bile su okosnica programa, a skladali su ih Petar Iljič Čajkovski, Edward Elgar, Frédéric Chopin, Aleksandar Borodin, Jules Massenet, Jakov Gotovac i Ivan pl. Zajc.

Od himne i počasnih plotuna koje su ispaljivali pripadnici Kravat pukovnije i Keglevićeve straže Kostel tijekom Uvertire 1812. P. I. Čajkovskog uz sudjelovanje članova Orkestra Oružanih snaga, preko sjajnih kreacija solista – trećeg stavka Chopinova 1. klavirskog koncerta (Aljoša Jurinić), Meditacije iz Massenetove opere Thaïs (Marko Martinović), Gotovčeve Ode zemlji iz opere Mila Gojsalića (Martina Gojčeta Silić) i Romance Zrinjskog iz Zajčeve opere Nikola Šublić Zrinjski (Leon Košavić) – do zaključnih, dirljivih skladbi Tvoja zemlja Alfija Kabilja i Drage Britvića i Moja domovina Rajka Dujmića, Zrinka Tutića i Nikice Kalogjere, nizali su se veličanstveni glazbeni brojevi pred brojnom i razgaljenom publikom na Trgu kralja Tomislava.

Koncertiranje na Tomislavovu trgu na početku ljeta umjetnički ansambli HRT-a, Zbor i Simfonijski orkestar počeli su prije nekoliko godina, kada se Hrvatska uključila u javno obilježavanje i slavljenje Svjetskoga dana glazbe, na dan ljetnog solsticija. Odmah je bilo vidljivo da je tako otkriveno novo slušalište za tzv. ozbiljne glazbene događaje koje nudi svakom dobronamjernom, a time i dobrodošlom posjetiocu, čak i usputnom prolazniku. Naravno da je privlačnost glazbenih priredaba, koje su i više od koncerata, urodila idejom da se ta jedna glazbena večer umnoži i pretvori u niz događaja, koji se onda mogu zvati i festivalom.

Tako je ovogodišnji svečani koncert otvorio i novi festival na otvorenom Zagreb Classic, koji će trajati do kraja srpnja. Festival Zagreb Classic obogatit će kulturnu ponudu metropole i privući brojne turiste. Ljubitelji klasične glazbe moći će uživati u nizu prvorazrednih simfonijskih koncerata predvođenih Zagrebačkom filharmonijom i Operom zagrebačkoga HNK-a, koja će na zatvaranju Zagreb Classica izvesti operu Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca.

Na festivalu je 2. srpnja nastupio i popularni dvojac 2Cellos, a 27. srpnja nastupit će i Simfonijski orkestar Muzičke akademije pod ravnanjem Mladena Tarbuka. Predviđeni su još i nastupi Simfonijskog orkestra Hrvatske vojske te Jeunesses Musicales Jazz World Orchestra.

Vijenac 583

583 - 7. srpnja 2016. | Arhiva

Klikni za povratak