Vijenac 580

Kazalište

A je to!, red. Mario Kovač, Nu: Write Theatre Festival i Gradsko kazalište Trešnja

Kultni crtić kao duhovita predstava

Mira Muhoberac

Hrvatski glumac Marko Cindrić pokrenuo je predstavu A je to! (I to je to!) nastalu prema jednoj od najdugovječnijih animiranih serija Pat a Mat (ili... A je to!), rođenoj u pilot-epizodi 1976, koja se i danas prikazuje, a koja je izvorno bila čehoslovačka serija redatelja Lubomíra Beneša i ilustratora Vadimira Jiráneka. Pilot-epizoda snimljena u studiju Krátký Film u Pragu bila je zabranjena za emitiranje, a autorima su predbacili da pokazuje „nedostatak socijalističke svijesti“; cenzorima je smetao i izbor boja: crvena i žuta boja majica dvojice protagonista predstavljale su najveće socijalističke zemlje: Sovjetski Savez i Kinu. Pilot-epizoda prvi je put javno emitirana tek nakon pada komunizma u Čehoslovačkoj.

Prva je serija snimana od 1979. do 1985. u studiju Krátký Film u Pragu za Televiziju Bratislava. Jedino su u toj seriji nazivi epizoda na slovačkom jeziku. Pat i Mat postali su bezimeni, a Matova je crvena majica zamijenjena sivom. Druga je serija snimana 1989. i 1990. Likovima su vraćena imena Pat i Mat, serija se zove prema njima, a Mat je dobio izvornu crvenu majicu. Nakon smrti redatelja Beneša AIF Studio bez odobrenja je Benešovih nasljednika snimio jednu epizodu, koju je izvorno pripremio Lubomír Beneš. To je jedina epizoda u kojoj likovi govore. Marek Beneš, sin Lubomíra Beneša, otvorio je vlastiti studio Patmat film. Proizvodnja četvrte serije, Pat i Mat se vraćaju, započela je 2002. u suradnji s Ateliéry Bonton Zlín, u kratko je vrijeme u tri studija (Ateliéry Bonton, Anima i Patmat) snimljeno 28 epizoda. U Pragu je 2012. prikazana premijera kazališne predstave Pat i Mat idu na godišnji odmor prema scenariju Mareka Beneša.

Kazališna predstava, nastala kao koprodukcija umjetničke organizacije Nu: Write Theatre Festival i Gradskoga kazališta Trešnja, u dramaturgiji i režiji Marija Kovača, koju smo pogledali na premijeri 13. svibnja u zagrebačkoj Trešnji, utemeljena je na animiranoj seriji koja prati svakodnevni život dvojice prijatelja, susjeda, kućnih majstora. Kad sve pođe nizbrdo, Pat, koji nosi žutu majicu i tamnoplavu francusku kapu, a u desnom džepu alat za svaki trenutak, pokušava riješiti situaciju. Mat, koji nosi crvenu majicu i kapicu na bijelo-plave prugice s cofekom uza se uvijek ima knjigu i najčešće se sjeti novih izazova koje treba riješiti.

Kao dramaturg Mario Kovač odlučuje se osmominutne epizode pretvoriti u četrdesetominutnu predstavu naslovljenu A je to! i podnaslovljenu Pat&Mat u hrvatskoj avanturi, koju zaokružuje prijateljsko gledanje televizije, što je dvojici meštara otkrilo reklamu o ljetovanju u apartmanu na hrvatskom Jadranu.

Legendarne protagoniste u hrvatskoj kazališnoj adaptaciji izvrsno utjelovljuju Asim Ugljen kao Pat i Marko Cindrić kao Mat, animirane figure oživljujući tehnikom Jacquesa Lecoqa kojoj ih je podučio autor scenskoga pokreta Jony Hoskins. Klaunovskim pokretima stiliziraju tehniku stop-animacije iz izvornoga crtića, tako da izvorno spretniji Pat u interpretaciji Asima Ugljena ima brže i razigranije pokrete, a knjizi vičniji i nespretniji Mat Marka Cindrića tromije i manje brze, ali jednako razrađene pokrete. U redateljskoj zamisli Mario Kovač koristi se kružnom pokretnom pozornicom koja mu omogućava usporedbu češkoga stana i hrvatskoga apartmana u svim humorističkim detaljima, a najviše kad je riječ o popravljanju televizijske slike.

Slaba ih je televizijska slika i dovela na Jadransko more, u kojemu se ne mogu okupati zbog lošega vremena pa nastavljaju s navikom gledanja televizije. U odlasku na putovanje do Hrvatske Pat i Mat voze se lucidno napravljenim električnima automobilom prema onome iz crtića inovativne hrvatske tvrtke Dok-ing. Domišljen likovni identitet predstave – zasnovan na prepoznatljivim bojama i oblicima te predmetima koji se popravljaju u stilu „sam svoj majstor“, čime predstava dobiva i edukativnu notu i podsjećanje na zaboravljene kućanske popravke – potpisuje scenograf i kostimograf Davor Prah. Mat i Pat u nizu problema s kojima se susreću, od rezanja prtljage da bi mogla stati u automobil do borbe protiv dosadnih kukaca, nikad ne posustaju pa je najveća vrijednost predstave optimizam kojim zrači.

Producenti Marko Cindrić, Davor Prah i Rea Brčić napravili su dobar posao. Predstave ne bi moglo biti bez sjajne glazbe iz animirane serije Petra Skoumala i nove izvorne glazbe autora i oblikovatelja zvuka Tomislava Babića, koja predstavi bez izgovorene riječi daje dodatnu vrijednost, uz oblikovanje svjetla Vesne Kolarec i grafičko oblikovanje Ree Brčić.

Duhovit zaplet zapamćen iz crtića i niz intrigantnih minizapleta i gegovitih situacija oduševljavaju i malu i veliku publiku te, unatoč povremenu gubljenu tempa i možda nedostatnu iskorištavanju stop-animacije u oživljavanju scenskih predmeta, predstavi A je to! daju visoku ocjenu i obećavaju raspoloženu i oduševljenu publiku.

Vijenac 580

580 - 25. svibnja 2016. | Arhiva

Klikni za povratak