Vijenac 574

Glazba

Virtuozni recital na bisernici

Zlatko Stahuljak

 

Treći koncert novog ciklusa Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj 22. veljače pružio nam je dosad nepoznatu priliku slušanja recitala na bisernici, nezaobilaznom instrumentu najviše položine u tamburaškim orkestrima. Nastupio je Tomislav Koprić (Zagreb, 1998), najprije polaznik glazbene škole u Vrbovcu, smjer tambure, u razredu prof. Zlatka Farszkog, a sada kod prof. Vice Zirduma u Srednjoj glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima.

 

 

 


Tomislav Koprić (snimio Mirko Cvjetko)

 

 

Tomislav Koprić sudjelovao je na brojnim natjecanjima, kao solist i član vrbovečkog i križevačkog orkestra. Dobitnik je niza prvih nagrada: na državnom natjecanju 2015, na međunarodnim natjecanjima tamburaša 2014. u Požegi  te 2015. u Subotici i na natjecanju komornih sastava u Opatiji 2015, a dobitnik je i Grand Prixa na festivalu u Češkoj Young Bohemia Prague 2014.

Program recitala na bisernici obuhvatio je sedam obradbi poznatih djela iz svekolike europske glazbene literature, a kao predzadnju točku, jedinu originalnu skladbu Vice Zirduma Ples po žici. Redom svirke Koprić je izveo II. i III. stavak 9. koncerta za violinu Ch. A. de Beriota (obr. G. Božić), zatim znamenitu Beethovenovu Romancu za violinu, op. 50 i I. stavak Koncerta br. 1 za flautu W. A. Mozarta (oboje obr. V. Zirdum), pa II. stavak Koncerta za violinu br. 12 našeg Ivana Mane Jarnovića (obr. G. Božić), vrlo poznatu violinsku Koncertnu polonezu, op. 4 H. Wieniawskog (obr. V. Zirdum), Scene iz čarde, op. 32, br. 4 poznatog mađarskog violinista J. Hubaya (obr. N. Matulin) i na kraju Minutni valcer za glasovir Frederica Chopina (obr. V. Zirdum).

Ugodno je bilo slušati virtuozno vladanje sviranja na hrvatskom trzalačkom instrumentu bisernici, kraj prvorazredne jasne izvedbe svakoga tona, a jednako i složenih dvohvata, kao i akorda. No Koprićevo sviranje nije bilo tek jednostrano zadovoljeno intonativnom i ritmičnom točnošću, nego je svirkom pokazao puninu izraza i muzikalnost, služeći se vrlo uvjerljivo rasponom dinamičkih nijansi te svirajući sva djela napamet, pa je na taj način predstavio veliku serioznost pristupa sopranskom trzalačkom glazbalu.

Glasovirsku pratnju programa sjajno je ostvarila prof. Valentina Kezerić Zirdum (Zagreb, 1984), diplomantica glasovira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Ksenije Kos. Kao nastavnica glasovira i korepetitorica u Križevcima, osvaja s učenicima brojne nagrade, što se penje do broja 130. Cijeli koncert ispratilo je burno odobravanje brojne, pretežito mlade publike.

Na kraju treba kazati kako bi u rasporedu takva koncerta ipak bilo nužno očekivati više originalnih skladbi za bisernicu, a obradbe razložno smanjivati na razumnu mjeru.

Vijenac 574

574 - 3. ožujka 2016. | Arhiva

Klikni za povratak