Vijenac 561 - 562

Glazba

3. međunarodni festival Dubrovnik u pozno ljeto

Privlačno predavanje klasike

Miljenko Jelača

Večer nakon završnog koncerta 66. Dubrovačkih ljetnih igara, u dupkom punoj Franjevačkoj crkvi održan je prvi koncert trećega međunarodnog festivala Dubrovnik u pozno ljeto, koji organizira Dubrovački simfonijski orkestar, želeći nastaviti koncertnu sezonu. Do prije tri godine to vrijeme je ispunjavao međunarodni komorni festival Julian Rachlin & Friends, a pamti se u predratnim 80-im godinama i komorni festival koji je okupljao mnoge istaknute svjetske glazbenike i koji ostaje zapisan kao jedno od najvrednijih glazbeno-umjetničkih događanja u Dubrovniku.

Prvim koncertom ravnao je umjetnički direktor Christoph Campestrini, austrijski dirigent koji se pobrinuo da dovede i dirigente i soliste koji će ostvariti vrijedne koncerte i sastaviti prikladan program klasične glazbe (bez sevdaha, jazza i šansone).

 


Patrick Gallois i Nicholas Milton s orkestrom / Snimio Željko Tutnjević

 

Za taj koncert u crkvi primjereno su izabrane Vivaldijeva Gloria i Mozartova Krunidbena misa, KV 317. Uz Dubrovački simfonijski orkestar pjevali su naši vrsni mladi pjevači, sopanistica Nikolina Pinko Behrends, mezzosopranistica Janja Vuletić, tenor Domagoj Dorotić i bas-bariton Matija Meić te dva mostarska mladenačka zbora, Akademski zbor Pro musica i Akademski zbor studenata glazbene umjetnosti Mostarskog sveučilišta.Vrlo angažiran orkestar, zvonki glasovi mladih pjevača te vrsni solisti s Campestrinijem na čelu ostvarili su atraktivan glazbeni događaj okončan primjerenim bisom, Mozartovim motetom Ave verum corpus.

Dva dana potom Campestrini je s orkestrom izveo u Kneževu dvoru, po odzivu pulike, vrlo privlačan i popularan koncert filmske i Straussove glazbe. Poznoljetnim komornim sadržajem predstavile su se i mlade umjetnice Nikolina Pinko Behrends, Đana Kahriman i pijanistica Stefani Grbić, koje su predstavile program Ciganska duša.

Drugi tjedan festivala počeo je Campestrini s orkestrom ugostivši dvoje Laus-akademičara, ruski violinistički par Viktor Tretjakov i Nataša Likopoj, koji su zablistali u izvedbi Mozartova Koncerta za dvije violine. Dva dana potom ruski violinist Aleksandar Gildin, također iz akademije Laus, sa svojom klasom imao je komorni koncert. Slijedio je jedini koncert koji je malo omela kiša. Orkestrom je ravnao Nicholas Milton, australski dirigent na radu u Njemačkoj, neko vrijeme i šef dirigent dubrovačkog orkestra. Vodio je izvrstan koncert, ugostivši, u suradnji s festivalom Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, istaknutog i svjetski poznata flautista Patricka Galloisa. Patrick Gallois dobro je poznat u Dubrovniku, jer je kao mlad ali već afirmiran umjetnik bio potkraj osadamdesetih godina sudionikom tada osobito privlačna rujanskog festivala komorne glazbe. Oduševio je izvedbom u nas malo poznata Koncerta za flautu Carla Reineckea, njemačkoga skladatelja 19.stoljeća čija se djela u nas općenito malo izvode. Oduševljenim slušateljima Gallois je na bis odsvirao i stavak Noćne glazbe iz suite Jeana Sibeliusa, a orkestar je s Nicolasom Miltonom izveo vrlo privlačno 1.simfoniju Georgesa Bizeta.

Utorak 8.rujna dugo će se pamtiti jer je te večeri Martina Filjak odsvirala, po mom sudu, svoj najbolji koncert u posljednjih nekoliko godina, Beethovenov peti, Carski koncert u Es-duru. Iskazala je sve bogatstvo svoje glazbene umjetnoti, ostvarila jedistvenu dinamčku cjelinu, iskazala svaku emocionalnu predanost, dokazala se velikom pijanisticom, pa je izmamila urnebesne poklike bravo brojne publike te dodala čak dva bisa, jedan Bachov preludij i kratku tonsku sliku Arva Pärta. Takvoj kreaciji pridonio je i vrsni njemački dirigent Stefan Sanderling, ostvarivši koncert koji će ostati trajno u sjećanju!. Održan je i komorni koncert Dubrovačkoga gitarskog trija i sopranistice Nine Kobler te još jedan orkestralni koncert koji je vodio kineski dirigent s njemačkom adresom Renchang Fu prateći vrsnoga mladog francuskog violinista Diega Tosija u izvedbi Mendelssohnova Koncerta u e- molu i Sarasateove Introdukcije i Tarantele.Nakon recitala brazilskog violinista Christiana Rodriguesa, bolest je sprječila dolazak još jednoga zanimljivog gosta, slovačkog pijanista Mariana Lapsanskog, kojega je u utorak, 15.rujna, u izvedbi Mozartova Koncerta u d-molu zamijenila makedonska umjetnica Marija Gjoshevska.

Vijenac 561 - 562

561 - 562 - 17. rujna 2015. | Arhiva

Klikni za povratak