Vijenac 542 - 543

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Bjelovar

U okviru Dana Matice hrvatske u Bjelovarskoj-bilogorskoj županiji 27. studenoga održano je predavanje Bože Skoke o hrvatskom identitetu. Skoko je bjelovarsku publiku upoznao sa značenjem i važnošću nacionalnog i kulturnog identiteta u današnjem globaliziranom svijetu te s ulogom i značenjem imidža države u suvremenim međunarodnim političkim i gospodarskim odnosima. Prema Skoki nacionalni identitet i imidž države igraju veliku ulogu u njezinoj afirmaciji na globalnoj sceni. Ponosni narodi s jakim nacionalnim identitetom postižu i bolje ekonomske rezultate, za što je očigledan primjer Njemačka, koja izlazak iz gospodarske krize dobrim dijelom može zahvaliti kampanji kojoj je bio cilj vratiti njemačkom narodu ponos i vjeru u vlastite mogućnosti. Kad je u pitanju Hrvatska, prema Skoki vidljiv je nedostatak razumijevanja važnosti nacionalnog identiteta za političku afirmaciju i gospodarski napredak, a često se može zapaziti i podcjenjivački odnos prema nacionalnom i kulturnom identitetu, što u praksi ponajbolje ilustrira odnos prema nacionalnim simbolima i blagdanima. (Davor Dijanović)

Buje

U ovogodišnjem programu rada OMH u Bujama jedan od najvažnijih planova bilo je obilježavanje 60. godišnjice od priključenja Kotara Buje matici zemlji. U sklopu obljetnice predstavljena je knjiga Ane Došen Istarska učiteljica, koja progovara o burnim vremenima u Kotaru Buje (1947–1954) te dokumentarni film predsjednika OMH u Bujama Zlatana Varelije u kojem su još živući žitelji progovorili o, prema riječima autora, vremenima prisilne kolektivizacije, zadrugarstva, likvidacije protivnika režima, pljačkama i na kraju egzodusu stanovništva nakon priključenja. Izložba kazališnih plakata (1950–1956) koji podsjećaju na razdoblje kada je na Bujštini cvjetao kazališni život, otvorena 1. prosinca, posljednji je događaj u okviru obljetnice. Izložbu je također pripremio Zlatan Varelija, koji je posebno naglasio važnu ulogu kazališta u ponovnom povratku hrvatske riječi na Bujštinu. (G. G.)

Čitluk–Vrgorac

U povodu 59. obljetnice smrti Tina Ujevića 12. studenoga u povijesnom zdanju rodne Kapetanovićeve kule održana je večer posvećena velikom pjesniku.

 


Književna večer u spomen Tinu Ujeviću

 

Svečanost je otvorio Željko Primorac, ravnatelj Gradskoga kulturnog središta, zahvalivši brojnoj publici. Okupljene je pozdravio i član Glavnog odbora Matice hrvatske i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku Andrija Stojić, nakon čega je održano predstavljanje nove knjige vrgorske spisateljice Kate Lendić, Divljino moja, nježna, baršunasta te glazbeni program. Večer je nastavljena izložbom fotografija Tinovi dani – retrospektiva, vrgorskog pisca, kroničara, novinara i fotografa Jure Divića. (G. G.)

Delnice

Reprint knjige jednoga od najpoznatijih američkih tamburaša Rudolfa Crnkovića (rodom iz Gorskog kotara) Sa Zvonimirom po Americi predstavljen je 30. studenoga u Dvorani Doma kulture u Brodu Moravicama. Knjigu objavljenju u suizdanju delničkog OMH, Etnoudruge Turanj iz Broda Moravica i Hrvatske čitaonice sela Kuti predstavili su urednica knjige Karmen Delač Petković te recenzent Stjepan Sremac. Rudolf Crnković kao mladić emigrirao je u SAD, sam si je izradio tamburicu i priključio se lokalnom tamburaškom sastavu. S obzirom na velik talent i napredak okušao se i u najzahtjevnijim tamburaškim sastavima, a 1913. bio je primljen u čuveni tamburaški sastav Zvonimir. Uskoro je počeo priređivati i notne zapise poznatih tamburaških skladbi i prodavati ih zainteresiranim, a bio je i vlasnik uspješne tvornice tamburica. Posljednje godine života proveo je u mjestu Bradley u Illinoisu, gdje je i pokopan. U Hrvatskoj gotovo nepoznat, ostao je zapamćen kao jedan od najkvalitetnijih tamburaša među američkim imigrantima, za što su mu se Sjedinjene Države odužile nizom priznanja. (G. G.)

Opatija

Predavanje Vladimira Žmaka o Jakovu Mrčelji (1812–1874), župniku u Lanišću i preteči

hrvatskoga narodnog preporoda u Istri, održano je 4. prosinca u auditoriju Vile Antonio u Opatiji, u organizaciji tamošnjeg ogranka Matice hrvatske. Zajedno s biskupom Jurjom Dobrilom, vršnjakom i prijateljem još iz studijskih dana u Gorici, i drugim istarskim svećenicima, Jakov Mrčelja budio je hrvatsku svijest u istarskog seljaka, radio na podizanju kulturne razine i poticao svijest o potrebi političke borbe za nacionalno samoodržanje, rekao je Vladimir Žmak. Izgradnjom Hrvatske pučke škole u Lanišću, prve takve u Istri, organizacijom njezina djelovanja, cjelokupnom zauzetošću za seoski puk, između ostaloga i dopisima sve do austrijskoga cara, pravednošću i zauzimanjem za visoke moralne vrijednosti, opismenjavanjem, bio je odlučni duhovni autoritet, dodao je Žmak. (G. G.)

Osijek

Međunarodni interdisciplinarni znanstveno-stručni skup Hrvatski istok u Domovinskom ratu – iskustva, spoznaje i posljedice, održan je u Osijeku 4. i 5. prosinca. U Auli Sveučilišta J. J. Strossmayera skup je organizirao Područni centar Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u suradnji sa sveučilišnim Odjelom za kulturologiju i Ogrankom MH. Skup uključuje 46 sudionika koji su govorili o nizu pravnih, ekonomskih, vojnih, socioloških, religijskih i drugih tema te odgovarali na brojna pitanja. (G. G.)

Rijeka

Napustio nas je gospodin Josip Vicelja, predani djelatnik riječkog ogranka Matice hrvatske, kapetan duge plovidbe, humanist koji je uvijek bio u pokretu, boreći se za promicanje javnog interesa i kulture. Srednju pomorsku školu završio je u Dubrovniku 1955, a na Višoj pomorskoj školi u Rijeci diplomirao je 1960. Plovio je kao kadet, časnik i zapovjednik na brodovima trgovačke mornarice do 1966, kada se zapošljava u Osiguravajućem zavodu u Rijeci, poslije Croatia osiguranju, gdje je kao direktor radio do umirovljenja 2000.

Matici hrvatskoj pristupa 1970, a 1971. izabran je za člana upravnoga odbora riječkoga Ogranka. Početkom 1972. Matica je zbog političkih prilika bila prisiljena prekinuti djelovanje, a riječki je ogranak među posljednjima privremeno obustavio djelatnost. Matičini se ogranci diljem Hrvatske ponovo bude 1989, kada se, na poticaj Miroslava Brandta iz Zagreba, u domu Vinka Tadejevića okupljaju članovi upravnoga odbora. Obnoviteljska skupština održala se 14. listopada 1990, kada je Josip Vicelja ponovno izabran za člana UO.

 

 

 

Tijekom Domovinskoga rata mnogi su se članovi riječkoga ogranka izravno uključili kao dragovoljci. Josip Vicelja bio je raspoređen na mjesto voditelja Fonda Sveti Vlaho u Rijeci, namijenjena pomaganju i spasu Dubrovnika. Nakon završetka rata obnavljaju se djelatnosti Matičina ogranka u Rijeci osnivanjem nekoliko razreda. Razred za more osnovan je 1994, a Josip Vicelja kao predlagač izabran je za pročelnika toga Razreda te je funkciju obavljao sve do 2014. Tijekom gotovo dvadesetogodišnjega djelovanja Razred je ostvario niz vrijednih projekata okupivši priznate stručnjake. Josip Vicelja također je bio organizator i voditelj višegodišnjega projekta na realizaciji knjige o povijesti jedrenjaka na Kvarneru autora Radojice Frana Barbalića i Ive Marendića Onput kad smo partili: zapisi o posljednjim kvarnerskim jedrenjacima, tiskane 2004. u nakladi riječkog OMH. Godine 2005. autorima knjige posmrtno je dodijeljena nagrada Ivan Kukuljević Sakcinski za najbolja izdanja Matičinih ogranaka.

Dugogodišnjim djelovanjem u MH Josip Vicelja zaslužan je za organizaciju mnogih kulturnih manifestacija. Predanim je radom, napose u devedesetima, omogućio kvalitetan i stalan rad Ogranka, ali je i trajnim angažmanom utjecao na jačanje nakladničke djelatnosti riječkog OMH, koja je postala prepoznatljiva na nacionalnoj razini. U Matici hrvatskoj bio je aktivan od 1970. kao stalni član predsjedništva Ogranka, član upravnoga odbora te član ili predsjednik nadzornoga odbora, a od 2008. kao dopredsjednik Ogranka u Rijeci. U četrdeset i četiri godine povezanosti s Maticom birali su ga za zastupnika riječkog ogranka za glavnu skupštinu Matice u Zagrebu, Varaždinu, Puli i Osijeku. Njegov će prinos kulturi i radu Matice ostati u trajnom sjećanju svima koji su ga poznavali, a njegov osmijeh i entuzijazam s kojim je pristupao u rješavanju problema pratit će nas uvijek. (Goran Crnković)

Slatina

Slatinska OŠ Josipa Kozarca i ove godine bila je domaćin završne svečanosti dodjele nagrada za književne radove učenika I dok je srca bit će Kroacije, održane 24. studenoga, koju organizira Ogranak MH u Slatini. Sudionike i mentore pozdravili su ravnateljica škole Ksenija Vujanović Juras, ravnateljica Zavičajnog muzeja Dragica Šuvak, predsjednik Ogranka Dragan Klement te dopredsjednica Zorica Varga. Učenici su nagrađeni knjigama u izdanju MH. (G. G.)

Split

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 17. studenoga u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu u organizaciji splitskog OMH izvedena je monodrama Priče iz Vukovara, mladoga splitskoga glumca Pere Eranovića, nastala prema tekstovima Siniše Glavaševića. Mladi glumac, sin poginuloga hrvatskog branitelja, pokazao je u zahtjevnoj kazališnoj formi da ima glumački potencijal, što je potvrdila rekcija ganute publike.

Drugoga prosinca u prostorima splitskoga OMH održano je predavanje epidemiologa

Petra Gotovca na temu Suživot u suvremenoj Hrvatskoj. Gotovac je ocijenio kako se dominantni pokazatelji pada kvalitete suživota u Hrvatskoj na razini pojedinca očituju u strahu, lošim navikama, nasljeđu, dominantnom mentalitetu i novim ovisnostima. Dodao je da bi sukladno prirodnim resursima u Hrvatskoj moglo dobro živjeti oko 20 milijuna ljudi, a živi jedva 4-5 milijuna. Rješenje tematiziranih problema Gotovac vidi u povratku izvornoj autentičnosti života u Hrvatskoj. (Ivica Luetić)

Sveta Nedelja

Nakon programa u povodu obljetnice pada Vukovara, zatim smrti A. G. Matoša i svetonedeljskog pučkog pjesnika Vladimira Prahina, u studenom je u organizaciji svetonedeljskog OMH priređen još jedan kulturni događaj. Riječ je o petom koncertu u ciklusu koncerata klasične glazbe Po svetonedeljskim crkvama i kapelicama, održanu 23. studenoga u župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Kerestincu. Na koncertu su nastupili uspješni klarinetisti mlađe generacije – Mihael Paar i Bruno Philipp. Raznovrstan program sa skladbama ponajboljih autora literature za duo klarineta, kao i majstorstvo izvedbe, oduševili su brojnu publiku. Uz djela Rossinija, Chauzaca, Poulenca, Kovácsa i Kreutzera, publika je imala posebnu čast prisustvovati prvoj izvedbi skladbe Mihaela Paara Little Christmas Fantasy u aranžmanu za dva klarineta. Izniman tehnički virtuozitet kao i filigransko građenje detalja glazbene interpretacije potvrdili su izvrsnost dvojice klarinetista. (G. G.)

Tuzla

Predstavljanjem časopisa Gradovrh XI završili su Dani OMH Tuzla 2014. U Dvorani Međunarodne galerije portreta u Tuzli Gradovrh su predstavili Erna Lučić s Filozofskoga fakulteta u Tuzli i Marko Karamatić s Franjevačke teologije u Sarajevu. OMH u Tuzli slušao je fra Markovu usporedbu uloge Gradovrha s ulogom Bosanskoga prijatelja I. F. Jukića. Fra Marko je govorio o povijesnome slijedu bosanskoga nakladništva i publicistike, od fra Matije Divkovića, preko niza zaslužnih bosanskih franjevaca, do naših dana, u kojima je istaknuo važnost Gradovrha. Toponim Gradovrh ime je staroga franjevačkog samostana kraj Tuzle pa je, govoreći i o tome iseljenome samostanu, fra Marko održao važno izlaganje pred tuzlanskom publikom koje nije bilo samo u funkciji predstavljanja časopisa. Zatvaranje Dana OMH Tuzla 2014, koji su i ove godine zaslugom predsjednice tuzlanskog OMH Marice Petrović uspješno trajali mjesec dana, bilo je povod posjetu koji je pridonio osvješćivanju značenja vlastite tradicije, mjesta i uloge tuzlanskih Hrvata u povijesti Bosne i Hercegovine i šire. (Jelena Đaković)

Umag

U Umagu je 3. prosinca u prepunoj dvorani Gradske vijećnice predstavljena knjiga Ivo Balentović: život i djelo u izdanju umaškog ogranka Matice hrvatske.

 


Predstavljanje knjige Ivo Balentović: život i djelo

 

Urednik knjige je Stelio Prodan, čijim je zalaganjem obnovljen interes za valorizaciju književnog stvaralaštva samozatajnoga pisca, publicista, prevoditelja i novinara Ive Balentovića (1913–2001), koji je šezdesetih godina prošlog stoljeća iz Slavonije došao živjeti i stvarati u Umag. Prošle godine o stotom Balentovićevu rođendanu održan je znanstveni skup u Umagu na kojem su govorili piščevi suradnici na književnoj sceni, književni povjesničari i novinari, a njihovi tekstovi objavljeni su u zborniku. Boris Domagoj Biletić piše o časopisu Susreti i istarskim temama u njemu, Katica Čorkalo Balentovića prikazuje u recepciji književne kritike, a Daniel Mikulaco iz književno-znanstvene perspektive obrađuje njegovu novelistiku, dok Miroslava Tušek analizira Balentovićevu kratku priču. Fedor Putinja napisao je svoja sjećanja i doživljaje iz svakodnevnog druženja s piscem, Neven Ušumović analizirao je Balentovićevu kratku prozu i interpretativno i zorno ocrtao mjesta, radnju te zanimljivu galeriju likova i fabula, dok je Đuro Vidmarović prikazao težak životni put Balentovića kao hrvatskoga rodoljuba i „nepodobnog“ pisca. O njegovu političkom, publicističkom i novinarskom radu prikaz je dao i Stelio Prodan. Na predstavljanju knjige govorili su predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović, koji je napisao i predgovor knjizi, Matičin glavni tajnik Zorislav Lukić te predstavnik grada Umaga Dimitrij Sušanj. (G. G.)

Varaždin

Na pročelju zgrade nekadašnje varaždinske nemoćnice u Nazorovoj ulici 26 dana 30. studenoga otkrivena je spomen-ploča Tereziji Goričanec, baki Miroslava Krleže, koja ga je prema književnikovu svjedočenju nadahnula za Balade Petrice Kerepuha. Tim činom Varaždinska inicijativa pisaca te druge varaždinske kulturne i umjetničke udruge, među njima i Ogranak MH, htjele su posebno istaknuti duboku povezanost velikoga književnika s gradom Varaždinom te promovirati projekt suradnje s umjetnicima iz irskog Galwaya u okviru kandidature grada Varaždina i regije Sjever za Europsku prijestolnicu kulture 2020. (G. G.)

Vinkovci

U povodu 100. obljetnice rođenja i 50. smrti važnoga skladatelja sakralne glazbe 20. stoljeća, svećenika Albe Vidakovića, Mješoviti pjevački zbor Sveta Cecilija župe Sv. Euzebija i Poliona na središnjem misnom slavlju u istoimenoj crkvi na nedjelju Krista Kralja, 23. studenoga, pjevao je koncertnu misu – Vidakovićevu Staroslavensku misu. Zborom je dirigirala Branka Domaćinović uz orguljsku pratnju Dubravke Vukovarac. Obilježavanje okruglih godišnjica rođenja i smrti uglednoga skladatelja, muzikologa, dirigenta i pedagoga, jednoga od istaknutijih hrvatskih velikana Bačke, organizirali su Hrvatska matica iseljenika – Podružnica Vukovar, OMH u Vinkovcima te Mješoviti pjevački zbor Sveta Cecilija župe Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima. (G. G.)

Virovitica

Tradicionalna izložba likovnih stvaralaca Likovnog kluba Nikola Trick, koja se već 36 godina održava na blagdan Svetog Nikole u velikoj dvorani Gradskog muzeja Virovitica, okupila je 26-ero umjetnika koji su pred sugrađanima predstavili radove: slike, grafike, crteže i skulpture. Nakon pozdravnih govora članica virovitičkog ogranka MH, ravnateljice Gradskog muzeja Mihaele Kulej i kustosice likovne zbirke Anamarije Kučan, o izlošcima je govorio predsjednik Kluba Igor Fučkar, koji je dodijelio Zlatnu paletu Likovnog kluba profesorici likovne umjetnosti i slikarici, Virovitičanki, Tatjani Lulić-Prpić iz Slatine. (Dražen Bunjevac)

 

ISPRAVAK – U broju Vijenca od 27. studenoga u tekstu Alena Žunića Modernizam Remetinca neprecizno je naveden jedan podatak. Izložbu Remetinečki gaj – prvo planirano naselje Novoga Zagreba u galeriji Vladimir Bužančić u potpunosti je autorski koncipirala Anita Zlomislić, a ne u suradnji s Ivanom Mlinarom, kako stoji u tekstu. Ispričavamo se autorici i čitateljima.

Uredništvo

Vijenac 542 - 543

542 - 543 - 11. prosinca 2014. | Arhiva

Klikni za povratak