Vijenac 536

Film

FILMSKI GLOBUS

Josip Grozdanić

Ivan-Goran Vitez snima

Do početka studenoga na lokacijama u Varaždinu, Zagrebu i okolicama tih gradova traje snimanje novoga filma redatelja Ivana-Gorana Viteza, satirične komedije Narodni heroj Ljiljan Vidić, za koju scenarij potpisuje Zoran Lazić, sukreator često repriziranih humorističnih serija Zakon! i Bitange i princeze. Prema riječima samih autora posrijedi je iznimno duhovita montipajtonovska komedija vremenom radnje formalno smještena potkraj Drugoga svjetskog rata, no u kojoj se i likovima i povijesnom razdoblju pristupa vrlo slobodno i s ironično-satiričnim odmakom. Protagonist je tako mladi seoski pjesnik iz naslova (Kristijan Jaić), senzibilan mladić koji će spletom okolnosti upoznati ključne osobnosti toga vremena, od Vladimira Nazora (Dražen Kühn) i Ivana Gorana Kovačića (Živko Anočić) do Josipa Broza Tita (Dragan Despot) i Ante Pavelića (Dražen Čuček), da bi kao pripadnik partizanske čete zaključio da se rat može završiti sudjelovanjem u od vlasti NDH organiziranom reality-showu Čimbenik X. Izvrsnim kratkišem Posljednja pričest i dvjema Zlatnim arenama ovjenčanim dugometražnim prvijencem Šuma summarum Vitez se predstavio kao prilično beskompromisan filmaš jasne i zaokružene vizije te sklon provokativnosti, crnom humoru, apsurdu i groteski, pa to valja očekivati i od projekta koji se realizira u suprodukciji Inter filma i srpskoga Zillona filma te uz potporu HAVC-a i Eurimagesa.

10. 25 FPS

Od 25. do 28. rujna u Zagrebu, a odmah potom i u riječkom Art-kinu Croatia, održava se jubilarno 10. izdanje festivala 25 FPS, manifestacije u sklopu koje se prikazuju neovisni i nekomercijalni filmovi koji se na svjež i originalan način bave mogućnostima filmskog jezika, naracije i sama medija te koji kroz prizme znanosti, animacije, politike, konceptualne umjetnosti i brojnih drugih tematskih odrednica propituju granice filmskih rodova i žanrova kao i razumijevanje filma kao arta. Najzvučnije ime ovogodišnjega festivala ugledni je Austrijanac Peter Kubelka,

 


Peter Kubelka

 

 

pionir filmske avangarde koji će festivalskoj publici predstaviti novo djelo naslova Monument Film, koncipirano kao spomenik analognom filmu. Kubelkino ostvarenje jedno je od tri koja će zagrebačka publika moći vidjeti u sklopu programa Expanded Cinema, festivalske sekcije proširenoga filma u kojoj će nizozemski autori Joris Strijbos i Yamila Ríos izvesti audiovizualni performans Cobex koji uključuje i uporabu lasera i violončela, a američka autorica psihodelične animacije Jodie Mack spajajući film i spektakl u atraktivnom će i zabavnom performansu predstaviti pet svojih radova. Od 1494 prijavljena naslova festivalski izbornici Sanja Grbin, Marina Kožul i Mario Kozina probrali su 27 filmova, a bit će prikazana i dva hrvatska filma, Kino Crvena zvijezda Silvestra Kolbasa i Wash Your Hands Josipa Žuvana.

Vikend korejskoga filma na Tuškancu

Zahvaljujući manjim distributerskim kućama, filmskim festivalima i revijama ambicioznijim je filmofilima suvremena južnokorejska kinematografija razmjerno solidno poznata, a s njom se možemo dodatno upoznati i tijekom Vikenda korejskog filma, koji se od 19. do 21. rujna održava u sklopu Filmskih programa na zagrebačkom Tuškancu, a u kojem nam se predstavljaju trojica dosad manje poznatih autora. Vikend otvara nagrađivana akcijska humorna drama Veliki tajni zadatak redatelja Chul-soo Janga iz 2013, storija o trojici sjevernokorejskih tajnih agenata koji u Južnoj Koreji žive očekujući zapovijedi za akciju, nastavlja ga dvije godine starija akcijska komedija Policajac godine debitanta Chan-ik Lima, priča o nadmetanju dvojice policajaca za titulu Časnika godine, a zaključuje također prošlogodišnja humorna drama Čovjek s planom Si-hup Sunga, protagonist koje je asocijalni knjižničar s dijagnozom opsesivno-kompulzivnog poremećaja čiji će život dodatno zakomplicirati zaljubljivanje u privlačnu blagajnicu.

Vijenac 536

536 - 18. rujna 2014. | Arhiva

Klikni za povratak