Vijenac 528

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Breitbachova nagrada
Navidu Kermaniju

NJEMAČKA – Njemačko-iranski pisac i esejist Navid Kermani dobio je Nagradu Josepha Breitbacha za književno djelo.

Žiri je izdvojio Kermanijevu knjigu iz 2011, Dein Name, kao dosadašnji vrhunac njegova djela, koji spaja „religijsko-znanstvene tekstove, reportaže i putopise. Rođen 1967. u Siegenu kao sin iranskih roditelja, Kermani je studirao orijentalistiku i filozofiju, a za književno djelo više je puta nagrađivan, između ostaloga Nagradom Hanne Arendt (2011) i Kleistovom nagradom (2012). Große Liebe najnoviji je Kermanijev roman, a posljednje publicističko djelo Ausnahmezustand. Reisen in eine beunruhigte Welt. Nagradu, vrijednu 50.000 eura, koja podsjeća na francusko-njemačkog pisca Josepha Breitbacha (1903–1980), od 1998. predaju Akademija znanosti i književnosti u Mainzu i Zaklada Josepha Breitbacha. Godine 2012. dobio ju je povjesničar filozofije Kurt Flasch, a lani spisateljica Jenny Erpenbeck.

Philip Roth potpuno se
povlači iz javnosti

SAD – Američki pisac Philip Roth najavio je potpuno povlačenje iz javnosti, nakon što je već prije objavio da prestaje pisati.

„Ovo je moj posljednji nastup na televiziji, i općenito posljednji nastup“, rekao je 80-godišnji pisac britanskoj televiziji BBC. Prije godinu i pol Roth je objavio da će roman Nemesis biti njegov posljednji. U razgovoru za BBC tu je odluku potvrdio, dodavši da je stigao „do kraja“, odnosno da „za mene nema više ničega što bih pisao“. Sin židovskih useljenika u SAD, postao je svjetski poznat romanom Portnoyeva boljka iz 1969. godine, a tijekom pedesetogodišnje karijere objavio je tridesetak djela.

Independentova nagrada iračkom autoru Blasimu

VELIKA BRITANIJA – Irački pisac koji živi u egzilu, Hassan Blasim, dobitnik je Nagrade lista Independent za stranu beletristiku.

Vodeća britanska nagrada za stranu književnost dodijeljena mu je za The Iraqi Christ, zbirku kratkih priča koje portretiraju Irak kao „nadrealni pakao“. Pjesnik, filmaš i pisac kratkih priča, Blasim je prvi arapski pisac koji je dobio tu nagradu u njezinoj 24-godišnjoj povijesti te jedini autor koji ju je dobio za djelo koje tek treba biti objavljeno na originalnom jeziku, zbog cenzure. Blasim nagradu vrijednu 10.000 funti dijeli s prevoditeljem, a pobijedio je u konkurenciji u kojoj su između ostalih bili norveški autor Karl Ove Knausgaard i Njemica Birgit Vanderbeke.

Autorica lažnih memoara o Holokaustu osuđena na novčanu kaznu

SAD – Belgijska spisateljica Misha Defonseca, autorica uspješnice o Holokaustu, nakon što je priznala da se temelji na izmišljenoj priči, osuđena je na visoku novčanu kaznu.

Sud u Bostonu odredio je kaznu od 22,5 milijuna dolara, koliko Defonseca mora platiti svojoj izdavačkoj kući. Danas 76-godišnja autorica prije šest godina priznala je da je njezin bestseler iz 1997, Preživjeti s vukovima, izmišljena priča, a ne autobiografija. Defonseca je tvrdila da je Židovka i da je kao djevojčica, nakon što su joj roditelje ubili nacisti, sama prešla tisuće kilometara kroz Europu. U knjizi je opisala kako ju je prihvatio čopor vukova, uz čiju je pomoć preživjela. Poslije se ispostavilo da su roditelji Mishe Defonseca bili katolici, koje su zaista ubili nacisti, nakon čega je odrasla kod rodbine. Knjiga je bila silno prodavana u Europi i prevedena je na osamnaest jezika.

Preminula pjesnikinja
Carmen Alardín

MEKSIKO – Meksička pjesnikinja Carmen Alardín umrla je u 80. godini.

Carmen Alardín rođena je u Tampicu, gradu u Meksičkom zaljevu, a studirala je germanistiku. Objavila je niz pjesničkih zbirki, među njima El canto frágil, Después del sueño i Miradas paralelas. Godine 1984. dobila je Nagradu Xaviera Villaurrutije za književno djelo, a 2004. po njoj je nazvana jedna meksička književna nagrada.

Vijenac 528

528 - 29. svibnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak