Vijenac 527

Matica hrvatska

Na 22. danima Ogranka Matice hrvatske u Splitu izabrano novo vodstvo

Vjetar u leđa splitskim matičarima

Ivica Luetić

Uspješan ishod Izborne skupštine kao vrhunac 22. dana Ogranka Matice hrvatske u Splitu, koji su započeli uoči Sv. Dujma 6. svibnja, a završili skupštinom 12. svibnja, članovi najvećega Matičina ogranka doživjeli su kao katarzu Ogranka nakon radosti proslave Uskrsa, ali i kao blagoslov zaštitnika grada Splita. Otvaranje 22. dana znakovito je započelo samozatajnim nastupom glumca HNK-a i pisca Trpimira Jurkića, a završilo njegovim izborom za predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Splitu. Splitski članovi radnici izabrali su ga na temelju njegove vjerodostojnosti na stručnom i osobnom planu, ali i zbog snage Jurkićeva umjetničkoga habitusa, koja je do izražaja došla i na ovogodišnjim Danima.

 

 
Splitski glumac Trpimir Jurkić novi je predsjednik Ogranka u Splitu

 

Kulturnu manifestaciju 6. svibnja u dvorani OMH u Splitu otvorio je Ivica Škarić, član Upravnog odbora Ogranka. „Iako smo ostali bez materijalnih sredstava, nismo dopustili da se ugasi splitski ogranak MH. U izlasku iz financijske krize mnogo nam pomaže Županija, a i od Grada Splita očekujemo pomoć u iznalaženju rješenja za naše poteškoće.“ Škarić je posebno istaknuo fra Mirka Marića, predsjednika sinjskog ogranka Matice hrvatske i člana Glavnog odbora MH, koji je financijski pomogao splitski ogranak. Na svečanom otvaranju bio je i glavni tajnik MH Zorislav Lukić, koji je došao poduprijeti rad splitskih matičara. Lukić je održao predavanje Hrvatski identitet i Matica hrvatska, u kojem je kazao kako je Matica hrvatska kao najstarija hrvatska kulturna institucija dužna nositi teret inicijative očuvanja i promicanja hrvatskoga nacionalnog kulturnog identiteta. Predstavio je vrijedna izdanja dalmatinskih ogranka te časopise Središnjice Vijenac, Kolo i Hrvatsku reviju. Uslijedila je plodna rasprava u kojoj je bilo mnogo pitanja i komentara o otvorenosti Matice mladima. U tom kontekstu Lukić je kazao da Središnjica predstavlja svoje projekte i u modernim medijima i putem društvenih mreža poput Facebooka i Twittera.

Idućih dana uslijedila su predavanja na kojima su Joško Belamarić i Andro Krtulović Opara govorili o Prvim srednjovjekovnim prilozima Sv. Dujma i Sv. Staša te Darovnici Ivana Meštrovića hrvatskom narodu, dok je Ivan Basić govorio o Najstarijem opisu srednjovjekovnog Splita i njegovu urbanom liku. Bratislav Lučin održao je predavanje Marko Marulić nekoć i danas – kratki uvid klasika, a Dubravka Kušćević i Julija Šimunić predstavili su rezultate istraživanja O preferenciji djece u Splitu prema likovnoj umjetnosti.

Dani splitskog ogranka završeni su Izbornom skupštinom u velikoj dvorani samostana Gospe od zdravlja. Zorislav Lukić u pozdravnom govoru poželio je uspješne izbore. U osvrtu na dosadašnji rad Ogranka ukazao je stanovit napredak u radu, za koji je iznimno važna bila potpora i župana Zlatka Ževrnje, člana Matice već dva desetljeća. Nakon svečanog otvaranja Izborne skupštine i nastupa bas-baritona Marija Krnića predavanje je održao don Drago Šimundža, koji je prisutne podsjetio na povijest Ogranka osnovana 1953, koji je uspješno djelovao sve do 1972, kada je ukinut. Tada je nastavio djelovati pod imenom Čakavski sabor, a potom Književni krug. Uspješnu suradnju s Gradom splitski ogranak nastavio je 1990. pod novim vodstvom u prostoru koji mu je grad dodijelio. „Budućnost je Ogranka u novom planskom programiranju i zajedničkoj suradnji u ostvarenju poziva i uloge Matice u novim vremenima“, rekao je Šimundža te dodao da su narodni, nacionalni i kulturni rast i razvoj i dalje glavni ciljevi djelovanja.

U nastavku programa izabrano je novo vodstvo. Uz Trpimira Jurkića kao novog predsjednika,  u novi saziv Predsjedništva izabrana je za dopredsjednicu dosadašnja članica upravnog odbora Hicela Ivon, docentica na Filozofskom fakultetu u Splitu, a za tajnicu Mihaela Lovrić. Izabrani su i članovi upravnog i nadzornog odbora: Vid Popović, Margita Vučetić, Andro Krstulović Opara, Jozo Balić, Mirjana Maroević i Ilija Protuđer (UO) te Ante Lijić, Ivan Madunić i Nikola Horvat (NO). Na kraju Izborne skupštine skupu se obratio novi predsjednik Trpimir Jurkić i sve članove Ogranka pozvao na suradnju. Vjerujemo da će se Splićani na Jurkićev poziv odazvati i da će posljednji događaji u Ogranku, nakon određenih zastoja u radu, splitskim matičarima dati vjetar u leđa.

Vijenac 527

527 - 15. svibnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak