Vijenac 527

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Bjelovar

U organizaciji Ogranka MH u Bjelovaru 29. travnja održano je predstavljanje dviju knjiga bugarske novinarke Diane Glasnove, Ratnici milosrđa i Bugarski vrtlari u Hrvatskoj. O djelima koja su važan prinos istraživanju povijesnih veza hrvatskoga i bugarskog naroda osim autorice govorili su akademik Josip Bratulić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač te predstavnik bugarske nacionalne manjine Grada Zagreba Raško Ivanov. Predstavljanje je vodio Nikola Pratnemer, a za glazbeni predah pobrinuo se je Zdenko Cigoj. (Davor Dijanović)

Čabar–Delnice

O desetoj obljetnici književne nagrade Gorančica, koju dodjeljuje Novi list u suorganizaciji ogranaka MH u Čabru i Delnicama, Novoga lista i MH u Središnjici Matice hrvatske 9. svibnja održan je susret s pjesnicima i piscima Gorskoga kotara.

 


Knjige nagrađene Gorančicom

 

Gorančica se dodjeljuje svake godine za djela koja nastaju na području Gorskog kotara ili su tematikom vezana uz Gorski kotar, a pola nagrađenih knjiga objavili su goranski ogranci Matice hrvatske – u Čabru, Delnicama i Viškovu. „Matica hrvatska najveće je hrvatsko kulturno radilište“, rekao je u pozdravnom obraćanju potpredsjednik MH Stjepan Sučić, dodavši da je samo ograncima MH u posljednja dva desetljeća objavljeno više od 5000 knjiga i časopisa. Razvoj nagrade Gorančica predstavio je novinar Novoga lista Marinko Krmpotić, koji je apostrofirao ulogu Vladimira Mancea, idejnoga tvorca Gorančice, a potom su se predstavili neki od nagrađenih autora: trostruki pobjednik Slavko Malnar, zatim Davor Grgurić, Zlatko Pochobradsky, Mirjana Vidas Pokupec te Karmen Delač Petković. Skup su pozdravili i predsjednik OMH u Čabru Ivan Janeš i predsjednica OMH u Delnicama Nives Marjanović. U popratnom programu nastupile su učenice OŠ Rudolf Stohal iz Lokva. (G. G.)

Čitluk

Knjiga Demografske značajke župe Čerin (1900–1953) Žarka Dugandžića, autorov prilog obilježavanju 150. obljetnice župe Sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin, predstavljena je 21. travnja u Hotelu Brotnjo. Knjigu su predstavili predsjednik OMH u Čitluku Andrija Stojić i fra Dario Dodig, dekan broćanskoga dekanata i čerinski župnik u ime nakladnika, recenzentice Slavica Juka i Dijana Korać te glavni urednik Borislav Šimović, Grgo Luburić i sam autor. „Ova knjiga daje mogućnost svim današnjim župljanima i onima koji su daleko izvan domovine da još bolje upoznaju mjesto u kojem su rođeni“, kazao je na početku predstavljanja Andrija Stojić, dok je Slavica Juka knjigu ocijenila izazovom znanstvenicima koji bi putem interdisciplinarnih studija mogli sagledati povijest, razumjeti sadašnjost i strateški osmisliti budućnost. „Knjiga koju večeras predstavljamo zapravo je rekonstrukcija pojedinih segmenata života ljudi na području župe Čerin u prvoj polovici 20. stoljeća, ponajprije na temelju matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i umrlih, kojima je autor pristupio znanstveno i sukladnom metodologijom“, kazala je Dijana Korać napomenuvši da Žarko Dugandžić nakon višegodišnjeg istraživanja donosi dosad nepoznate podatke o demografskom kretanju stanovništva župe Čerin u navedenom razdoblju. Knjiga je tiskana u tisuću primjeraka, a autor je u dogovoru s glavnim urednikom i nakladnicima odlučio prihod od prodaje polovice tiraže namijeniti obnovi crkve u Donjem Malom Ograđeniku. Program je moderirala Marina Barbarić. Večer su nastupima uveličale članice HKUD Didak iz župe Gradnići i učenici OGŠ Brotnjo, područno odjeljenje Čerin. (G. G.)

Grude

Na svečanosti zatvaranja 51. Šimićevih susreta 9. svibnja godišnju nagradu Antun Branko Šimić Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne predsjednik Društva Ivan Sivrić uručio je akademiku Ivanu Aralici za roman Japundže. Program svečanosti zatvaranja započeo je misom zadušnicom za braću Šimić u župnoj crkvi u Drinovcima, rodnom mjestu Antuna Branka i Stanislava Šimića te svečanom akademijom. Nazočne je pozdravio voditelj programa, glumac HNK-a Mostar Robert Pehar, nakon čega je uslijedio govor izaslanika predsjednika Sabora RH, pokrovitelja manifestacije, saborskoga zastupnika Gorana Marić koji je naglasio važnost manifestacije za hrvatsku književnu povijest i sadašnjost.

 


Antun Branko Šimić

 

Predavanje o A. B. Šimiću održao je akademik Josip Bratulić kazavši da je A. B. Šimić jedan od najvećih hrvatskih pjesnika, čovjek koji je svoju vjeru svjedočio u pjesmama, ali i neprestance tražio tajne koje su u rasponu između neba i zemlje. Uslijedila je dodjela nagrada mladim pjesnicima do navršenih 25 godina, nakon čega su se zainteresiranoj publici predstavili pjesnici Daniel Načinović, Amir Brka, Pajo Kanižaj, Ivan Sivrić, Joso Živković i Dijana Burazer. Ovogodišnji sadržajni program glazbom je obogatio kantautor i pisac, književnik Daniel Načinović iz Pule. Na koncu je u ime organizacijskog odbora 51. Šimićevih susreta njegov potpredsjednik Mario Bušić prigodnim riječima zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovogodišnjem, programom i sudionicima bogatom, izdanju i svečano zatvorio manifestaciju. (G. G.)

Makarska

U nakladi Ogranka MH u Makarskoj aforist Luka Tomić (1933) objavio je potkraj 2013. četrnaestu knjigu aforizama pod naslovom Nečinjenje čuda čini. Tomićevi aforizmi objavljivani su u periodičnim izdanjima te na Hrvatskom radiju od 1990, a dosad su prevedeni na slovenski, rumunjski i makedonski jezik. (G. G.)

Mostar

Među nagrađenima na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Sarajevu je i časopis Motrišta Ogranka Matice hrvatske u Mostaru, koji uređuje književnik Miro Petrović. O nagradi urednik Motrišta Miro Petrović kaže da je došla nakon dugogodišnjega rada i da je zahvalan žiriju koji je prepoznao njihov angažman. „Svi koji prate časopisnu produkciju u BiH znaju da je podvig danas održati redovitost objavljivanja časopisa, a Motrišta uspijevaju godišnje objaviti dva broja i dva dvobroja. Okupili smo najvažnije suradnike iz BiH i regije. Časopis distribuiramo na približno 500, što suradničkih, što adresa iz područja kulture, a to su: knjižnice u BiH i Hrvatskoj, kulturne ustanove, ogranci Matice hrvatske ili HKD Napredak, javni i kulturni djelatnici, drugi časopisi, televizijske i radijske kuće. To su neke činjenice koje je danas teško steći, imati i održati“, kazao je Petrović. (N. O.)

Našice

Dani franjevačke kulture u Našicama, jedanaesti po redu, započeli su 4. svibnja koncertom Hrvatskoga pjevačkog društva Jeka iz Samobora. Koncert je održan i u povodu 140. obljetnice osnutka zbora, a program je bio podijeljen u dva dijela. Prvi dio činile su raznolike kompozicije, a drugi marijanske pjesme na talijanskom, hrvatskom i staroslavenskom jeziku. Goste iz Samobora i publiku u crkvi Sv. Antuna Padovanskog pozdravio je gvardijan fra Dragutin Bedeničić najavivši i ostale sadržaje ovogodišnjih Dana franjevačke kulture u Našicama, predstavljanje knjige Dominik Savio: svetac mladih (reprint izdanje iz 1964), prigodan igrokaz, izložbe i predavanja. U nastavku programa u samostanu je nakon večernje mise 7. svibnja otvorena izložba stalnoga postava vitraja iz našičke crkve u nazočnosti autora vitraja, akad. slikara Branimira Dorotića, a 9. svibnja Mate Batorović održao je predavanje o temi Sljedbenici Sv. Franje u svijetu – prilog povijesti Bratovštine pojasa Sv. Franje, Trećega reda i Frame u Slavoniji, napose u Našicama. Susret naslovljen Franjevci i Hrvatska katolička misija u Beču održan je 13. svibnja, a na njemu su govorili Ilija Vrdoljak i Marko Lukenda. Manifestaciju su organizirali Franjevački samostan u Našicama, Ogranak Matice hrvatske, Zavičajni muzej Našice i Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica. (G. G.)

Nova Gradiška

U suorganizaciji Ogranka MH u Novoj Gradiški i Gradske knjižnice 12. svibnja u Gradskoj vijećnici predstavljena je didaktička slikovnica o velikom hrvatskom prirodoznanstveniku Naš Ruđer Dorotee Bagarić. U sklopu predstavljanja ilustrirane biografije Ruđera Boškovića održana je i projekcija dokumentarnoga filma Dubrovnik – naša Atena. U programu su sudjelovali Nevenka Nekić i Hrvojka Mihanović Salopek. (G. G.)

Orahovica

S povodom 130. godišnjice rođenja Stjepana Ivšića u Srednjoj školi Stjepana Ivšića u Orahovici gostovao je ugledni hrvatski jezikoslovac i potpredsjednik MH akademik Stjepan Damjanović. U predavanje, koje su zajedno organizirali Ogranak Matice hrvatske u Orahovici i Srednja škola Stjepana Ivšića, nazočne je uveo predsjednik Ogranka i ravnatelj škole Zorislav Milković.

 


Zorislav Milković i Stjepan Damjanović

 

Važnost Stjepana Ivšića, jednoga od najvećih hrvatskih filologa, Damjanović je vrlo iscrpno predstavio s mnoštvom stručnih opservacija, ali i anegdota. (Damir Najmenik)

Osijek

Osječki ogranak Matice hrvatske 8. je svibnja ugostio književnika, slikara i skladatelja Simonea Mocennija iz Milana. Književno podne priređeno je u suradnji s Umjetničkom akademijom iz Osijeka, u čijim su prostorijama promovirane knjige milanskog umjetnika. Autora su predstavili Igor Gajin i Josip Cvenić, pjesme u hrvatskom prijevodu čitao je glumac Domagoj Mrkonjić, dok ih je u originalu interpretirao sam autor. Na kraju programa Simone Mocenni odsvirao je nekoliko vlastitih skladbi na klaviru. (G.G.)

Pazin

Druga knjiga Josipa Pina Klarića, pjesnika i zapisivača usmene pučke baštine, Put gračaške sudbine, predstavljena je 4. svibnja u pazinskom Spomen-domu. Uz autora o knjizi su govorili urednica Marija Sošić te David Ivić u ime nakladnika, pazinskog ogranka Matice hrvatske. „Put gračaške sudbine – to je moj put, to je moja sudbina, a poseban mi je motiv za pisanje ovakvih pjesama očuvanje jezika, stare gračaške cakavice koja se sve više gubi“, rekao je autor. Knjiga je podijeljena u pet dijelova, a na kraju je priložen i rječnik dijalektalnih izraza i pojmova. (G. G.)

Sisak

Ove godine 18. Kvirinovi poetski susreti u organizaciji OMH u Sisku održat će se 6. lipnja i na njima će biti dodijeljena nagrada za najbolju knjigu poezije mladog autora ili mlade autorice. U tu svrhu sisački ogranak MH ovih je dana objavio poziv nakladnicima za dostavljanje knjiga poezije autora mlađih od 35 godina. Natječaj se odnosi na knjige koje su objavljene od svibnja 2013. do svibnja 2014, a rukopisi se šalju na adresu Ogranka do 25. svibnja: Rimska 9, 44000 Sisak.

 


S posljednje Stihovnice Siska

 

Sisački ogranak svaki drugi tjedan u mjesecu okuplja pjesnike i ljubitelja poezije na događaju Stihovnica Siska. Osim sisačkih pjesnika publici su se 7. svibnja predstavili gosti, pjesnici iz Zagreba, Velike Gorice i Virovitice: Vid Jeraj, Žarko Jovanovski, Ivan Laić, Dejan Indžić i Zlatko Majsec. Pobjednicom večeri proglašena je Biserka Rozer, a izbornik je bio zagrebački pjesnik i prozaik Vid Jeraj. (G. G.)

Slavonski Brod

U povodu Dana grada Slavonskog Broda 13. svibnja Ogranak Matice hrvatske i Državni arhiv priredili su svečano predstavljanje novoga Godišnjaka Ogranka 2011–2013.

 


Izd. OMH u Sl. Brodu, 2014.

 

O vrijednoj publikaciji koja ustrajava u misiji da na jednom mjestu ostanu zabilježena važnija kulturna događanja u Brodu govorili su predsjednik Ogranka Ivan Medved, priređivačica i urednica Jasna Ažman, a u popratnom je programu nastupio Brodski tamburaški orkestar i Hrvatsko pjevačko društvo Davor. (G. G.)

Vinkovci

Roman Provalnik vinkovačke učenice Ariane Pavelić (15), izdan u biblioteci za mlade Grafiti, predstavljen je u dvorani Ogranka.

 


Izd. OMH u Vinkovcima, 2014.

 

O knjizi je, uz autoricu, govorio urednik biblioteke Grafiti Vladimir Bakarić, predsjednik vinkovačkoga ogranka MH Dražen Švagelj, Dubravko Mataković, koji je knjigu likovno opremio, te Ivana Petričević, lektorica i Arianina nastavnica. „Roman sadržava sva potrebna obilježja o kojima govore teoretičari dječje književnosti, što znači da se u njemu javlja složena izmišljena priča iz koje se profiliraju različiti psihološki i jezično oblikovani likovi. Što se tiče tematike, riječ je o traganju za provalnikom, karakteristično za dječju književnost, korištenjem raznih zagonetnih situacija i predmeta“, rekla je Ivana Petričević. Uključujući knjigu Provalnik u biblioteci Grafiti dosad je objavljeno dvadeset knjiga. (G. G.)

Zabok

Na obilježavanju Dana Gimnazije A. G. Matoša u Zaboku 6. svibnja 2014. u ime Matice hrvatske, kao predavači, gostovali su etnolog Damir Zorić, član Predsjedništva MH, i Lidija Bajuk, etnologinja, pjesnikinja i kantautorica, jedna od vodećih ličnosti hrvatske etnoglazbe. Naime, potaknuti prošlogodišnjim događajem, nažalost nemilim, kada je nenadano preminuo čuveni etnolog Tomo Vinšćak, kum gimnazijskog arboretuma, odlučeno je njemu u čast organizirati predavanje u sklopu obilježavanja tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske. Upravo prema njegovoj knjizi Vjerovanja o drveću u Hrvata gimnazijalci su u suradnji s Tomom Vinšćakom prije jedanaest godina počeli uređivati arboretum. Damir Zorić i Lidija Bajuk predstavili su Tomu Vinšćaka kao znanstvenika i prijatelja te sažeto govorili o sakralnoj interpretaciji krajolika (priča o hrastu i lipi i dr.). Damir Zorić istaknuo je zasluge Tome Vinšćaka u povezivanju botanike s ekologijom i sakralnom interpretacijom krajolika. Lidija Bajuk je uz prezentaciju fotografija iz osobnog albuma iznijela niz detalja iz zajedničkoga istraživačkog rada, obrazlažući važnost etnoloških istraživanja, motivirajući učenike za studij etnologije i na kraju, uz obrazloženje, izvela tri etnoskladbe.

 


S obilježavanja Dana Gimnazije A. G. Matoša u Zaboku

 

Gimnazijalci i gosti s velikim su zanimanjem pratili predavanje uz obećanje da će nastaviti suradnju. U nastavku programa učenik četvrtoga razreda Karlo Mak održao je predavanje Austrougarski vojnik u ruskom zarobljeništvu (1915–1917) – dnevnik Andrije Junkovića, nakon čega je uslijedila zanimljiva prezentacija učeničkoga projekta Zaustavimo autodestrukciju i na kraju igrokaz Sva lica zajedništva u izvedbi gimnazijske dramske grupe MAG.

(Gordana Dugorepec)

Vijenac 527

527 - 15. svibnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak