Vijenac 527

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Goran Končar u Japanu

ZAGREB/TOKIO – Violinist Goran Končar otputovao je u Japan, gdje do 18. svibnja ima pet koncerata. Desetoga svibnja nastupio je u Tokiju na podnevnom koncertu (Gotanda Music Hall) s ruskim pijanistom Jevgenijem Zarafiantsom, a u istoj dvorani na večernjem koncertu svirao je s japanskom pijanisticom Yoko Nishii. Jedanaestoga svibnja nastupio je u Tochigi (Oyama Shiritsu Bunka Centre) s japanskom pijanisticom Junko Iwashitom. Sedamnaestoga svibnja ima nastup u Matsumotu (The Harmony Hall) ponovno uz Zarafiantsa. U Matsumotu održat će i majstorski seminar za studente violine te predavanje uz izvedbu djela hrvatskih skladatelja Franje Krežme, Dore Pejačević te Ive Josipovića. Turneju će završiti 18. svibnja koncertom u gradu Kyotu (Aoyama Ongaku Kinenkan) s pijanisticom Junko Kasahara.

Prva nagrada Latici Anić

LIEZEN – Latica Anić, studentica Valtera Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, osvojila je 1. nagradu na Međunarodnom natjecanju mladih violončelista u austrijskom Liezenu. U kategoriji studenata od 19 do 23 godine sudjelovalo je više od četrdeset natjecatelja iz Europe, Azije i Amerike. Međunarodni žiri sastavljen od profesora akademija u Beču, Kölnu, Ljubljani, Pragu i Salzburgu dodijelio je prvu nagradu Latici Anić.

Natjecanje Josip Nochta

ZAGREB – Nakon violinističkog (Vaclav Huml), violončelističkog (Antonio Janigro), pijanističkog (Svetislav Stančić) i natjecanja dirigenata (Lovro pl. Matačić), Zagreb i Hrvatska dobivaju prvo natjecanje posvećeno puhačkom instrumentu. Od 12. do 17. svibnja u Zagrebu će, u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb, biti održano 1. međunarodno saksofonističko natjecanje Josip Nochta. Ove se godine navršava 90. obljetnica rođenja Josipa Nochte, prvoga profesora saksofona na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, i 200. obljetnica rođenja „oca saksofona“ Adolphea Saxa. Idejni začetnik natjecanja je Dragan Sremec, redovni profesor saksofona i prodekan Muzičke akademije u Zagrebu, nasljednik katedre Josipa Nochte. Pedesetak mladih glazbenika iz petnaest zemalja od Australije i Brazila preko Japana do Makedonije i Slovenije (pet iz Hrvatske) prijavilo se na natjecanje, a njihove nastupe ocjenjivat će žiri u sastavu Eugene Rousseau (SAD), Claude Delangle (Francuska), Arno Bornkamp (Nizozemska), Matjaž Drevenšek (Slovenija) te Dragan Sremec i Gordan Tudor. Finalisti će nastupiti uz pratnju Zagrebačke filharmonije pod vodstvom Tomislava Fačinija te izvoditi Koncert za alt-saksofon i gudački orkestar Pavla Dešpalja kao obveznu skladbu.

Julija Ležneva u Hrvatskoj

ZAGREB – KD Vatroslava Lisinskog zaključit će sezonu Lisinski subotom nastupom ruske sopranistice Julije Ležneve 17. svibnja s početkom u 19.30 sati. Ležneva u Zagreb dolazi u sklopu turneje tijekom koje je već nastupila u bukureštanskom Atheneumu, Amsterdamu, pariškoj Salle Pleyel, španjolskom Bilbau, Barbican Hallu u Londonu, bečkom Konzerthausu, Valladolidu. U pratnji orkestra Il Giardino Armonico za zagrebačku će publiku izvesti mješoviti program glazbe Georgea Friedricha Händela.

Partiture Bersinih djela

ZAGREB – HGZ poziva na predstavljanje novih notnih izdanja istraživačko-izdavačkog projekta Sabrana djela Blagoja Berse, koje će biti priređeno 26. svibnja u 18.30 sati. Nikša Bareza, Sanja Stojanović-Stipanov i Mladen Tarbuk predstavit će nova izdanja partitura kultnih Bersinih orkestralnih djela, Sablasti i Sunčana polja. Nakon predstavljanja, u 20 sati slijedit će prigodni koncert Društvenog orkestra HGZ-a pod ravnanjem Zorana Juranića.

Natječaj Ferdo Livadić

SAMOBOR – Samoborska glazbena jesen otvorila je natječaj za prijave mladih glazbenih umjetnika na 11. međunarodno natjecanje Ferdo Livadić. Prijaviti se mogu mladi glazbenici svih izvođačkih struka koji do kraja 2014. navršavaju 28 godina. Rok za prijavu je 30. lipnja ove godine. Natjecatelji predlažu programe po vlastitom izboru, uz obvezu izvođenja najmanje jedne skladbe hrvatskog skladatelja. Pored raznih nagrada koje će biti dodijeljene najuspješnijima pobjednik natjecanja imat će jedinstvenu priliku praizvesti novu skladbu Frane Paraća, koju će za pobjednika i Cantus Ansambl skladati Frano Parać, a praizvest će je na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2015.

Vijenac 527

527 - 15. svibnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak