Vijenac 525

Druga stranica

Dodjela najuglednije kazališne nagrade

Svjetski uspjeh Zrinke Cvitešić

Goran Galić

„Ne znam jeste li toga svjesni, ali upravo ste promijenili hrvatsku povijest“, kazala je Zrinka Cvitešić 13. travnja primajući u Kraljevskoj operi u Londonu najvažniju britansku kazališnu nagradu Laurence Olivier u kategoriji najbolje glumice u mjuziklu. Zrinka Cvitešić bila je nominirana za ulogu Djevojke u popularnom mjuziklu Once na londonskom West Endu, za što je već ovjenčana uglednom nagradom Best West End Debut za glumicu sezone. Osvajanje te nagrada bio je najveći inozemni uspjeh koji je ikad zabilježila neka hrvatska glumica, a ugledna nagrada Laurence Olivier još je veće priznanje njezinu glumačkom talentu. Tim više što je kategorija mjuzikla bila je jedna od najneizvjesnijih. Naša glumica u njoj se natjecala s veterankama britanskoga glumišta Charlotte Wakefield i Jennom Russell te Rosalie Craig.

 

 

 

„Hvala vam što ste mi dokazali da sam dobro odlučila kad se nisam bojala nastupiti na West Endu“, kazala je hrvatska glumica koja je u londonsku kazališnu četvrt došla prošle godine kao nepoznata glumica. „Ulogom inspirativne i vrckaste junakinje u hit-mjuziklu Zrinka Cvitešić osvaja srca publike još od premijere, impresionirajući predivnim glasom i dirljivom izvedbom“, stoji u obrazloženju nagrade koja nosi ime glumačke legende 20. stoljeća i općenito se smatra jednom od najuglednijih u kazališnom svijetu.

Hrvatska glumica kritičare je oduševila nastupom u priči o susretu mladoga irskog uličnog glazbenika i mlade češke majke (koju glumi Zrinka Cvitešić), koje nakon prvoga susreta u pubu poveže zajednička ljubav prema glazbi i koji zatim razvijaju dubok i složen odnos. Mjuzikl je nastao na temelju istoimenoga niskobudžetnog irskog filma iz 2006, nagrađena Oscarom za najbolju glazbu, koji je 2012. prenesen na Broadway. Uprizorenje priče u westendskom Phoenix Theatreu već je nanizalo mnoge nagrade, uključujući i nagradu Olivier u kategoriji iznimnih glazbenih postignuća

Naša se darovita kazališna, filmska i televizijska glumica samom nominacijom našla u društvu brojnih poznatih glumaca, poput Judi Dench, Olivije Grant, Ruth Wilson,Toma Hiddlestona, Jamesa McAvoya i Martina Freemana.

Vijenac 525

525 - 17. travnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak