Vijenac 525

Književnost

Istarska književna riznica: Nova Istra

Od mladih do uglednih

Marko Bregović


Nova Istra tradicionalno donosi velik broj djela uglednih, ali i novih autora, posebno kada je riječ o književnosti. O tome u novom broju svjedoči i rubrika Gdje ima dima, koja predstavlja malu pjesničku „antologiju“ pulske književne grupe Dim. Riječ je o neformalnom udruženju mladih autora koji se na opušten i neopterećen način druže, izmjenjuju iskustva te međusobno potiču na predstavljanje vlastita književnog stvaralaštva. Rubrika donosi izvrsna djela deset mladih autora među kojima se izdvajaju pjesme Maje Sabljak, Milice Šabanović, Sanje Knežević te Brune Brežca.

 


Izd. Istarski ogranak DHK-a, Pula, 2013.

 

 

Poezijom se ističu i dva renomirana autora u rubrici Suvremena književnost – Tomislav Marijan Bilosnić i Jakša Fiamengo. Bilosnić u svojoj Itaci – dijelu rukopisne zbirke Odisej, opisuje minula antička vremena, dok Jakša Fiamengo progovara o vremenu i svakodnevnim događajima što ispunjavaju i čine život. Treba istaknuti i pet priča Dolores Butić koje se odlikuju posebnim aluzivnim sadržajem i mističnim tonom.

Rubrikom Studije, ogledi, zapisi dominira poučan, opsežan i zanimljiv pogled na vrlo važan dio hrvatske povijesne kulturne baštine koji daje Irvin Lukežić u ogledu Lament popa Martinca „suprotiva Turkom“; dok u Kazalištu Darko Gašparović britko opisuje svoje viđenje ovogodišnjeg festivala ambijentalnog kazališta Ulysses na Brijunima.

Među djelima sa zavičajnim temama ističe se dijalektalna poezija Remiđe Sošića – Pet čakavskih; a zanimljivo štivo donosi i Miodrag Kalčić, koji u svom biografskom članku Pulska epizoda Jamesa Joycea ili kako je Joyce zalutao u puljsko kino, pitko, humoristično i podosta iscrpno govori o kratkom boravku i životu poznatoga irskoga književnika u Puli.

Običaj dijaloga s inozemnim autorima nastavljen je i u ovom broju u rubrici Novi prijevodi, djelima Prvi dan Isabelle Flego i trima pripovijestima čileanskoga književnika hrvatskoga podrijetla Juana Mihovilovicha Hernándeza. Kritički pristupi i osvrti donose brojne prikaze djela domaćih autora, od kojih treba izdvojiti osvrt Božidara Alajbegovića na knjigu Ivane Šojat-Kuči Ničiji sinovi i na djelo Zorana Ferića Apsurd je zarazna bolest te prikaz Diane Rosandić Ignacijeva Plava Ruža iz pera Željke Lovrenčić.

Još je jedan dokaz kako „kod nas“ ne nedostaje mladih nadarenih autora manifestacija Kod Marula na kojoj su se okupila nova književna imena koja su, javnim predstavljanjem svojih djela u pulskome Parku kralja Zvonimira, popularizirala književnu riječ u doticaju s publikom. Nova Istra tako u posebnoj rubrici Kod Marula 2013. donosi izbor tekstova pročitanih tijekom nastupa, među kojima izdvajamo izvrsnu prozu i pjesme Želimira Periša, te prozu Morane Žunec.

Vijenac 525

525 - 17. travnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak