Vijenac 525

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Umro Urs Widmer

ŠVICARSKA – Švicarski pisac Urs Widmer, jedan od najpoznatijih suvremenih autora njemačkoga govornog područja, preminuo je u 75. godini.

Prozaist, dramtičar i autor radiodrama, Widmer je bio „jedan od najsvestranijih i najuspješnijih švicarskih pisaca nakon Friedricha Dürrenmatta i Maxa Frischa“, stoji u izjavi njegove izdavačke kuće Diogenes u povodu piščeve smrti. Widmer je debitirao 1968. pričom Alois, a među njegova najpoznatija djela pripadaju Der blaue Siphon, Im Kongo i Liebesnacht te trilogija Der Geliebte der Mutter (2000), Das Buch des Vaters (2004) i Ein Leben als Zwerg (2006), u kojoj je povezao pojedinačne sudbine s poviješću 20. stoljeća. Prošle je godine objavio autobiograiju Reise an den Rand des Universums. U Diogenesu objavio je tridesetak zbirki priča, romana, komada, eseja i drugih tekstova. Višestruko je nagrađivan, a lani je bio i na dugom popisu za Njemačku književnu nagradu.

Nagrada PEN/Faulkner spisateljici Fowler

SAD – Američka spisateljica Karen Fowler dobitnica je Nagrade PEN/Faulkner za beletristiku.

Ugledna američka nagrada dodijeljena joj je za roman We Are All Completely Beside Ourselves, koji govori o obitelji na američkom Srednjem zapadu sedamdesetih godina. Karen Fowler, rođena 1950, prvu je zbirku priča Artificial Things objavila 1986, a najpoznatija je njezina knjiga roman The Jane Austen Book Club, po kojemu je snimljen istoimeni film. Među dosadašnjim su dobitnicima nagrade PEN/Faulkner, vrijedne 15.000 dolara, bili Philip Roth, Ann Patchett i Sherman Alexie.

Preminuo američki pisac Matthiessen

SAD – Američki autor Peter Matthiessen, dobitnik više nagrada za romane i eseje o prirodi, umro je u 86. godini u New Yorku.

Matthiessen je postigao međunarodni uspjeh 1978. knjigom The Snow Leopard, za koju je nagrađen američkom National Book Award, a istu je nagradu dobio još jednom 2008. za roman Shadow Country. Poznat je i po romanima Far Tortuga i At Play in the Fields of the Lord, po kojemu je snimljen film, a posljednji roman, In Paradise, završio je nedugo prije smrti. Rođen 1927. u New Yorku, Matthiessen je studirao na sveučilištu Yale, nakon čega se odselio u Pariz, gdje je sudjelovao u osnivanju časopisa The Paris Review. Poslije je priznao da je u to vrijeme kratko bio i agent CIA-e. Sredinom pedesetih vratio se u SAD, gdje je radio kao novinar i pisac, a bio je i jedan od vodećih aktivista za očuvanje okoliša.

Umrla autorica
Adriana Molea

VELIKA BRITANIJA – Britanska spisateljica Sue Townsend umrla je u dobi od 68 godina od posljedica moždanog udara.

Sue Townsend ponajprije je poznata po seriji pisanoj u obliku dnevnika iz perspektive tinejdžera Adriana Molea, putem kojega se humoristički bavila političkim i društvenim zbivanjima, primjerice u doba premijerke Margaret Thatcher. Sue Townsend bila je i jedna od najprofiliranijih kritičarki britanske monarhije, pa je kritički tekst o kraljevskoj obitelji objavila i 2012. u povodu dijamantnog jubileja kraljice Elizabete II. u listu Guardian.

García Márquez pušten
iz bolnice

MEKSIKO – Nobelovac Gabriel García Márquez pušten je nakon osam dana iz bolnice, gdje je bio smješten zbog akutnih problema s plućima.

Kolumbijski pisac već 40 godina živi u Meksiku, a godinama pati od ozbiljnih zdravstvenih problema. Od 1999. sve se više povlači iz javnosti, a posljednji put pojavio se pred novinarima 6. ožujka, u povodu 87. rođendana. García Márquez smatra se jednim od najčitanijih pisaca španjolskoga jezika. Romanima Sto godina samoće, Ljubav u doba kolere ili Kronika najavljene smrti postigao je svjetsku slavu, a Nobelovu nagradu dobio je 1982. Zasad posljednju knjigu, Sjećanja na moje tužne kurve, objavio je 2004.

Vijenac 525

525 - 17. travnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak