Vijenac 525

Druga stranica

23. SVEČANOSTI PASIONSKE BAŠTINE

Bogat program

Goran Galić

Da su Kristova Muka i Uskrsnuće nepresušan izvor nadahnuća hrvatskom kulturnom životu, pokazale su i 23. svečanosti Pasionske baštine održane od 5. do 16. travnja u organizaciji istoimene udruge. Glavnina programa održana je u Zagrebu, a četiri koncerta priređena su Dubrovniku, Ivanić-Gradu i Zaprešiću.

Ovogodišnji program naglasak je stavio na glazbeno stvaralaštvo u čijem su središtu bile izvedbe dvaju pobjedničkih djela trijenalnoga natječaja (Vlado Sunko Missa i Josip Magdić Jezušev križni put) te gostovanja Hrvata iz mađarskog i hrvatskog dijela Baranje te Hrvata Bačkog Monoštora iz Vojvodine, dok se u likovnom dijelu predstavilo tridesetak uglednih likovnih umjetnika. Osobito treba istaknuti Hrvoja Šercara i njegovu izložbu Pasija, otvorenu u Knjižnici Marije Jurić Zagorke 8. travnja, te izložbu Pasionske teme Eugena Kokota i Petra Ujevića u Mimari, kojom je ovogodišnja manifestacija započela. Svečanostima se tradicionalno pridružilo i Društvo hrvatskih književnika programom Lirika Velikog petka, gdje je uz stogodišnjicu pjesnikova rođenja predstavljena pasionska poezija Vinka Kosa.

Umjetnički ravnatelj udruge Pasionska baština Jozo Čikeš ovogodišnji program opisao je najvećim dosad, kako po opsegu tako i po kvaliteti izvedbi. Program je prema njegovim riječima i najhrvatskiji dosad: „Kad to kažem, onda mislim na autore. Prijašnjih godina imali smo više autora, osobito na području ozbiljnoga glazbenog stvaralaštva, iz Europe i svijeta. Ove godine dominantni su hrvatski autori. Zašto? Zato jer mnogi već ozbiljno skladaju za Pasionsku baštinu odnosno s temom pasionske baštine“, istaknuo je. Da je tomu tako, pokazuju i rezultati ovogodišnjega natječaja za najbolje glazbeno djelo na koji se javilo nekoliko uglednih autora. Žiri u sastavu Anđelko Klobučar, Željko Brkanović te Josip Jerković nagradio je tri djela (uz ostvarenja Sunka i Magdića to je i motet Stabat Mater Brune Vlaheka), koja su trajan prinos ne samo pasionskom nego uopće hrvatskom glazbenom stvaralaštvu. „Sva tri nagrađena autora bazu su našla u hrvatskoj glazbenoj baštini“, kazao je Čikeš i dodao da Svečanosti Pasionske baštine pokazuju jedinstvo narodnog i kulturnog bića. Manifestaciju posjeti do šest tisuća ljudi, dok je u 23. izdanje uključeno više od petsto umjetnika, od toga tristo s područja folklorne glazbe.

Vijenac 525

525 - 17. travnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak