Vijenac 524

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Učene žene u HNK-u u Splitu

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu 4. travnja održat će se premijera Molièreovih Učenih žena u režiji Jagoša Markovića. Prije premijere održan je i svojevrstan okrugli stol s moderatoricom Mani Gotovac, kritičarkom, dramaturginjom i intendanticom koja je bila i umjetnička savjetnica premijerne produkcije. U predstavi glume Otokar Levaj, Doris Šarić Kukuljica, Ksenija Prohaska, Lara Živolić, Roko Glavina, Nenad Srdelić, Goran Marković, Mijo Jurišić, Dara Vukić i Josip Zovko. Sam je redatelj i scenograf predstave te autor izbora scenske glazbe dok su, uz spomenutu umjetničku savjetnicu Mani Gotovac, u autorskom timu kostimograf Leo Kulaš, jezična savjetnica Anita Runjić Stoilova, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović i oblikovatelj tona Željko Mravak, a asistent je redatelja Aleksandar Švabić.

Ritina škola  u Lisinskom

Kazalište Planet Art 7. travnja premijerno će izvesti dramu Willyja Russella Ritina škola u režiji Marka Torjanca. Iako Marko Torjanac potpisuje prijevod, prilagodbu, scenografiju i režiju predstave te glumi jednu od dvije uloge, riječ je o zajedničkom projektu njega i glumice Nataše Janjić Lokas, koja je u velikoj mjeri (a ne samo tumačenjem glavne uloge) pridonijela predstavi. Dramski tekst Willyja Russella govori o Riti, inteligentnoj frizerki, i njezinu odnosu s Pravdanom, rezigniranim muškarcem u krizi srednjih godina. Rita i Pravdan upoznaju se na večernjem tečaju književnosti, između njih rađa se simpatija, ali tema drame nije samo odnos dviju različitih osobnosti nego i pitanje nužnosti znanja i obrazovanja u društvu koje, a predstava će nas tomu i poučiti, širi mogućnosti životnih izbora, što god danas mislili o tome. Kostimografkinja je Đurđa Janeš, svjetlo je oblikovao Miroslav Perica, a glazbu Milorad Stranić.

Vesna Parun u Teatru &TD

Premijera predstave Ja koja imam nevinije ruke, koju su po motivima pjesama Vesne Parun osmislili dramska glumica Vesna Tominac Matačić i redatelj Ivan Leo Lemo, bit će premijerno izvedena u Teatru &TD 10. travnja. Predstava se temelji na posljednjoj objavljenoj knjizi Vesne Parun, Ja koja imam nevinije ruke „asinkronog odabira“ same autorice, jedinstvenoga presjeka kroz njezino cjelokupno stvaralaštvo. Namjera predstave nije bila samo da „odškrine vrata privatnoga života“ Vesne Parun nego da – kroz nju samu i njezine stihove – pokuša razotkriti i onaj esencijalni dio mudrosti koji ti stihovi čuvaju.

7. Mali Marulić u Splitu

Natječaj i festival Mali Marulić, koji se od 7. do 10. travnja održava u Splitu, zamišljen je kao svojevrsna platforma za poticanje dramskoga stvaralaštva namijenjena djeci. I ove će se godine na Malom Maruliću svečano uručiti nagrade o kojima je odlučivalo tročlano povjerenstvo u sastavu: Tomislav Zajec, dramatičar, Goran Golovko, redatelj te Olja Lozica, dramatičarka i redateljica. Oni su između sedamnaest prispjelih tekstova izabrali četiri kojima su dodijelili nagrade. Riječ je o tekstovima Legenda o vjetropirki Igora Knižeka (1. nagrada), Vukovčar Lade Martinac Kralj (2. nagrada) i Koruptivitis u Mišogradu Kristine Gavran i Moj prijatelj Mačkodlak Olje Savičević Ivančević (3. nagrada). Tijekom Malog Marula gledatelji će moći pogledati i predstave splitskoga kazališta te kazališta iz cijele Hrvatske i Slovenije, bit će organizirana i slušaonica radiodrama za djecu, a nagrađeni će tekstovi biti izvedeni kao koncertne izvedbe.

14. Naj, naj, naj festival  u Žar ptici

Kao i svake godine u vrijeme trajanja proljetnih školskih praznika, zagrebačko gradsko kazalište Žar ptica ima svoj Naj, naj, naj festival. Ove godine on će trajati od 11. do 16. travnja, a četrnaest predstava iz zemlje i inozemstva koje će gledatelji moći pogledati izabrala je teatrologinja, dramaturginja i kazališna kritičarka Mira Muhoberac. Tako će mali gledatelji moći pogledati predstave Sedmi kontinent (HNK u Šibeniku), Pepeljuga (GKL iz Rijeke), Glazbatorij (GKL iz Splita), Jamesove mačke (DK Branka Mihaljevića iz Osijeka), Kreket (Scena Gorica), Crvenkapica (GK Trešnja), Smiješno čudovište (Mala scena), Pričaj mi o bojama (DK Dubrava), Ja i moji osjećaji (GK Žar ptica) u konkurenciji hrvatskih kazališta, dok su u međunarodnoj konkurenciji predstave koje dolaze iz Mađarske, Njemačke, Španjolske, Ruske Republike Jakutske i Slovenije.

Vijenac 524

524 - 3. travnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak