Vijenac 519

Matica hrvatska

Iz ogranaka

Buje

Nakon digitalizacije Hrvatskoga glasa i Naših staza, ogranak Matice hrvatske u Bujama dovršio je digitalizaciju mjesečnika Agroturist, koji je izlazio od lipnja 1977. do prosinca 1989. i doživio 130 brojeva. Časopis je obrađivao širok spektar tema od vinarstva i vinogradarstva do ugostiteljstva i turizma, a zahvaljujući novoj verziji mladi naraštaji moći će se vratiti u prošlost i vidjeti kako je nastajao neki novi, drukčiji Umag. „Iz tog vremena Umag se dičio drugim mjestom u bivšoj državi po vinogradarskim nasadima i u proizvodnji grožđa, četvrti po proizvodnji vina, a uz porečku Plavu i Zelenu lagunu bio je sam vrh turizma u zemlji“, istaknuo je prvi glavni i odgovorni urednik Agroturista Petar Jurić. Projekt digitalizacije važnih periodičkih publikacija koje zrcale kulturnu, društvenu i gospodarsku povijest toga kraja koordinira i vodi Zlatan Varelija, a projekt su poduprli OMH Buje na čelu s Vitomirom Jadrejčićem kao nakladnik te Grad Umag. (G. G.)

Kutina–Popovača

Tradicionalna manifestacija Budućnost na rubu močvare uz Svjetski dan vlažnih staništa 2. veljače održat će se u Popovači i Osekovu od 30. siječnja do 1. veljače pod pokroviteljstvom Grada Popovače. Organizatori manifestacije – Ogranak u Kutini s podružnicom u Popovači te Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje – zajedno s domaćinskim Mjesnim odborom Osekovo i seoskim udrugama, i ove godine priređuju zanimljiv i raznolik program. U četvrtak 30. siječnja u 19 sati u Knjižnici i čitaonici Popovača bit će priredba Haiku-stihovi (pretežito kajkavski) i fotostvaralaštvo uz tu vrstu pjesništva.

Program se sljedećega dana seli u Osekovo, gdje će se u područnoj školi održati okrugli stol Upravljanje zajedničkim pašnjacima u zaštićenim i NATURA 2000 područjima. U subotu 1. veljače u prostorima škole u planu je program Učenici o Lonjskom polju i Osekovu,predstavljanje udruge e-razum te posjet etnosobi KUD-a Stjepan Šajnović, suvenirnici, crkvi Sv. Ane te izložbama s likovnih kolonija u Osekovu i natječaja Hrvatskoga fotosaveza. Središnji program održat će se od 18 sati u Društvenom domu, gdje će se uz poruku Ramsarske konvencije o močvari ipoljoprivredi predstaviti realizacija projekta ulaza u Lonjsko polje u Osekovu te članak o Lonjskom polju u časopisu Moslavačko zrcalo. Večer će kulminirati nastupom KUD-ova iz Osekova, Donje Gračenice i Sotina, nakon čega će uslijediti bogat domjenak. (G. G.)

Mali Lošinj

Na izbornoj skupštini lošinjskoga ogranka njegov predsjednik od 1990. Tomislav Gospodnetić osvojio je još jedan mandat. Za potpredsjednika izabran je Vjeko Dragičević, a za tajnicu Kata Marković. Za članove predsjedništva izabrani su još Divko Hadžiev, Lidija Kosmos, Sandra Maljić i Boris Badurina, a u nadzorni odbor Jure Krstanović (predsjednik), Zdenko Šulc i Krešimir Borić. Novi stari predsjednik Gospodnetić izvijestio je okupljene o rezultatima iz prošloga mandata, istaknuvši da ogranak ima tri knjige praktično spremne za objavu, ali nema sredstava za njihov tisak. Izražena je nada da će se tijekom 2014. pronaći potrebna sredstva. (G. G.)

Mostar

Izborna skupština Ogranka u Mostaru održana je 20. siječnja u mostarskom hotelu Ero. Dosadašnji predsjednik Josip Muselimović podnio je izvješće o radu, nakon čega je izabrano novo vodstvo s četverogodišnjim mandatom. Za predsjednicu Ogranka izabrana je rektorica Sveučilišta u Mostaru i članica Akademije nauma i umjetnosti BiH Ljerka Ostojić. U Predsjedništvo su ušli fra Ante Marić (dopredsjednik), Misijana Brkić-Milinković (glavna tajnica), Nela Marinčić (rizničarka), Ivan Sivrić, Miro Petrović, Žana Mrkonjić, Nada Dalipagić, Mira Pehar, Gordan Jurišić i Marin Raspudić.Ljerka Ostojić

U Nadzorni odbor imenovani su Dragan Marijanović, Gordana Maslov i Maja Prskalo. Predstavljajući okvirni program za iduće razdoblje nova predsjednica Ljerka Ostojić zahvalila je dosadašnjem vodstvu na vrlo uspješnu vođenju Ogranka i rezultatima koji su postignuti. Skupu se u ime Središnjice obratio glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić. (G. G.)

Nova Gradiška

U spomen na 436. obljetnicu herojske obrane utvrde Gvozdansko 12. siječnja članovi ogranaka iz Nove Gradiške i Novske, zajedno s članovima udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Nove Gradiške i Slavonskog Broda te još nekoliko hrvatskih gradova, sudjelovali su na misnom slavlju koje je predvodio šibenski biskup Ante Ivas u zajedništvu s domaćinskim biskupom Vladom Košićem i nazočnim svećenicima. Nakon mise svi su sudjelovali u komemoraciji kod spomen-križa žrtvama Gvozdanskog, uključujući i one iz 1941. te Domovinskog rata 1991, gdje je molitvu predvodio biskup Vlado Košić.

Vijence i svijeće kod spomenika, uz predstavnike lokalnih vlasti i prigodan program, položili su predstavnici braniteljskih i civilnih udruga iz više gradova, a prvi put ove je godine ispred utvrde Gvozdansko u čast žrtvama zapaljen plamen slobode. (Josip Ostić)

Opatija

Sveučilišni profesor i numizmatičar Julijan Dobrinić izabran je za novoga predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Opatiji na izbornoj obnoviteljskoj skupštini održanoj 14. siječnja u Kulturnom domu Zora. Za dopredsjednike izabrani su Robert Kurelić i Darko Ekl, dok su u Nadzorni odbor imenovani Zdenka Erjavec, Željko Butorac i Vinko Pinezić.


Julijan Dobrinić

Nakon smrti dugogodišnjeg predsjednika Antuna Onsee, koji je opatijski ogranak učinio prepoznatljivom točkom opatijske kulture, zamro je rad Ogranka. Njegovu obnovu potaknuo je predsjednik OMH u Rijeci Goran Crnković, a na konačnu odluku utjecala je praznina u društvenom životu Opatije, kazao je novoizabrani predsjednik Dobrinić, koji je pozvao građane da putem djelovanja u Matici zajedno surađuju na boljitku Hrvatske.

Skupštini su uz šezdesetak građana prisustvovali potpredsjednik MH Stjepan Sučić, predsjednik OMH u Lanišću Vladimir Žmak te dogradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, koji je članovima najavio vraćanje prostorija Ogranka u Ulici Viktora Cara Emina. Iste večeri održano je predstavljanje knjige Tatjane Tomaić i Mirele Altić Hrvatsko-slovenska granica na rijeci Dragonji u izdanju OMH u Rijeci te nastup pulskog tenora Zorana Tomaića. (G. G.)

Vinkovci

Ogranak u Vinkovcima 17. siječnja predstavio je Godišnjak br. 30 za 2012. posvećen poznatom vinkovačkom nogometašu i treneru Tonku Vukušiću-Cici (1934–2011). Jubilarni Godišnjak predstavili su predsjednik OMH u Vinkovcima Dražen Švagelj, urednica Višnja Sorčik, Vladimir Ćirić, autor priloga o Tonku Vukušiću, te Hrvoje Vulić, koji je predstavio priloge arheologa Gradskog muzeja Vinkovci. „Ovaj Godišnjak nastavlja dugogodišnju tradiciju našega ogranka koju je, tiskanjem prvoga broja 1960, započeo moj pokojni otac prof. Dionizije Švagelj.

Kontinuitet objavljivanja prekinut je nasilno kada su komunisti u bivšoj državi ukinuli Maticu hrvatsku, a nastavljen je čim je ta zapreka nestala te od obnove rada Ogranka 1990. Godišnjak ponovno redovito izlazi“, kazao je Dražen Švagelj, dodajući kako je u trideset brojeva publikacija zadržala temeljnu odrednicu, a to je otvorenost širokom spektru tema i raznim područjima, što raznolikošću pokazuje i novi broj. Ulomke iz autobiografskog rada Vukovarke Marije Vučetić Zeljko Dogodilo se prije rata čitala je Snježana Kraljević, a svoje pjesme objavljene u rubrici Mladi pjesnici pročitala je Mateja Jurčević, učenica vinkovačke Gimnazije M. A. Reljkovića. Muziciranjem na gitari program je upotpunio Antun Smajić. (Aneta Pšihistal)

Vijenac 519

519 - 23. siječnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak