Vijenac 519

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Uspješna prva turneja  zagrebačkih flautista

Zagrebački ansambl flauta otišao je potkraj studenoga 2013. na prvu inozemnu koncertnu turneju, koja je obuhvaćala pet gradova Srbije, Makedonije i Grčke. Gostovanja su ostvarili uz potporu Ministarstva kulture RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Koncertne direkcije Zagreb i Turističke zajednice grada Zagreba. Koncertni program obuhvaćao je djela skandinavskih skladatelja (Kuhlau, Grahn, Lindholm, Hvoslef), novu skladbu hrvatskog autora Brune Vlaheka te šansonu Parkovi, koju je autor glazbe Alfi Kabiljo preradio za ansambl flauta. S istim tim programom završili su prvu koncertnu sezonu u Zagrebu, netom prije odlaska na turneju. Uza same riječi hvale i čestitke, Zagrebački ansambl flauta nastavlja planirati nove koncertne projekte.

 

Gostovanje Papandopulo kvarteta

SLAVONSKI BROD – Papandopulo kvartet čine četiri saksofonista školovana u klasi Dragana Sremca na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a oni su Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak. Dana 23. siječnja prvi će put gostovati u Slavonskom Brodu, u organizaciji Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić-Mažuranić. S programom djela Gioachina Rossinija, Dubravka Palanovića, Borisa Papandopula, Georgea Gershwina i Jacquesa Petita nastupit će u dvorani Glazbene škole Slavonski Brod s početkom u 19.30 sati.

Schubert u Virtuosu

ZAGREB – Ciklus Virtuoso nastavlja se 26. siječnja u znaku Franza Schuberta. Skladbe njemačkoga romantičara izvest će bariton Leon Košavić, violinist Martin Krpan te pijanistice Elizabeta Adžaga i Marta Šimunović, a kao gost pridružit će im se pijanist Petar Klasan. Koncert će biti održan u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati.

Recital Petra Čulića

SPLIT – U ciklusu koncerata mladih glazbenika, koji organizira Glazbena mladež Split, 27. siječnja u foajeu splitskoga HNK-a nastupit će gitarist Petar Čulić. Pored skladbi Johanna Kaspara Mertza, Hansa Wernera Henzea, Francisca Mignonea, Johanna Sebastiana Bacha i Joaquina Rodriga, odsvirat će i vlastitu skladbu Believe. Koncert će započeti u 18 sati.

Madrigali Julija Skjavetića

ZAGREB – Prvi koncert u 2014. godini, 4. veljače u Muzeju Mimara od 20 sati, Zbor HRT-a posvetit će svjetovnoj vokalnoj glazbi renesansnog razdoblja. Pod ravnanjem Saše Britvića Zbor HRT-a izvest će madrigale Julija Skjavetića, najistaknutijega predstavnika renesansne polifonije s područja Hrvatske, ali i njegovih suvremenika koji su, kao predstavnici nizozemske škole polifonije i talijanskog madrigala, obilježili to razdoblje – Adriana Willaerta, Philippa Verdelota, Jacoba Arcadelta i Cipriana de Rorea. Izravan prijenos koncerta bit će moguće pratiti na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Izložba posvećena  Draganu Plamencu

ZAGREB – Još nije kasno posjetiti izložbu Donacija Dragana Plamenca Strossmayerovoj galeriji HAZU, koju je Hrvatski glazbeni zavod, u suradnji s Galerijom, priredio u predvorju koncertne dvorane HGZ-a, a u povodu obilježavanja trideset godina od smrti hrvatskoga muzikologa svjetskoga glasa. Dragan Plamenac (1895–1983) oporučno je ostavio zbirku svojih vrijednih slika Strossmayerovoj galeriji starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Na izložbi, koja je otvorena javnosti tijekom prosinca 2013. i siječnja 2014. godine, mogu se vidjeti dokumenti iz arhiva Strossmayerove galerije povezani s donacijom (npr. Plamenčeva oporuka, službena prepiska u vezi realizacije donacije i transporta umjetnina iz SAD-a u Zagreb, koju je vodio tadašnji upravitelj Galerije Vinko Zlamalik, te vlastoručno Plamenčevo pismo Vinku Zlamaliku iz 1969), kao i reprodukcije svih deset doniranih slika, nastalih u razdoblju od 14. do 18. stoljeća.

 

Vijenac 519

519 - 23. siječnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak