Vijenac 510

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Objavljen kratki popis za Bookera

VELIKA BRITANIJA – U Londonu je objavljen popis šestero finalista za ovogodišnju najpoznatiju književnu nagradu engleskoga govornog područja, Man Booker.

Na popisu su dvojica ranijih dobitnika – Jim Crace s romanom Harvest i Colm Toibin s The Testament of Mary. NoViolet Bulawayo iz Zimbabvea nominirana je za poluautobiografski roman We Need New Names, a 27-godišnja Eleanor Catton najmlađa je finalistica na popisu, nominirana za roman The Luminaries, čija se radnja događa na Novom Zelandu. Na popisu su još Ruth Ozeki s A Tale for the Time Being i Jhumpa Lahiri s The Lowland, priču o dvojici braće u Kalkuti šezdesetih godina. Kako je rekao predsjednik žirija, Robert Macfarlane, popis finalista prelazi kontinente, što pokazuje da je „roman na engleskom oblik svjetske književnosti“. Nagrada vrijedna 50.000 funti, koja ove godine puni 45. godinu postojanja, bit će dodijeljena 15. listopada na ceremoniji u Londonu.

Objavljen popis finalista Njemačke književne nagrade

NJEMAČKA – U Frankfurtu je objavljen uži popis za ovogodišnju Njemačku književnu nagradu, vrijednu 25.000 eura, koja će biti predana na Frankfurtskom sajmu knjige 7. listopada.

Za nagradu, osnovanu 2005. sa svrhom podizanja međunarodnog ugleda književnosti njemačkoga govornog područja, nominirano je šest romana. Mirko Bonné s Nie mehr Nacht, pričom o crtaču koji provodi ferije u napuštenom hotelu u Normandiji, dobitnik Büchnerove nagrade Reinhard Jirgl s fantastičnim romanom Nichts von euch auf Erden, Clemens Meyer s pričom iz miljea prostitucije u Leipzigu Im Stein te Terézia Mora, koja protagonista romana Das Ungeheuer nakon samoubojstva njegove velike ljubavi šalje u Mađarsku. Na popisu su i Marion Poschmann s Die Sonnenposition i Monika Zeiners s Die Ordnung der Sterne über Como. Na popisu se nisu našli autori ovogodišnjih uspješnica Daniel Kehmann s F i Uwe Timm s Vogelweide.

Umro Alberto Bevilacqua

ITALIJA – Talijanski pisac, scenarist i filmski redatelj Alberto Bevilacqua umro je u 79. godini u Rimu.

Bevilacqua se smatra jednim od najvažnijih talijanskih pisaca 20. stoljeća, a kratke priče počeo je objavljivati pedesetih godina. Romanom La califfa, objavljenim 1964, postigao je prvi veći uspjeh, a za roman Questa specie d’amore 1966. Dobio je nagradu Campiello. Autor desetaka romana i priča prema vlastitim je predlošcima pisao i scenarije, a osam je filmova po vlastitim djelima i režirao, među njima i La Califfa i Le rose di Danzica. Dobitnik je brojnih književnih nagrada, među njima i nagrade Strega 1968. za roman L’occhio del gatto.

Erich Loest počinio
samoubojstvo

NJEMAČKA – Erich Loest počinio je samoubojstvo u rodnom Leipzigu.

Među najpoznatije romane 87-godišnjeg pisca pripadaju Völkerschlachtdenkmal i Nikolaikirche.

Rođen 1926. u Saskoj, Loest je nakon rata radio kao novinar, a kad je 1950. objavio roman Jungen, die übrig bleiben o ratnoj generaciji, našao se na meti napada istočnonjemačke komunističke partije. Sukobi s partijom nastavili su se i sljedećih godina, a završili Loestovim sedmogodišnjim zatvorom. Potkraj sedamdesetih autobiografskim romanom Es geht seinen Gang oder die Mühen der Ebene svrstao se u red najpoznatijih kritičkih autora te je izbačen iz istočnonjemačkoga Saveza književnika. Godine 1981. emigrirao je u zapadnu Njemačku, a nakon ujedinjenja vratio se u Leipzig.

U Afganistanu ubijena
indijska spisateljica

INDIJA / AFGANISTAN – Indijska autorica uspješnica Sushmita Banerjee ubijena je u atentatu u Afganistanu.

Talibani su 49-godišnju autoricu, udanu za Afganistanca, oteli iz njezine kuće u južnom Afganistanu i ustrijelili. Sushmita Banerjee 1995. pobjegla je pred talibanskim režimom u indijsku Kalkutu, a o tom je iskustvu napisala knjigu koja je u Indiji postigla veliki uspjeh, A Kabuliwala’s Bengali Wife. Po romanu je 2003. snimljen film, a spisateljica se lani vratila u Afganistan.

Vijenac 510

510 - 19. rujna 2013. | Arhiva

Klikni za povratak