Vijenac 492

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Vujičićev Destrudo


Zagreb – Silvijo Vujičić postavio je izložbu Destrudo u prostoru Zbirke Richter na Vrhovcu kao nastavak ciklusa povremenih izložbi SintArt. Kako piše u najavi izložbe, novi je Vujičićev rad site-specific instalacija, u kojoj umjetnik razvija pravilne geometrijske oblike procesima kristalizacije kofeina. U takvoj novoj kristalnoj formi rad sadržava prividnu matematičku sigurnost, istu onu koju je Vjenceslav Richter često dovodio u pitanje u svojim istraživanjima o mogućnostima sinteze. Kustosica izložbe (koja je otvorena do 23. veljače) je Vesna Meštrić.

Više na www.msu.hr.


Suvremena skulptura

iz Ružićeve zbirke


Split – Splitska Galerija Meštrović predstavlja izložbu Hrvatska suvremena skulptura iz Zbirke Branka Ružića. Na izložbi su djela najboljih hrvatskih kipara druge polovice prošlog stoljeća, darovana kiparu i donatoru Branku Ružiću, a danas se nalaze u Galeriji umjetnina Slavonskog Broda. Između ostalih, tu su djela Bakića, Richtera, Gračana, Lipovca, Kožarića, Lončarića, Picelja, Džamonje, Srneca, Marije Ujević, Vulasa i umjetnika mlađe generacije poput Hraste, Kovačića ili Drinkovića. Kustos ove izložbe je Andro Krstulović Opara, a ona ostaje otvorena do 17. veljače.


Tri generacije:

Bachrach & Krištofić


Zagreb – U Galeriji Milan i Ivo Steiner zagrebačke Židovske općine otvorena je izložba Tri generacije: Bachrach & Krištofić, koja predstavlja židovsko nasljeđe obitelji Olge i Maksa Bachracha te je svojevrsni skupni autoportret i samopredstavljanje jedne od najkreativnijih zagrebačkih obitelji. Njezini su članovi ilustratori, slikari, dizajneri, kronološki: Čedomil Bachrach, Sanja Bachrach Krištofić, Rene Bachrach Krištofić i Tessa Bachrach Krištofić. Generacije Bachracha možete pogledati do 15. siječnja.


23. slavonski biennale


Osijek – Likovna manifestacija 23. slavonski biennale otvorena je u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku kao njegova najdugovječnija manifestacija. Uz likovni dio koji je okupio sedamdesetak autora, ovaj Biennale predstavlja i područje primijenjenih umjetnosti, animaciju i strip s osamnaest autora, ali i monografsku izložbu Ivana Švertaseka, dobitnika Grand Prixa prije četvrt stoljeća u Galeriji Waldinger. Ovogodišnja je glavna nagrada pripala Borisu Sekuliću. Slavonski biennale možete pogledati do 27. siječnja te na www.gluo.hr, gdje možete vidjeti i ostale dobitnike.


Retrospektiva

Branka Vlahovića


Zagreb – U Tehničkom muzeju otvorena je retrospektivna izložba kipara Branka Vlahovića. Riječ je o izložbi koja se osvrće na Vlahovićev rad kroz nekoliko različitih faza, od početne, figurativnije faze pa sve do konstruktivističkih tzv. čeličnih katedrala koje je umjetnik izrađivao u suradnji s danas nepostojećim tvornicama. Izložbu, koja traje do 6. veljače, priredili su Art Studio Obzori i Tehnički muzej, dok je autorica projekta Ana Labudović. Uz izložbu je predstavljena i monografija autora Guida Quiena i Darka Schneidera. Više informacija potražite na tehnicki-muzej.hr.


WHW i Draga umjetnosti


Ljubljana – U ljubljanskom je Muzeju suvremene umjetnosti do 10. veljače otvorena skupna izložba Draga umjetnosti, kojoj su kustosice naše „Što, kako i za koga“ / WHW. Izložba pristupa pitanju autonomije umjetnika i nužnosti umjetnosti radovima koji namjerno zamagljuju odnos između angažiranosti, autoreferencijalnosti i estetike. Umjetnici koji izlažu su, među ostalima, Fokus grupa (Iva Kovač i Elvis Krstulović), Sanja Iveković i Mladen Stilinović, Wendelien Van Oldenborgh, Janez Janša, Lutz Krüger, Marina Naprushkina, Hila Peleg, Cesare Pietroiusti... Više o Dragoj umjetnosti potražite na www.mg-lj.si.


Ends of the Earth

u Münchenu


München – Haus der Kunst predstavlja izložbu Ends of the Earth. To je prva takva izložba u Münchenu o land artu u razdoblju do sredine sedamdesetih godina, prva takvog obujma i predstavljena s povijesnog gledišta. Ona predstavlja otprilike dvjesto radova sa svih strana svijeta, među kojima su i Yves Klein, Keith Arnatt, Judy Chicago, Christo & Jeanne-Claude, Robert Smithson, Alice Aycock, Artur Barrio i mnogi drugi, reflektirajući se na ratnu mašineriju, diktature, nuklearne pokuse, kolonizaciju... Ends of the Earth otvorena je do 20. siječnja te na www.hausderkunst.de.

Vijenac 492

492 - 10. siječnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak