Vijenac 492

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Fine mrtve djevojke u Gavelli


U Dramskom kazalištu Gavella 11. siječnja bit će premijera predstave Fine mrtve djevojke koju, prema deset godina starom filmskom hitu, na scenu postavlja redatelj filma Dalibor Matanić. Scenarij filma potpisao je Mate Matišić (kao i kazališnu verziju teksta), a film govori o temi koja je i danas iznimno aktualna. Ljubav dviju studentica u Finim mrtvim djevojkama pokreće niz događaja u naizgled mirnome susjedstvu. U Gavellinoj predstavi scenografiju je radio Deni Šesnić, kostime Ana Savić Gecan i Morana Cerovac, glazbu Pavo Miholjević i Jura Ferina, pokret Irma Omerzo a svjetlo Zdravko Stolnik glavne uloge igraju Ivana Roščić i Nataša Janjić Lokas uz ostatak ansambla kojega čine Biserka Ipša, darko Milas, Živko Anočić, Nela Kocsis, Franjo Dijak, Ana Kvrgić, Filip Šovagović, Janko Rakoš, Nenad Cvetko, Sven Medvešek i Đorđe Kukuljica.


Jesenja sonata u Splitu


Jedan od najpoetičnijih dramskih tekstova glasovitog švedskog redatelja Ingmara Bergmana, Jesenja sonata, premijerno će biti izveden u HNK u Splitu 12. siječnja na komornoj Sceni 55 u režiji Darija Harjačeka. Drama HNK u Splitu tako novu kalendarsku godinu započinje premijerom pod novim umjetničkim vodstvom. U predstavi glume Bruna Bebić, Andrea Mladinić, Trpimir Jurkić i Zoran Kačić. Dosadašnjim redateljskim radom Dario Harjaček već je pokazao kako ga zanimaju komorniji i intimniji dramski predlošci u kojima se očituje sve bogatstvo i višeslojnost emotivnih odnosa. Takva je i Jesenja sonata kojom je Bergman zašao duboko u istraživanje arhetipskog odnosa majka-kćer. Glazbu predstave potpisuju Pavle Miholjević i Jura Ferina, scenografkinja je Vesna Režić, a kostimografkinja Najda Kromić.


Moj slučaj Vlade Gotovca


U Histrionskiom domu će se 18. siječnja održati premijera monodrame Moj slučaj u dramatizaciji, izvedbi i režiji Borisa Svrtana. Riječ je o tekstovima Vlade Gotovca koje je za scenu izabrao i adaptirao Čedo Prica, a njima su obuhvaćene „zgode odrastanja Vlade Gotovca“ i bitne etape njegova životnog puta koji iskazuje borbu za slobodu i raznolikost nasuprot ograničavanju i ujednačavanju u svim sferama života. Književni, pjesnički i politički opus Vlade Gotovca nezaobilazni su u novijoj hrvatskoj povijesti, kako književnosti tako i političkog i javnog života.

Vijenac 492

492 - 10. siječnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak