Vijenac 479

Matica hrvatska

Djelo Hrvoja Šošića bit će zauvijek sačuvano u povijesti hrvatskoga naroda

Matica hrvatska

Poštovana gospođo Šošić!

S tugom smo primili vijest o smrti Vašeg supruga, gospodina Hrvoja Šošića. Bio je jedan od prvaka Matice hrvatske, u kojoj je dao svoj golemi prinos hrvatskoj ekonomskoj misli i borbi za hrvatsku gospodarsku suverenost. Kao član uredništva Hrvatskog tjednika 1971. – godine iznimne aktivnosti Matice hrvatske u narodnom pokretu i preporodu nazvanu Hrvatsko proljeće – dao je temeljnih priloga razumijevanju prilika u kojima smo živjeli i trpjeli kao narod i pojedinci. Znamenitim tekstovima u Matičinim časopisima Kolu i Kritici, a osobito u Hrvatskom tjedniku, analitičkim pristupom odgovorno i hrabro promišljao je i djelovao u kulturnom i društvenom životu naše Hrvatske. Njegova knjiga Za čiste račune čin je intelektualne odgovornosti i građanske odvažnosti i bit će u Matici hrvatskoj zapamćena kao dragocjen prinos hrvatskoj slobodi i suverenosti.Kad je 1972. nastupio osobito žestok progon prvaka i sudionika toga narodnog pokreta i preporoda, dr. Hrvoje Šošić snosio je teške posljedice i bio osuđen na kaznu strogog zatvora. Bilo je to vrijeme nametnute šutnje i vrijeme svakovrsne hajke koju su provodili progonitelji. Ipak iz toga doba ne pamtimo samo nevolje i stradanja, nego i ljudsku i narodnu solidarnost, prijateljstvo, vjernost i zajedničku nadu – nadu da će doći dani slobode. Kad su ti dani došli, dao je sve što je najbolje mogao sudjelujući u političkom i društvenom životu suverene i međunarodno priznate Hrvatske.

Poštovana gospođo Šošić, sjećamo se Vaše hrabrosti, odanosti i ljubavi kojom ste supruga pratili u dobru i u zlu, s ponosom i dostojanstvom. Pratili ste ga u zdravlju i u bolesti zajedno s cijelom obitelji i dragom djecom, čijim se uspjesima i postignućima osobito radovao.

Znanstveno i političko djelo Hrvoja Šošića bit će zauvijek sačuvano u povijesti hrvatskoga naroda i u Matici hrvatskoj. Ono je naslovljeno jednostavnim riječima koje razumiju svi Hrvati, a obrazloženo neprekidnim radom koji je ispunio sav njegov život.

Suosjećamo s Vama i s cijelom Vašom obitelji u Vašoj velikoj boli i žalosti.

Neka mu je hvala i slava!


Vijenac 479

479 - 12. srpnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak