Vijenac 476

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Büchnerova nagrada Felicitas Hoppe


NJEMAČKA – Najvažnija njemačka književna nagrada, Nagrada Georga Büchnera, ove godine ide autorici Felicitas Hoppe.

Kako stoji u obrazloženju žirija, nagrada vrijedna 50.000 eura pripada autorici koja je „lakonskom i lirskom, svojeglavom prozom izmislila vlastiti narativni univerzum.“ Autorica (51) poznata je po putopisu Pigafetta (1999), romanu Paradiese, Übersee (2003) ili galeriji portreta Verbrecher und Versager (2004), a posljednje je objavila fiktivnu autobiografiju Hoppe. Rođena 1960. u Hamelnu, Felicitas Hoppe studirala je u Njemačkoj, Americi i Italiji, a od 1996. živi u Berlinu. Nagrada koja nosi ime njemačkog revolucionara i dramaturga Georga Büchnera (Dantons Tod, Woyzeck), smatra se najvažnijom njemačkom književnom nagradom, a Felicitas Hoppe bit će predana 27. listopada u Darmstadtu. Među dobitnicima nagrade su bili Gottfried Benn, Erich Kästner, Günter Grass, Heinrich Böll, Friedrich Dürrenmatt, a lani je nagrađen Friedrich Christian Delius.


Dio rukopisa Malog princa postigao rekordnu cijenu


FRANCUSKA – Skica dijela romana Mali princ francuskoga pisca i pilota Antoinea de Saint- Exupéryja prodana je na aukciji u Parizu za 385.600 eura.

Vrijednost dosad nepoznata rukopisa isprva je procijenjena na 40.000 do 50.000 eura, a kupio ga je francuski kolekcionar. Rukopis potječe iz ratne 1941, a Saint- Exupéry napisao ga je u New Yorku. On sadrži više varijanti poglavlja 17 i 19 romana, a prema navodima kuće, ona pokazuju da je Mali princ pisan kao antiratna knjiga.


Umro Henry Denker


SAD – Američki pisac i dramaturg Henry Denker umro je u New Yorku u 99. godini.

Bio je autor brojnih brodvejskih komada, među njima A Far Country o Sigmundu Freudu, a po komadima Time Limit! (1956) ili A Case of Libel (1963) snimljeni su i filmovi. Denker je objavio tridesetak romana, među njima The Director (1971) o Hollywoodu, The Physicians (1975) o liječnicima, ili kritiku pravosudnoga sustava Judge Spencer Dissents (1986).


Pomaci u svađi oko Kafkine ostavštine


IZRAEL – U svađi oko književne ostavštine Franza Kafke izraelska Nacionalna biblioteka pristala je na publikaciju rukopisa na internetu, dok sud u Tel Avivu još mora odlučiti o tome tko će dobiti originalne rukopise pisca.

Na njih osim države Izarel pravo polažu privatni nasljednici i njemački Književni arhiv u Marbachu. Sukob se vodi oko više Kafkinih rukopisa koji se od pedesetih godina nalaze u terzoru u Švicarskoj, a potječu iz ostavštine pisca Maxa Broda, s kojim je Kafka bio prijatelj. Nasljednici Brodove tajnice tvrde da ih je ona dobila na dar i žele ih ponuditi Marbachu, dok ih Izrael traži kao nacionalno kulturno dobro koje se treba pohraniti u Nacionalnoj biblioteci. Biblioteka je sada pristala na digitalizaciju rukopisa.


Pronađen rukopis matematičara De Mella


PORTUGAL / NJEMAČKA – Originalni rukopis portugalskoga matematičara Francisca de Mella (1490–1536) pronađen je neočekivano u gradskom arhivu u Stralsundu u građi bivšega guvernera Pomorja.

Prema analizi, riječ je o djelu nastalu 1521, koje je vodeći portugalski matematičar svog vremena De Mello posvetio kralju Manuelu I. (1469–1521), kako je potvrdila Regina Nehmzow iz stralsundskog arhiva. De Mello se u zlatom ukrašenoj knjizi bavi saznanjima matematičara antike te postavlja teorijske osnove za portugalske prekomorske ekspedicije. Djelo je dosad bilo poznato samo po prijepisu iz 17. stoljeća, dok se original smatrao izgubljenim. Kako je rukopis došao do Stralsunda, nepoznato je, a poznavatelji mu materijalnu vrijednost već sada procjenjuju na oko tri milijuna eura. U lipnju će knjiga prvi put biti predstavljena javnosti.


Nagrada šeika Zajeda sada i za stranu književnost


UAE / NJEMAČKA – Arapska Nagrada šeika Zajeda sljedeće godine bit će prvi put dodijeljna i za djela na njemačkom, engleskom i kineskom jeziku.

U novoj kategoriji Sheikh Zayed Award for Arabic Culture in non-Arabic languages bit će nagrađivana djela koja se bave dijalogom s arapskom kulturom, kako je javio Frankfurtski sajam knjige. Za nagradu dotiranu sa 155.000 eura mogu konkurirati romani, kratke priče, poezija, biografija kao i djela publicistike o umjetnosti i povijesti. Nagrada šeika Zajeda osnovana je 2006, ukupno je dotirana s 1,5 milijuna eura i dodjeljuje se u Abu Dhabiju u devet kategorija.

Vijenac 476

476 - 31. svibnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak