Vijenac 469

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Kempf i Dedić na Svjetskim danima nove glazbe


Bruges, Ghent – Na Svjetskim danima nove glazbe, koji će se od 25. listopada do 4. studenoga 2012. održati u Belgiji, hrvatsku glazbu svojim će djelima predstavljati Davorin Kempf i Srđan Dedić. Skladba Cantate Domino za zbor Davorina Kempfa bit će izvedena 1. studenoga u Sint-Salvatorskathedraal u Brugesu, a Simfonijski stavak Srđana Dedića izvest će Brussels Philharmonic dan prije, 31. listopada, u Ghentu. Organizatori su manifestacije belgijske sekcije Međunarodnoga društva za suvremenu glazbu (ISCM).


Duo flaute i gitare


ZAGREB – Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika priredit će koncert flautistice Renate Penezić i gitarista Darka Petrinjaka 23. veljače u Hrvatskome glazbenom zavodu s početkom u 20 sati. Penezić i Petrinjak pripremili su šarolik program iz opusa Vivaldija, Molina, Listeša, Yoshimatsua, Castelnuovo-Tedesca, Papandopula i Shankara.


Chopin u Samoboru


SAMOBOR – Četvrti koncert u redovitoj sezoni ciklusa Virtuoso, nakon prvog održavanja 19. veljače u zagrebačkom Hrvatskom glazbenom zavodu, preselit će se u petak, 24. veljače, u Galeriju Prica u Samoboru. Pijanisti Una Smrekar, Stipe Bilić, Marko Ivić, Ante Sladoljev i Aljoša Jurinić izvodit će djela Frédérica Chopina.


Veljača u dalmatinskoj prijestolnici


SPLIT – Foaje Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu bit će ove veljače mjesto održavanja dvaju zanimljivih glazbenih događanja. Pijanisti Katarina Čičević, Jadranka Škorpit, Nikolina Ljiljak, Marin Limić, Kristina Cvitanić i Srđan Kozlica priredit će 20. veljače s početkom u 17 sati večer glazbe Franza Liszta, a tjedan poslije, 27. veljače, u 17.30 sati mezzosopranistice Nelli Manuilenko i Terezija Kusanović te bas-bariton Marijo Krnić pružit će publici Čaroliju ruske romanse.


Gudačka šetnja Europom


ZAGREB – „I prije no što se znalo kakav će biti rezultat referenduma o pristupanju Europskoj Uniji, Društveni je orkestar pripremio ovaj europski program s djelima skladatelja od Finske do Španjolske te od Hrvatske do Francuske“, ističu u najavi organizatori koncerta, koji će 27. veljače u Hrvatskome glazbenom zavodu s početkom u 20 sati prirediti Društveni orkestar HGZ-a pod ravnanjem Zorana Juranića. Boccherini, Haydn, Mendelssohn, Gade, Saint-Saëns, Glazunov, Sibelius, Dvořák, Puccini i Lhotka svojim će glazbenim idejama obogatiti ovo glazbeno putovanje.


Pijanistički recital


ZAGREB – Mladi pijanist Scipione Sangiovanni, pobjednik prošlogodišnjeg 4. međunarodnog pijanističkog natjecanja Svetislav Stančić, koji trenutno studira na Pijanističkoj akademiji Felix Mendelssohn u Taurisanu kod prof. Ippazija Ponzette, priredit će solistički recital 28. veljače u Hrvatskome glazbenom zavodu s početkom u 20 sati. Na programu će se naći djela Händela, Schumanna, Bacha i Busonijeve obrade Bachovih skladbi, a koncert je organizirala agencija Art agent.


Radovan Vlatković i Vedran Kocelj u Lisinskom


ZAGREB – Istaknuti hrvatski i svjetski kornist Radovan Vlatković gostovat će 1. ožujka uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Ivana Repušića, u izvedbi Koncerta za rog i orkestar Richarda Straussa. Te večeri u KD Vatroslava Lisinskog, a s početkom u 19.30 sati, orkestar će izvesti još uvertiru operi Strijelac vilenjak Carla Marije von Webera te 8. simfoniju Antonína Dvořáka.

Tjedan poslije još jedan istaknuti domaći glazbenik svirat će uz isti orkestar. Trubač Vedran Kocelj izvest će Koncert za trubu i orkestar u As-duru Alexandera Arutuniana. Simfoničarima će ravnati bivši šef dirigent Nikša Bareza, koji je pripremio i izvedbu Šostakovičeve 11. simfonije, nazvane Godina 1905.


Glazbena poslastica na Kvarneru


RIJEKA – Orkestar Opere Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci priredit će, pod ravnanjem Nade Matošević, 3. ožujka zanimljiv koncertni program. Za početak večeri izvest će Bizetovu 1. simfoniju, potom će ugostiti vrsnu sopranisticu Ivanu Lazar u interpretaciji Gličreova Koncerta za koloraturni sopran i orkestar, op. 82, a večer će zaokružiti izvedbom Schubertove 8. simfonije (tzv. Nedovršene).


Vijenac 469

469 - 23. veljače 2012. | Arhiva

Klikni za povratak