Vijenac 446

Književnost

Književni globus - svijet

Iva Krtalić-Muiesan

Nagrada Alfaguara Kolumbijcu Gabrielu Vásquezu

ŠPANJOLSKA – Kolumbijski pisac Juan Gabriel Vásquez dobitnik je ovogodišnje španjolske književne nagrade Alfaguara.

Roman El ruido de las cosas al caer u priči glavnog lika istražuje pozadinu trenutne situacije u Kolumbiji ili, kako je opisao žiri, prikazuje „mračnu ravnotežu doba terora i nasilja“ u njezinu glavnom gradu. Gabriel Vásquez, jedan od najpoznatijih suvremenih kolumbijskih pisaca, rođen je 1973. u Bogoti, a danas živi u Barceloni. Među njegovim su drugim knjigama zbirka Los amantes de Todos los Santos i romani Los informantes i Historia secreta de Costaguana. Jedna od najprestižnijih književnih nagrada španjolskoga govornog područja, koju predaje izdavačka kuća Alfaguara, dotirana je sa 123.000 eura, a stavlja se u red nagrade Planeta, Nadal i Cervantes. Lani je Alfaguaru dobio Čileanac Hernán Rivera Letelier s romanom El arte de la resurrección.


Nagrada Astrid Lindgren australskom autoru Tanu


ŠVEDSKA – Australski autor i ilustrator Shaun Tan dobitnik je ovogodišnje nagrade Astrid Lindgren za književnost za djecu, vrijednu pola milijuna eura.

Tanove ilustrirane priče su „univerzalne i dirnu svakoga, neovisno o dobi“, javljeno je iz žirija nagrade u Stockholmu. 37-godišnji Tan objavio je dvadesetak knjiga, koje su prevedene na više od deset jezika, a ove je godine potkraj veljače zajedno s Andrewom Ruhemannom dobio i Oscara u kategoriji animiranoga kratkog filma za The Lost Things. Nagrada Astrid Lindgren dodjeljuje se svake godine, osnovala ju je švedska vlada nakon smrti autorice Pipi Duge Čarape 2002. Lani je nagradu, koja se smatra trenutno najvažnijom međunarodnom nagradom za dječju književnost, dobila belgijska ilustratorica i spisateljica Kitty Crowther.


Fontaneov arhiv kupio i izložio piščevu korespondenciju


NJEMAČKA – Arhiv Theodora Fontanea (1819–1898) u Potsdamu uspio je prebroditi financijske probleme i kupiti opsežnu korespondenciju pisca.Riječ je o korspondenciji sa sucem Georgom Friedländerom i književnim kritičarom i piscem Fritzom Mauthnerom. Zbirke su izložene u Arhivu, a brandenburška ministrica kulture Sabine Kunst naglasila je kako je riječ o „iznimnom fundusu“ koji upotpunjuje pogled na Fontaneovo djelo. Pisma su inače prvi put objavljena 1954, kad je o njima oduševljeno pisao Thomas Mann. Fontaneov arhiv već posjeduje više od 80 posto poznatih pisama autora poznata po romanima poput Effi Briest i Der Stechlin. Do zadnjega časa nije bilo sigurno hoće li arhiv moći kupiti pisma, ali je to uspio zahvaljujući financijskoj potpori pokrajinske vlade i privatnih ulagača.


Knjiga o mimikriji dobitnica nagrade Warwick


VELIKA BRITANIJA – Knjiga o mimikriji i kamuflaži u prirodi, umjetnosti i ratu, Dazzled and Deceived Petera Forbesa, dobitnica je nagrade Warwick za 2011.

Pisac i novinar Forbes u knjizi koja je pobijedila u konkurenciji šest finalista, prati fenomen mimikrije u prirodi te je veže s umjetnošću, književnošću, vojnom taktikom i medicinom. Nagrada, koja se predaje svake dvije godine i dotirana je s 50.000 funti, otvorena je svim žanrovima knjiga na određenu temu – ovogodišnja je tema bila boja.


Ruth Klueger nagrađena u Austriji


AUSTRIJA / SAD – Američka spisateljica Ruth Klueger dobitnica je austrijske književne nagrade Theodora Kramera.

Rođena u Beču 1933, Ruth Klueger deportirana je u Theresienstadt 1942, a zatim u Auschwitz. Nakon rata emigrirala je u SAD, gdje je studirala i poslije predavala njemačku književnost na više sveučilišta. U knjizi Weiter leben iz 1989. opisala je iskustva iz svog djetinjstva. Dobitnica je više književnih nagrada, a Nagrada Theodora Kramera, dotirana sa 7.300 eura, bit će joj dodijeljena na svečanosti u svibnju.


Vijenac 446

446 - 7. travnja 2011. | Arhiva

Klikni za povratak