Vijenac 446

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

7. Libertas

Dubrovački filmski festival Libertas od ove se godine održava u novom, proljetnom terminu, pa će se tako njegovo sedmo izdanje prirediti od 11. do 17. travnja. Osim vremena održavanja izmijenjen je i koncept festivala te se pored filmskih projekcija u kinu Sloboda i „kinu“ Valamar Lacroma organizira i pet filmskih radionica kao i edukativno intoniran regionalni filmski forum. Radionice scenarija, animacije, filmske fotografije,


Bela Tarr, veliki Mađar u Dubrovniku


filmske kritike i art-kina organiziraju se u suradnji s uglednim domaćim i međunarodnim filmskim i kulturno-obrazovnim institucijama poput Hrvatskoga filmskog saveza i European Film Promotiona, a vodit će ih ugledni profesionalci i stručnjaci, od redateljice Jasmile Žbanić preko veterana animacijske industrije Kellija Looslija do Poljaka Romana Guteka, jednog od najvažnijih tamošnjih distributera art-filmova i voditelja art-kina. Kao posebnu poslasticu za ljubitelje ambicioznijih art-naslova valja izdvojiti gostovanje glasovitoga mađarskog filmaša Bele Tarra, kojemu će biti uručena nagrada Master za izniman doprinos razvoju neovisnog filma.


In memoriam Fadilu Hadžiću na Tuškancu


Od 5. do 15. travnja u sklopu Filmskih programa u kinu Tuškanac traje ciklus filmova nedavno preminula Fadila Hadžića, komediografa, slikara, novinara i novinskog urednika te neumornoga kulturnog začinjavca na gotovo svim umjetničkim poljima. Premda je bio najplodniji domaći filmski redatelj, Hadžića se unatoč brojnosti i nerijetko izrazitoj kvalitativnoj razini njegovih ostvarenja na određeni način nikad nije držalo osobito bitnim filmskim stvarateljem. Čak i tijekom 60-ih i početkom 70-ih godina, u vrijeme kad je snimio svoje debitantsko djelo, ratni triler Abeceda straha, izrazito socijalno angažiranu dramu Protest te subverzivni i također socijalno kritični Lov na jelene, nedvojbeno ključne naslove svog opusa, Fadil Hadžić nije prepoznat kao uvjetno rečeno ozbiljan filmaš. U spomenutim naslovima, kojima valja pridodati i izvrsnu urbanu dramu Novinar iz 1979, autora su ponajprije zanimali senzibilni i idealima vođeni pojedinci čije je idealističko usmjerenje u drastičnu sukobu s okolinom, koja za njih nema razumijevanja. Hadžićeve antijunake redovito okružuju pragmatičari, prevrtljivci i konvertiti, ljudi bez osobina i uvjerenja uvijek spremni prilagoditi se vladajućoj ideologiji i iz nje proizišloj sili, a te osobine autorovih filmova i danas ih čine itekako svježima i aktualnima.


Pupoljci šljive u snijegu u art-kinu Croatia


Na repertoaru riječkoga art-kina Croatia 20. travnja prikazuje se izvrstan dokumentarac Pupoljci šljive u snijegu Elefterije Kalogritsa, autorice koja se na vrlo intrigantan način pozabavila fenomenom falun gonga. Riječ je o drevnoj praksi oplemenjivanja uma i tijela vježbom i meditacijom, nezaobilaznoj sastavnici života mnogih Azijaca, koji tu vještinu svakodnevno prakticiraju.No režim u Kini 1999. zabranio je falun gong, a njegove praktikante zatočio u radnim logorima diljem Kine te ih podvrgnuo maltretiranju i mučenju često sa smrtnim posljedicama. Jednom od ubijenih žrtava režima postao je i Chen Cheyong, a priču o njemu autorica donosi putem traumatičnih svjedočanstava Chenove supruge Zhizhen Dai i kćeri Fadu Chen, te razgovora s uglednim odvjetnikom za ljudska prava Georgesom-Henrijem Bauthierom, članovima Europskog parlamenta i brojnim aktivistima.


Prvo IMAX-kino u Hrvatskoj


Petnaestog travnja otvara se CineStar Arena, najluksuzniji i tehnički najbolje opremljen domaći multipleks u sklopu kojeg će vrata otvoriti i prvo IMAX-kino u Hrvatskoj. Posebno dizajnirana dvorana s velikim filmskim platnom, usavršenim zvukom i takvim rasporedom 502 sjedala koji omogućava potpunu fokusiranost na film bit će poseban mamac za publiku koja želi uživati u 3D-čarolijama holivudskih blockbustera.


Vijenac 446

446 - 7. travnja 2011. | Arhiva

Klikni za povratak