Vijenac 443

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Iva Krtalić Muiesan

Objavljene nominacije za Leipzišku nagradu

NJEMAČKA – Žiri nagrade Leipziškog sajma knjige objavio je nominacije u kategorijama beletristike, publicistike i prijevoda.

U svakoj je kategoriji nominirano po petero autora odnosno prevoditelja, od ukupno 480 naslova koliko ih je 131 izdavačka kuća poslala u konkurenciju. U kategoriji beletristike nominirani su Kream Korner Anne Katharine Fröhlich, Der alte König in seinem Exil Arna Geigera, Tschick Wolfganga Herrndorfa, Die Liebe zur Zeit des Mahlstädter Kindes Clemensa J. Setza i Seerücken Petera Stamma. Među finalistima za publicističku nagradu nalaze se među ostalima knjige o njemačkom odnosu prema Islamu te osvrti na Hannu Arendt, a nominirani su i nov prijevod Tolstojeva Rata i mira te prijevod romana Pétera Esterházyja Ein Produktionsroman (zwei Produktionsromane) Terézije More. Nagrada Leipziškog sajma ove se godine predaje sedmi put, i to novim izdanjima i prijevodima na njemačkom jeziku. Ukupno je dotirana s 45.000 eura, a predaje se 17. ožujka.


Njemački arhiv ipak u borbi za Kafkina pisma


NJEMAČKA – Njemački književni arhiv u Marbachu najavio je da će u travnju u Berlinu ipak kao kupac sudjelovati u aukciji korespondencije između Franza Kafke i njegove sestre Ottilije.

Najava Kafkinih nasljednika da će 19. travnja u Berlinu na dražbi ponuditi jednu od najopširnijih i najvažnijih zbirki rukopisa Franza Kafke, koja sadrži 111 pisama između Kafke i njegove sestre Ottilije, s kojom je bio vrlo blizak, izazvala je nemir u njemačkim kulturnim krugovima. Goethe Institut i druge kulturne ustanove prosvjedovale su protiv kulturne rasprodaje, navodeći da vrijedna zbirka ne treba doći u privatne ruke, već biti dostupna javnosti i istraživanju. Nakon poziva iz kulture i politike, Arhiv je ipak dobio financijsku potporu iz privatnih i javnih izvora, koja će mu sada omogućiti sudjelovanje na aukciji.


Umrla Andrée Chedid


FRANCUSKA – Libanonsko-francuska spisateljica Andrée Chedid umrla je u dobi od 90 godina.

Andrée Chedid rođena je u libanonskoj kršćanskoj obitelji, školovana je u Kairu i Parizu, a u Francuskoj se nastanila nakon Drugoga svjetskog rata. Autorica je brojnih pjesničkih zbirki, romana i kazališnih komada te knjiga za djecu, a za svog unuka Matthieua Chedida, koji je u Francuskoj poznati pop-pjevač, napisala je pjesmu koja je postala hit. Po dva njezina romana snimljeni su filmovi, Le sixieme jour Youssefa Chahinea i L’autre Bernarda Giraudeaua. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy opisao ju je kao članicu „generacije kozmopolitskih intelektualaca, koji su nakon rata Francusku odabrali za novu domovinu i zemlji donijeli književnu renesansu“.


Umro Edouard Glissant


FRANCUSKA – Francuski pisac i filozof Edouard Glissant, jedan od najvažnijih autora frankofonih Kariba, umro je u dobi od 83 godine u Parizu.Rođen 1928. na Martiniku, Glissant je pripadao generaciji francusko-karipskih pjesnika oko Aiméa Césairea, koji su se pedesetih godina prošloga stoljeća u okviru pokreta négritude bavili temama postkolonijalnoga identiteta. Pripadao je umjetničko-književnim krugovima i forumima crnog emancipacijskog pokreta i sudjelovao u protesnim pokretima francuske ljevice. Glissant je studirao na pariškoj Sorbonni, a sam je predavao na sveučilištima Louisiana State i City New Yorku.


Francova presuda ostaje na snazi


ŠPANJOLSKA – Španjolsko pravosuđe neće ukinuti smrtnu presudu koju je Francov režim izdao pjesniku Miguelu Hernándezu (1910–1942).

Jedan od najvažnijih španjolskih pjesnika 20. stoljeća, Hernández se u španjolskom građanskom ratu (1936–1939) borio na strani republikanaca protiv vojske Francisca Franca. U ožujku 1940. pred vojnim je sudom osuđen na smrt, a nakon međunarodnih protesta presuda je pretvorena u tridesetogodišnju zatvorsku kaznu. Pjesnik je dvije godine poslije u dobi od 31 godine u zatvoru umro od sušice. Vrhovni sud naveo je doduše da je presuda bila politički motivirana, ali je odbio ukidanje, pozivajući se na zakon iz 2007. koji je paušalno proglasio presude Francova režima ilegalnima.


Vijenac 443

443 - 24. veljače 2011. | Arhiva

Klikni za povratak