Vijenac 443

Kazalište

KAZALIŠNI GLOBUS - Hrvatska

Igor Ružić

Rozamunda u MM centru

U koprodukciji Teatra &TD, crnogorskoga Kraljevskog pozorišta Zetski dom i vlastite organizacije Hotel Bulić, Senka Bulić postavila je treći dramolet iz ciklusa Drame princeza u kojem Elfriede Jelinek istražuje ženske arhetipove i arhetipove ženstva. Naslovnu ulogu igra Tihana Ćulafić, a partner joj je Marinko Leš.


I to je ljubav u Zadru


Komad Edwarda Albeeja o sumraku civilizacije i istini koju, kad izbije na vidjelo, više ništa ne može vratiti u bocu, u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar postavlja Tomislav Pavković, prema adaptaciji Andrije Seifrieda. Predstavu će premijerno 24. veljače odigrati Jasna Ančić, Mirko Šatalić, Zlatko Košta i Vinko Radovčić.


Diva u Žar ptici


Iako kazalište za djecu, zagrebačka Žar ptica od 25. veljače na repertoaru će imati i predstavu za odrasle, kojom trideset i pet godina umjetničkog rada slavi Marija Sekelez. Ravnateljica će se nakon dosta vremena na pozornicu vratiti u komadu naslova Diva, koji prema tekstu Marijane Nola režira Želimir Mesarić. Uz nju, priču koja tematizira lice i naličje glumačkog posla, konkurenciju i suradnju, profesionalnu zavist i duboku bliskost, izvodi i Natalija Đorđević.


Euridika u Rijeci


Nova produkcija Talijanske drame Hrvatskoga narodnog kazaišta Ivana pl. Zajca u Rijeci još je jedna obrada inspirativnog mita o Orfeju i Euridiki, ovoga puta iz pera suvremene američke dramatičarke Sare Ruhl. U režiji Lawrencea Kiirua, premijera je na rasporedu HKD Teatra 25. veljače.


Vedri duh u Osijeku


Aleksandar Bogdanović, Tatjana Bertok Zupković, Ana Stanojević, Ivana Soldo, Anita Schmidt, Mira Perić Kraljik i Milenko Ognjenović, članovi ansambla Drame osječkog HNK, u režiji Aide Bukvić, od 25. veljače igraju komedija o ljubomori i spiritizmu Noëla Cowarda, britanskoga majstora bračnog i izvanbračnog humora.


Muški / Ženske... u Teatru &TD


Treći dio trilogije O zajedništvu umjetničke organizacije Bacači sjenki zapravo su dvije predstave koje tematiziraju vječne nesporazume među spolovima. Projekt Muški–ženski / Ženske–muške inicirali su Katarina Pejović i Boris Bakal, ali autori su mu i izvođači iz Zagreba i Sarajeva. Ženska predstava premijerno igra za žensku publiku 25. veljače, a za mušku dan poslije, dok Muška slijedi tek 14. ožujka, a ženska publika moći će je pogledati tek 15. ožujka, u velikoj dvorani Teatra &TD.


Metar 70 i nešto u Galeriji SC


Studentski centar će 25. veljače ugostiti premijeru novoga projekta Andreje Široki, članice Zagrebačkoga plesnog ansambla koja usporedno vodi i samostalne autorske projekte. Ovoga puta koreografiju potpisuje zajedno s Ivom Korenčić, dok će istraživanje odrastanja putem ispitivanja geometrijskih principa suvremenoga plesa izvesti Ivana Pavlović.


Nosi nas rijeka u Gavelli


Jedan od najboljih domaćih dramskih tekstova prošlog desetljeća, Nosi nas rijeka Evisa Bošnjaka, jednog od predvodnika vala glumaca koji su otkrili autorstvo i za pisaćim stolom, nakon devet godina ponovno će se naći na pozornici, ovoga puta u režiji Krešimira Dolenčića. Bošnjakova priča prati nekoliko koljena i rukavaca obitelji koja se iz zaleđa prelila u veliki grad na jadranskoj obali, i koja pritom mora reagirati na sve ono što joj zbilja nudi. Premijerno će je u Dramskom kazalištu Gavella 4. ožujka igrati Zoran Gogić, Darko Milas, Anja Šovagović Despot, Vlasta Knezović, Siniša Ružić, Perica Martinović i novi član ansambla Amar Bukvić.


Matovilka u Dubravi


Kad su braća Grimm pisali svoju bajku, nisu ni znali koliko će ona biti aktualna na početku 21. stoljeća, kad su i roditelji i djeca jednako zaslijepljeni potrošačkom strašću. Suvremenoj publici otkrit će to predstava Darija Harjačeka, redatelja koji je bajku i dramatizirao, 4. ožujka u Dječjem kazalištu Dubrava. Matovilku igra Dunja Fajdić, a sve ostale uloge u djelomično i lutkarskoj predstavi tumače Marta Bolfan Ugljen, Matija Kezele i Jadran Grubišić.


Vijenac 443

443 - 24. veljače 2011. | Arhiva

Klikni za povratak