Vijenac 440

Druga stranica

JASEN MESIĆ NOVI MINISTAR

Osvježenje Ministarstva kulture

Vedran Obućina


Promjene u sastavu vlade i nekoliko mjeseci prije novih izbora nije rijedak slučaj u europskim zemljama. Pogledamo li samo zemlje Beneluksa, pa i Francusku i neke skandinavske zemlje, vidjet ćemo da je riječ o čestom potezu koje uže vodstvo vlade, odnosno vladajuća stranka, poduzima kako bi promijenila imidž u javnosti, stekla novo povjerenje među glasačima, ali i pokazala odlučnost u vlastitim redovima. I osvježenje hrvatske vlade, kako je promjene nazvala premijerka Jadranka Kosor, utemeljeno je na davanju jasne slike javnosti o odlučnosti vladajućih redova. Iako nije u potpunosti jasno zašto je premijerka odlučila smijeniti baš ove ministre, za jednog je to sasvim očito. Riječ je o najdugovječnijem ministru kulture Boži Biškupiću, koji je i sam zahtijevao svoju smjenu.Božo Biškupić jedan je od veterana hrvatske politike. Mjesto ministra kulture obnašao je tri puta: 1995–2000, 2003–2007. i 2007–2010. Veliki prijatelj mnogih europskih demokršćana, bio je i jedan od glavnih podupiratelja bivšega premijera Ive Sanadera, što se u današnjim političkim vodama smatra čimbenikom utapljanja. Biškupić je u zadnja dva mandata bio i vrlo otvoren prema svim oblicima kulturnih događanja, pa čak i onima koja možda ne pripadaju u okvire kulturne politike HDZ-a. Pokroviteljstva Ministarstva sezala su od tradicionalnih običaja do Queer festivala, a svoj je rad Biškupić nekako ovjekovječio činjenicom da je Hrvatska postala prva zemlja na svijetu po broju zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

Ispuniti te cipele nije lako. U kratkom vremenu od nepune jedne godine do parlamentarnih izbora, Biškupićev nasljednik Jasen Mesić morat će kombinirati rad u Ministarstvu s predizbornim planovima svoje stranke. Njegov ministarski staž obojen je već izglasanim proračunom, pa se ne može očekivati kako će Mesićevo osvježenje imati strukturni karakter. No način rada, pa i sama osobnost, za hrvatske pojmove, mladog političara i etabliranog znanstvenika, potencijalno uspješna u budućnosti, zasigurno će pomoći u davanju nove slike hrvatske kulturne politike.


U iščekivanju prvog intervjua s novim ministrom ovdje donosimo i njegovu biografiju:


Rođen 1972. u Zagrebu.


Obrazovanje


Diplomirao povijest i arheologiju u Zagrebu 1996.

Diplomirao na Academia per metodologia e tecnica di archeologia subaquea, Italija, 1999.

Završio Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova RH, 2002.

Završio poslijediplomski studij u Italiji, Siena, Firenca, gdje je magistrirao 2004.

Pohađa postdiplomski studij na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.


Profesionalna karijera


U srpnju 2005. imenovan pomoćnikom ministra kulture.

Od početka 2005. pročelnik Službe za arheologiju HRZ-a.

Od 2004. zaposlen kao savjetnik u Hrvatskom restauratorskom zavodu na Odjelu za podvodnu arheologiju.

Voditelj TRIMIX-ovih projekata (Vis, 2003. i Paški brodovi, 2004), koji se smatraju najdubljim podvodnim istraživanjima u Republici Hrvatskoj.

Voditelj pregovora s Comex-om i CNRS-om u Marseilleu, 2003.

Od 1998. posebni savjetnik za zaštitu srednjovjekovnih i recentnih brodoloma.


Vijenac 440

440 - 13. siječnja 2011. | Arhiva

Klikni za povratak