Vijenac 440

Glazba

S predsjednikom na koncertu za Udrugu ADHD i ja

Mladi se iskazali i prikupili pomoć potrebitima

Maja Stanetti

Ne ide se s predsjednikom Republike samo na kavu, već i na koncert. Činjenicu da je predsjednik Josipović i skladatelj pri njegovu su izboru isticale i sve svjetske agencije jer slučaj je i povijesno rijedak. Ostvarenje ideje o malom ciklusu nazvanu S predsjednikom na koncert pomogla je Muzička akademija sa svojim ponajboljim studentima te Lisinski, u čijoj se maloj dvorani s tristotinjak mjesta prvi koncert i održao 20. prosinca.

Doista je glazbena mladost publici imala što pokazati. Koncert je imao i dobrotvornu svrhu pa je sav prihod namijenjen Udruzi ADHD i ja iz Dugog Sela za njezinih više od dvjesto štićenika, djece s posebnim potrebama. Ulaznica je stajala do 70 kuna, a predstavnici uspješnijih tvrtki, diplomatski zbor i drugi uglednici priložili su po vlastitoj odluci. Tako se skupilo oko 200.000 kuna, što je za Udrugu lijepa pomoć.

Iščašeni Tango čovjeka odjevena u skaj francuskoga skladatelja Rolanda Dyensa sa Zagrebačkim je solistima s mnogo smisla za humor predstavio odlični gitarist Petrit Çeku, dobitnik prvih nagrada na natjecanjima Anna Amalia, Emilio Pujol i Andrés Segovia. U vedru tonu predstavio se i Kvartet udaraljki MA (Anita Primorac, Kaja Farszky, Špela Mastnak i Krunoslav Benko) u skladbi At the Party Srđana Dedića, djelu nastalu 90-ih godina, nadahnutu slobodnom improvizacijom sa studentske zabave. Da bi se sve o skladbama i izvođačima doznalo, šarmatno se pobrinuo blagoglagoljivi Mladen Tarbuk. Slijedio je vatrometni nastup marimbista Filipa Merčepa, brucoša na Muzičkoj akademiji, dobitnika Nagrade za najdarovitijega mladog glazbenika PBZ-American Expressa i hrvatskog predstavnika u finalu Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika u Beču. Izborom iz Bernsteinove West Side Story u izvedbi Kvarteta Klang (Vlatka Peko i Ana Lucić, klaviri i Anita Primorac i Kaya Farszky, udaraljke) prvi koncert s predsjednikom završio je vedro kako je i počeo. Dobru vibru prvoga valja poželjeti i u nastavcima.


Vijenac 440

440 - 13. siječnja 2011. | Arhiva

Klikni za povratak